Skip to content

Διαμεσολάβηση: Φορολογικά κίνητρα επιβίωσης & συνεργασιών με εξωτερικό έχει θεσπίσει η Ε.Ε

Κίνητρα επιβίωσης κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες ζητούν όλο και περισσότεροι διαμεσολαβητές από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται αφού το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2020 θα είναι γεμάτος από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Έτσι, οι προθάλαμοι των ασφαλιστικών εταιρειών αυτή την εποχή είναι γεμάτοι από επαγγελματίες που ζητούν από τις εταιρείες κάποιες στηρίξεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Κίνητρα για συγχωνεύσεις στην Ελλάδα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τα κίνητρα, εκτός από οικονομικά, μπορεί να αφορούν και θεσμικά ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η διευκόλυνση συγχωνεύσεων γραφείων με φορολογικά κίνητρα. Ο νέος νόμος που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει κίνητρα και για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Η έμφαση των κινήτρων θα είναι κυρίως φορολογική και η στόχευση είναι στη διατήρηση της απασχόλησης.

Σήμερα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των επαγγελματιών της διαμεσολάβησης (δηλαδή περίπου 40%) απασχολούν μέχρι 5 άτομα, το 30% μεταξύ 5-15 άτομα και ένα άλλο 30% πάνω από 15 άτομα. Στην Ε.Ε, το 60% αυτών των σχημάτων δεν είναι βιώσιμα. Ο χάρτης της διαμεσολάβησης έχει αλλάξει και πλέον οι μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι δίνουν έμφαση στην κεφαλαιακή ισχύ των συνεργατών τους και στο πλήθος των απασχολούμενων. Η φιλοσοφία τους είναι ότι περισσότεροι εργαζόμενοι σημαίνει περισσότερος χρόνος για επικοινωνία και περισσότερες επαφές με υποψήφιους ασφαλισμένους.

Αναζητήσεις συνεργασιών με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο εξωτερικό

Οι Έλληνες διαμεσολαβητές είναι μπλεγμένοι σε μία απίστευτη εσωστρέφεια που δεν τους επιτρέπει να βγουν από το «μαγκανοπήγαδο» της ελληνικής κρίσης και ειδικά τώρα εν μέσω κορωνοιού. Ωστόσο, θα έπρεπε κάποιοι να αναζητήσουν συνεργασίες (υπό τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων) με αντίστοιχα ξένα ασφαλιστικά σχήματα. Οι γερμανικές, γαλλικές , ολλανδικές επιχειρήσεις διαμεσολάβησης ενδιαφέρονται για διεύρυνση των πελατολόγιών τους με ελληνικά «υγιή» γραφεία. Το κόστος εξαγορών είναι χαμηλό για αυτές.

Οι νέοι κανόνες (από το 2019) της Ε.Ε. προβλέπουν συνολικές διαδικασίες για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις, καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιριών περιορισμένης ευθύνης που είναι εγκατεστημένες σε κράτος – μέλος της ΕΕ. Περιλαμβάνουν, επίσης και άλλες απλουστεύσεις που θα ισχύουν και για τις τρεις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας με άρση της υποχρέωσης υποβολής έκθεσης προς τους εταίρους και το προσωπικό σε περίπτωση που οι μέτοχοι συμφωνούν να παραιτηθούν από την απαίτηση αυτή ή αν η εταιρία ή τυχόν θυγατρικές της δεν απασχολούν εργαζομένους.

Η οδηγία θεσπίζει διαδικασίες για τον έλεγχο της νομιμότητας των διασυνοριακών πράξεων έναντι των σχετικών εθνικών νομοθεσιών και καθιερώνει μια υποχρεωτική διαδικασία ελέγχου για την καταπολέμηση των καταχρήσεων. Η διαδικασία θα επιτρέπει στις εθνικές αρχές να αναστέλλουν μια διασυνοριακή πράξη όταν πραγματοποιείται για καταχρηστικούς ή δόλιους σκοπούς, δηλαδή όταν είναι σχεδιασμένη, ώστε να αποφύγει ή να καταστρατηγήσει το εθνικό ή ενωσιακό δίκαιο ή για να εξυπηρετήσει εγκληματικούς σκοπούς.

Προβλέπονται παρόμοιοι κανόνες για τα δικαιώματα συμμετοχής των εργαζομένων σε διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις. Εξασφαλίζει, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται επαρκώς για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της πράξης και ότι θα πραγματοποιούνται σχετικές διαβουλεύσεις. Παρέχεται μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας και των μετόχων χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ταυτόχρονα, δίνονται σαφέστερες και πιο αξιόπιστες εγγυήσεις στους πιστωτές της εκάστοτε εταιρίας.

Τέλος, η οδηγία ενθαρρύνει τη χρήση ψηφιακών εργαλείων σε όλα τα στάδια της διασυνοριακής πράξης. Η διεκπεραίωση διατυπώσεων όπως η έκδοση του προ της πράξεως πιστοποιητικού θα μπορεί να γίνεται επιγραμματικά. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα ανταλλάσσονται μέσω των υφιστάμενων, ψηφιακά διασυνδεδεμένων μητρώων επιχειρήσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *