Skip to content

“Δεν θα ζήσουμε ποτέ χωρίς Covid. O ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα”

Ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, δηλαδή τι συμβαίνει ακριβώς σήμερα, τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς αλλά και όλος ο πληθυσμός το επόμενο διάστημα και πως εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο έδωσαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι του κλάδου Υγείας.

Το ζήτημα του εμβολιασμού για την πανδημία υπήρξε κατά το παρελθόν ένα ζήτημα που μέσα στην πανδημική κρίση και τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στην κοινή γνώμη, δίχασε σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Εκείνη την περίοδο στην ένταση των στιγμών χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας, βρεθήκαμε ορισμένες φορές σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.

Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι κατά τη γνώμη του Υπουργείου Υγείας και των καθηγητών, αυτή η εποχή της σύγκρουσης της ιδεολογικής, της πολιτικής για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει.Το εμβόλιο του Covid-19 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα το έχουμε κάνει οι περισσότεροι και πολλές φορές. Άρα, έχει δοκιμαστεί σε όλους μας κατά τρόπο που κανένα άλλο εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί.Και είναι απολύτως βέβαιο, και θα δείτε τα στοιχεία σε λίγο, ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση προς τον Τύπο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό της προσπάθειας συμφιλίωσης, αποφασίστηκε να διαγραφούν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν την εποχή της πανδημίας.

Η εμπειρία ενός ανθρώπου που μπαίνει στην εντατική, αυτό που ζει το σώμα του, ο πόνος ο οποίος υφίσταται, ακόμα και το δέρμα του, είναι πραγματικά τρομακτικό. Πολλές φορές στην καθημερινή τυπολογία που αναφερόμαστε σε ΜΕΘ, θανάτους και τα λοιπά, δε συνειδητοποιούμε τον πόνο που συνεπάγεται το βίωμα της διασωλήνωσης, εντατικής θεραπείας και για τον ίδιο τον ασθενή και για το περιβάλλον του“: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Ο Covid ήρθε για να μείνει, τόνισε και θα πρέπει ένα ετήσιο εμβόλιο να γίνει συνήθεια για τους πολίτες, όπως ακριβώς ισχύει και με το εμβόλιο της γρίπης. “Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα”. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο θα διεξάγει μεγάλη ενημερωτική προτρεπτική καμπάνια. Η σημασία του εμβολιασμού είναι τεράστια, υπογράμμισε και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει ώστε να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε αυτό όλοι οι Έλληνες, είτε μέσω ιατρικής επίσκεψης, είτε στα κέντρα υγείας, είτε ακόμη και στα φαρμακεία. Από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον covid.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, με διευρυμένο ωράριο και ενίσχυση γραμμών όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Στο emvolio.gov.gr μπορεί ο κόσμος να κλείνει τα ραντεβού του.

Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου:“Με ένα όπλο όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο covid, το εμβόλιο γρίπης και τα αντιιικά φάρμακα δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί και για τον covid και για τη γρίπη και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι, να απευθυνθεί στο γιατρό. Ειδικά αν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας, να πάρει άμεσα, την πρώτη ημέρα το δυνατόν, τα αντιικά φάρμακα”.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι φέτος θα έχουμε και υψηλό κύμα γρίπης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη περίπου 60% του πληθυσμού άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορονοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα, τόνισε η Υφυπουργός.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες, όχι μόνο λόγω Covid αλλά και των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, υπογράμμισε η καθηγήτρια πνευμονολογίας Αν. Κοτανίδου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης,η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους και πολύ μεγάλη αδυναμία να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά. Λόγος για πανικό δεν υπάρχει μιας και πλέον οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερες των εισαγωγών ενώ την περίοδο των γιορτών συνέβαινε το αντίθετο.Επίσης μειώνονται και οι αιτήσεις για το αντιικό φάρμακο το Paxlovid.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε:

“Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο κόσμος να εμβολιάζεται ακόμη και αν έχει νοσήσει, αφού περάσει ένα τρίμηνο. Η νόηση δεν προστατεύει, δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος που νόσησε δεν θα ξανανοσήσει. Μπορεί να ξανά κολλήσει και να βρεθεί ακόμα και διασωληνωμένος, ειδικά οι ηλικιωμένοι.Επίσης ο Covid δεν έχει εποχικότητα. Για αυτό και πρέπει όλοι μετά ένα τρίμηνο από τη νόσηση να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο.”: Πρόεδρος ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Πλέον δεν θα μετρώνται κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Αυτά τα τρία δεδομένα είναι σταθερά το τελευταίο διάστημα. Οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση – μέχρι σήμερα έχουμε 209 εισαγωγές ενώ την αντίστοιχη περίοδο ’22-’23 είχαμε 237. Άρα είναι η πρώτη φορά που πέσαμε κάτω. Την περσινή περίοδο είχαμε 508 θανάτους και τη φετινή περίοδο 267. Δηλαδή τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του Covid-19 δεν είναι ανησυχητικά. Είμαστε κάτω όσον αφορά διασωληνώσεις, θανάτους. Είμαστε λίγο πάνω, σταθεροποιείται η κατάσταση όσον αφορά τις εισαγωγές. Αλλά θα θέλαμε και το εμβόλιο του Covid να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό.

*Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν προχθές, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *