Skip to content

Διαμεσολάβηση: Ζητά να προχωρήσει άμεσα το Επαγγελματικό Ταμείο

Αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία για το Επαγγελματικό Ταμείο Διαμεσολαβούντων από το νέο έτος

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για τους Διαμεσολαβητές είχαν δρομολογήσει από το 2016  στελέχη της Διαμεσολάβησης, αλλά τους πρόλαβε ο Νόμος Κατρούγκαλος που άλλαξε προτεραιότητες στο θέμα των εισφορών. Μετά την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας για περίπου 2 χρόνια, η ελληνική ασφαλιστική διαμεσολάβηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει από το 2019 τη δημιουργία του δικού της Επαγγελματικού Ταμείου με πάνω από 100 συμμετέχοντες.

Προς το παρόν, το θέμα σκοντάφτει πάνω στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων σε συνδυασμό με τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) – το συνολικό ποσό είναι υπέρογκο. Στελέχη πάντως από τη διαμεσολάβηση θεωρούν ότι η δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου θα τους λύσει τα χέρια και θα τους απεγκλωβίσει από τη δέσμευση του κράτους. Τώρα που φαίνεται να ξεκαθαρίζει το θέμα των εισφορών, η Διαμεσολάβηση μπορεί να κινηθεί εκ νέου προς τη δημιουργία του Επαγγελματικού Ταμείου. Το γεγονός ότι οι εισφορές για τα ΤΕΑ εκπίπτουν ως δαπάνες διευκολύνει αρκετούς επαγγελματίες της ασφάλισης, ώστε να βάλουν μελλοντικά ακόμη και ελάχιστα κεφάλαια το μήνα στους ατομικούς τους λογαριασμούς. Πάντως, στελέχη της Διαμεσολάβησης θέλουν στο εγχείρημά τους να έχουν και τη συνδρομή (τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνογνωσίας) και των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα κληθούν να συνεισφέρουν με τις εισφορές τους, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σαφώς μικρότερες απ’ ότι οι εισφορές προς το Δημόσιο.

Διασυνοριακή επαγγελματική ασφάλιση στο μέλλον

Το γεγονός ότι σταδιακά αυξάνονται και οι διασυνοριακές ασφαλίσεις (δηλαδή για παράδειγμα ο Έλληνας διαμεσολαβητής μπορεί να ασφαλίσει στη Γερμανία και το αντίστροφο) οδηγεί σε σκέψεις να υπάρχει η δυνατότητα της διασυνοριακής ασφάλισης σε Επαγγελματικά Ταμεία άλλων χωρών, αλλά πρώτα απαιτείται να δημιουργηθεί Επαγγελματικό Ταμείο διαμεσολαβούντων στην Ελλάδα.

Το μοντέλο στα κράτη- μέλη της EIOPA

Η ασφάλιση των διαμεσολαβητών στα κράτη- μέλη της EIOPA διαφοροποιείται ανά κράτος- μέλος. Στα περισσότερα κράτη- μέλη γίνεται χρήση των επαγγελματικών ταμείων και η λήψη εφάπαξ με το σύστημα «pay as you go».  To σύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης των διαμεσολαβούντων είναι διαδεδομένο και στη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Εκεί στο θέμα της ασφάλισης δίνουν έμφαση και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς (κατά το παράδειγμα των 401K στις ΗΠΑ). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, όπου έχουν και επαγγελματικούς συνεταιρισμούς και μερίδια σε τράπεζες ως Επαγγελματικά Ταμεία, το ίδιο στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η τάση των Επαγγελματικών Ταμείων των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων διαδίδεται εντονότερα πλέον και στις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Πολωνία.  Ιδιαίτερη ζήτηση για Επαγγελματικά Ταμεία Διαμεσολαβούντων υπάρχει και στις χώρες της Βαλτικής.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *