Skip to content

Γιατί η παραγωγή 10μηνου “γκριζάρει” την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το 2022

Η υποχώρηση των unitlinked είναι η κορυφή του παγόβουνου σε μία αγορά που προβληματίζει

του Νίκου Σακελλαρίου

Αδυναμία για μία ακόμη χρονιά -και χωρίς προφανείς λόγους όπως το 2020 και το 2021- δείχνει η εξέλιξη της παραγωγής στο 10μηνο 2022 που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΑΕΕ. Η αδυναμία αυτή δημιουργεί προβληματισμούς καθώς

α) η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας γενικότερα είναι υψηλή (αύξηση άνω του 6% του ΑΕΠ)

β) έχουμε άνοδο επιτοκίων που ουσιαστικά διευκολύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής

γ) οι κλάδοι αυτοκινήτου και υγείας (ασθένειας και ατυχημάτων) έχουν μεσοσταθμικές αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 7% και 10% αντίστοιχα. Από τα νούμερα της παραγωγής τους φαίνεται ότι οι νέες ασφαλίσεις στους κλάδους είναι σχετικά μειωμένες.

Καθίζηση στα unit linked

Στην καθίζηση της παραγωγής συνεισέφερε και η υποχώρηση της παραγωγής των unit linked , τα οποία επηρεάστηκαν από την υποχώρηση των μετοχών και των τιμών ομολόγων. Όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υπο-απόδοση των άλλων μεγάλων κλάδων όπως είναι το αυτοκίνητο και η Υγεία.

Aντιστάθμισαν την υποχώρηση οι Γενικές Αστικές Ευθύνες και οι ασφαλίσεις περιουσίας

Ενθαρρυντικά μπορεί να κριθούν οι εξελίξεις παραγωγής στις Γενικές Αστικές Ευθύνες (οι ασφαλιστικές εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κλάδους αυτούς) και οι ασφαλίσεις περιουσίας καθώς και τα φυσικά φαινόμενα.

Τι φοβούνται στο bancassurance λόγω ανταγωνιστικών νέων τραπεζικών προϊόντων

Μπορεί οι τραπεζο-ασφαλίσεις να αποτελούν το 45-50% της συνολικής παραγωγής αλλά οι ασφαλιστικές βλέπουν κάμψη στην παραγωγικότητα τους. Αιτία είναι ότι αφ’ ενός οι ίδιες οι τράπεζες έχουν βγάλει νέα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας που αναπληρώνουν τις προθεσμιακές καταθέσεις και έτσι σε αρκετές περιπτώσεις στρέφονται σε ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα.

Οι κερδισμένοι του 10μηνου

Σημαντική μεταβολή (245%) έχει ο κλάδος εγγυήσεων , δηλαδή η έκδοση εγγυητικών επιστολών από τις ασφαλιστικές, που δείχνει ότι παρότι είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα (μόλις 15,6 εκατ. ευρώ) εντούτοις κερδίζει έδαφος στην ασφαλιστική αγορά. Επίσης οι ασφαλίσεις πιστώσεων αυξήθηκαν κατά 25,5% στα 46,7 εκατ. ευρώ ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν οι Γενικές Αστικές Ευθύνες (7,1%) γεγονός που καταδεικνύει την στροφή των ασφαλιστικών σ’ αυτόν τον κλάδο. Οι λοιπές ζημιές αγαθών καταγράφουν άνοδο παραγωγής 23,9% στα 130 εκατ. ευρώ ενώ ο κλάδος ασθενειών (πρώην Υγείας) έχει άνοδο 10% στα 304 εκατ. ευρώ που αποδίδεται κυρίως σε τιμολογιακέ αυξήσεις. Ανοδικά (6%) για το ίδιο διάστημα κινούνται και οι ασφαλίσεις βοηθείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *