Skip to content

Δημήτρης Μαζαράκης: Η εξουσία και η πρόοδος έρχονται από το “εμείς”

«Σήμερα ήρθα να σας μιλήσω για αξιοπρέπεια», είπε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος  που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής. Παρά την πρωτοφανή, σε ένταση και διάρκεια, ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τα καταφέραμε, αντέξαμε, προσαρμοστήκαμε και θωρακίσαμε την αξιοπιστία μας, είπε. Έτσι σήμερα μπορούμε ως αγορά να κοιτάμε στα μάτια κάθε ασφαλισμένο μας, δεν έχει καμία σχέση η αγορά με αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Η φερεγγυότητα των εταιρειών, η διαφάνεια των συναλλαγών, η προστασία των καταναλωτών,  είναι πέρα για πέρα εξασφαλισμένες.

Από εκεί και πέρα, γίνεται συστηματική προσπάθεια να επιλυθούν προβλήματα που έχουν χρονίσει, ανοικτές πληγές ετών, όπως το θέμα της Ασπίς, από το οποίο πλήττονται περί τις 85.000 οικογένειες, αλλά και το θέμα της εξυγίανσης του Επικουρικού Αυτοκινήτων. Οι συζητήσεις και για τα δύο έχουν προχωρήσει πολύ και υπάρχει ελπίδα ότι και τα δύο ζητήματα θα κλείσουν εντός του 2018.

Η Ένωση έχει θέσει πολύ ψηλά των πήχυ αλλά δείχνει αποφασισμένη να τα καταφέρει. Παράλληλα με τα παραπάνω τρέχουν ακόμη πρωτοβουλίες όπως:

  • Η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, επιλύει με άμεσο τρόπο και με χαμηλότερο κόστος τυχόν διαφορές μεταξύ των ασφαλισμένων και της ασφαλιστικής τους εταιρείας,
  • Η κατάρτιση δέσμης δεικτών υγείας, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, που θα βοηθήσει στη σωστή ενημέρωση του πολίτη- ασφαλισμένου και θα έχει ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2018,
  • Η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού σε όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την οποία οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο,
  • Ο Κώδικας δεοντολογίας των εταιριών Οδικής Βοήθειας φανερώνει τη δέσμευση της Ένωσης να βρίσκεται δίπλα στους ασφαλισμένους με ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση.

Το Ενιαίο Μητρώο Διαμεσολαβούντων είναι ήδη στον αέρα όπως στον αέρα είναι και διάφορες δράσεις για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης. Στο πρόγραμμα έχουν μπει δράσεις για την πρόληψη των τροχαίων και την πρόληψη στην υγεία, δράσεις για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και της καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού.

Προτάσεις όμως, εμπεριστατωμένες, και για όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται της κοινωνίας και αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο, διατύπωσε χθες ο Δημήτρης Μαζαράκης κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης:

Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα σε υγεία, σύνταξη, φυσικές καταστροφές

Σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελεί -εδώ και χρόνια- πραγματικότητα η συνεργασία Πολιτείας και ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες σε μεγάλα θέματα όπως η υγεία και το συνταξιοδοτικό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα αφού η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πλήρως έτοιμη να γίνει ένας χρήσιμος εταίρος, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το κράτος. Αναλυτικότερα, όσον αφορά την υγεία, ο κ. Μαζαράκης εξήγησε πως πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα τρία βήματα:

  • Ριζική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ), στο επίκεντρο του οποίου θα είναι ο πολίτης, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους,
  • Συνεργασία δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών
  • Καθολική εφαρμογή των ιατρικών κλινικών πρωτοκόλλων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

Εξαιρετικής σημασίας είναι μεγάλο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης υγείας να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας προκειμένου να μην καλείται ο πολίτης να πληρώνει λεφτά από την τσέπη του. Έτσι ακόμα και οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, οι οποίες συνήθως κοστίζουν πολύ ακριβά, και η περίθαλψη θα καταστεί πραγματικό αγαθό για όλους, και όχι προνόμιο για τους έχοντες.

Απαραίτητες κινήσεις για να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι η άρση των αντικινήτρων, όπως ο φόρος ασφαλίστρων 15% και η θέσπιση κινήτρων. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, θα βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος του κόστους για τον πολίτη.

Συνταξιοδοτικό

Μόνο με ένα σύγχρονο μακροχρόνια βιώσιμο και δίκαιο -για όλες τις γενιές- σύστημα θα λυθεί επιτέλους το συνταξιοδοτικό, είπε ο Πρόεδρος και πρότεινε:

  • Υιοθέτηση συστήματος τριών πυλώνων με τον πρώτο πυλώνα να είναι κρατικό και υποχρεωτικό με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, τον δεύτερο επίσης υποχρεωτικό, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό (σύστημα) και δίνοντας στον πολίτη το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα σε κρατική ή ιδιωτική εταιρεία συντάξεων. Ο τρίτος πυλώνας θα πρέπει να είναι ιδιωτικός και προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
  • Ενοποίηση των φορέων του πρώτου πυλώνα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των διαδικασιών τους, με απλοποίηση και ομογενοποίηση των παροχών τους και με καλύτερη χρήση της τεχνολογίας.
  • Αναβαλλόμενα φορολογικά κίνητρα για ειδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα του τρίτου πυλώνα και τέλος, η δημιουργία και η λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα μελετά τις μακροοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις, θα εισηγείται και θα συμβουλεύει τη Βουλή και θα ενημερώνει αντικειμενικά τους πολίτες.

Σεισμοί

Ο κλάδος μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία, προσφέροντας την τεχνογνωσία που διαθέτει για τον σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής. Αυτό πρότεινε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια όμορφη μεν, σεισμογενής δε χώρα αφού κάθε δέκα χρόνια γίνεται ένας καταστροφικός σεισμός.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι αποζημιώσεις του κράτους είναι πενιχρές, αδυνατώντας να καλύψουν -έστω και στο ελάχιστο- τις ανάγκες των σεισμοπαθών, αφήνοντάς τους ουσιαστικά εκτεθειμένους όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Για αυτό το λόγο η ΕΑΕΕ εκτιμά ότι «θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για ένα θεσμικό πλαίσιο καθολικής ασφάλισης για τον κίνδυνο του σεισμού, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου», ώστε να μην είναι η περιουσία των πολιτών στο έλεος του σεισμού.

Ο κ. Μαζαράκης εξέφρασε την πίστη του στην ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό του κλάδου και δανειζόμενος λόγια από την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα το Νοέμβριο του 2016 είπε πως «στο τέλος όλα εξαρτώνται από εμάς. Δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου. Δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου, είναι δουλειά όλων μας. Η εξουσία και η πρόοδος πάντα θα έρχονται από το “εμείς”.

Και συνέχισε λέγοντας:

«Θα βγούμε μπροστά για κάθε πολίτη που αγωνιά πως θα σπουδάσει τα παιδιά του, πως θα προστατέψει την υγεία του, πως θα προστατέψει την περιουσία του και πως θα ζήσει στη σύνταξη. Θα βγούμε μπροστά για να είμαστε εκείνοι που θα προκαλέσουμε έναν πολιτισμένο και δημιουργικό δημόσιο διάλογο. Από αυτό το βήμα λοιπόν απευθύνω μια ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας στην Πολιτεία, σε όλους τους φορείς, στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, στο δημοσιογραφικό κόσμο με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουμε ένα εθνικό μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που θα μας πάει βήμα βήμα στην Ελλάδα που ονειρευόμαστε, στην Ελλάδα που αξίζουμε, στην Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, στην Ελλάδα του 2068, πενήντα χρόνια από σήμερα, έτσι ώστε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια πολύτιμη κληρονομιά, μια ευκαιρία για καλύτερες ημέρες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *