Skip to content

Διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση νεόδμητων

Η θέσπιση, από το 2025, υποχρεωτικής ασφάλισης σε νεόδμητες οικοδομές που βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερης τρωτότητας περιλαμβάνεται στο κλιματικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και έχει δώσει το έναυσμα για έναν ευρύτερο διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικής αγοράς. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ιθα αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Η ασφαλιστική αγορά υποδέχθηκε θετικά το σχέδιο νόμου ωστόσο σε πρότασή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει την ανάγκη η υποχρεωτική ασφάλιση να μην αφορά μόνο τα νεόδμητα σε περιοχές τρωτότητας, αλλά όλα τα ακίνητα. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην μπορεί να διακοπεί η ασφάλιση όταν το νεόδμητο ηλεκτροδοτηθεί.

Πάντως αν η υποχρεωτικότητα τελικά αφορά μόνο τα ακίνητα σε επικίνδυνες περιοχές (για σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές), η ασφαλιστική αγορά τόνισε ότι θα επιβαρυνθεί το ύψος του ασφαλίστρου.

Με την ευκαιρία του νομοσχεδίου ζητήθηκε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να εξετάσει συνολικά το πλαίσιο αντιμετώπισης και ανάληψης κινδύνων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το σχέδιο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε σε διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλ. Σαρρηγεωργίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας Ε. Μοάτσος και η γενική διευθύντρια Μαργαρίτα Αντωνάκη που συμμετείχαν στην συνάντηση είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στον υπουργό τις θέσεις της Ένωσης ενώ δήλωσαν ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη, εκ των προτέρων χρηματοδότηση των κινδύνων μέσω της ασφάλισης, αποδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να παίξει κατά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *