Skip to content

Γ. Στουρνάρας: Οι μικρότερες ασφαλιστικές θα έχουν μειωμένες κεφαλαιακές υποχρεώσεις στο αναθεωρημένο Solvency II

Στην αποκάλυψη ότι θα τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας αναφορικά με τις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες κατά την αναθεώρηση του Solvency II προχώρησε χθες κατά την συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας στο Ωδείο Αθηνών, στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης κατόπιν της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ.

του Χρήστου Γαβαλά

«Στην αναθεώρηση του Solvency II φαίνεται ότι θα υπάρξουν πρόνοιες για να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας όπως γίνεται και στις τράπεζες όπου οι μικρότερες τράπεζες οι λιγότερο συστημικές έχουν μικρότερες κεφαλαιακές υποχρεώσεις. Ετσι θα γίνει και με τις ασφαλιστικές. Λαμβάνονται υπόψη οι αγωνίες», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι η απόφαση που ελήφθη τέλη της δεκαετίας του 90 να πάει η εποπτεία των ασφαλιστικών στην ΤτΕ ήταν μια πολύ σωστή απόφαση, παρότι όπως είπε την εποχή εκείνη υπήρχαν αντιδράσεις.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την οικονομική κατάσταση των ελληνικών ασφαλιστικών. «Είναι όλες οι ασφαλιστικές επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Όλες καλύπτουν τον δείκτη Solvency II. Συνολικά απαιτούνται περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και έχουν περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Άρα είμαστε σε κλάδο που είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος».

Από εκεί και πέρα, στην επισήμανση του κ. Σαρρηγεωργίου ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές έχουν επενδύσει 18 δισ. ευρώ με λιγότερο από τα μισά να έχουν διοχετευθεί στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «πεδίο δόξης λαμπρό» και για συζητήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επενδυθούν και τα υπόλοιπα στη χώρα.

Συνέστησε μάλιστα να εξεταστεί το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΔΔΗΧ στην επόμενη συνεδρίαση του.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία εν γένει τόνισε ο κ. Στουρνάρας ότι τόσο αυτή όσο και οι τράπεζες πέρασαν από τη δοκιμασία τριών μνημονίων, κάτι όπως είπε δυσάρεστο, αλλά που «έκανε πολύ καλό».

«Για να βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε με τη σιγουριά ενός ρυθμισμένου δημόσιου χρέους, καλά κεφαλαιοποιημένων ελληνικών τραπεζών, με πολύ καλούς δείκτες ρευστότητας, με υψηλή οικονομική ανάπτυξη, το οφείλουμε στις θυσίες που υποστήκαμε στα 3 μνημόνια, στους ανθρώπους που συνέβαλαν στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε.

Και πρόσθεσε: «Η άλλη όψη των θυσιών ήταν ότι έχουμε ρυθμισμένο δημόσιο χρέος για τουλάχιστον δέκα χρόνια, με πολύ χαμηλά επιτόκια αναχρηματοδοτησης του, 1,4%, με μέση διάρκεια υπολειπόμενη 20 χρόνια, με το δημόσιο χρέος στα χέρια αρχών και όχι αγορών, κατά τα 2/3 περίπου. Παλαιότερα, υποφέραμε από το φαινόμενο χιονοστιβάδας δηλαδή από το γεγονός ότι τα επιτόκια δημόσιου χρέους ήταν υψηλότερα από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, τώρα αυτό έχει αντιστραφεί».

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» και πως «αν δεν φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, τέτοια που να καλύπτουν τους τόκους του δημοσίου χρέους δεν θα είμαστε ποτέ ήσυχοι». Διευκρίνισε ωστόσο με θετικό τόνο ότι «από το 2024 το έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% που θα καλύπτουν τους τόκους του δημοσίου χρέους». 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *