Skip to content

Διθύραμβοι για την Ελληνική Οικονομία αλλά οι Έλληνες νιώθουν φτωχότεροι. Πώς γίνεται;

Στην κορυφή της λίστας 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση στην οικονομία για το 2023 κατέταξε ο Economist την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «άλλον έναν απίθανο θρίαμβο».

Η κατάταξη του έγκυρου περιοδικού βασίζεται στην ανάλυση δεικτών του πληθωρισμού, του ΑΕΠ, των θέσεων εργασίας και των επιδόσεων του Χρηματιστηρίου. Γράφει ο Economist:

«Στην κορυφή του πίνακα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκεται η Ελλάδα – ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για μια οικονομία που μέχρι πρότινος αποτελούσε συνώνυμο της κακοδιαχείρισης. Εκτός από τη Νότια Κορέα, πολλές από τις άλλες επιδόσεις που ξεχωρίζουν είναι στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν απέχουν πολύ. Στο μεταξύ, πολλοί από τους “τεμπέληδες” βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία είναι η τελευταία στη λίστα».

Σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα σημειώνει «μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά τους πέντε δείκτες, βάσει των οποίων προκύπτει η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα. Αλλά εκείνο στο οποίο ξεχωρίζει είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 43,8%.

«Για ένδοξες αποδόσεις μετοχών, κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά – στην Ελλάδα. Εκεί η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40%. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές», υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Αναφερόμενος εκτενώς στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις χωρών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, καθώς και η Φινλανδία, ο Economist καταλήγει αναφορικά με την πρωτιά της Ελλάδας: «Ενώ οι Φινλανδοί που υποαποδίδουν μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους σε ένα päntsdrunk (τοπικό ποτό), ο υπόλοιπος κόσμος θα πρέπει να υψώσει ένα ποτήρι ούζο σε αυτόν τον απίθανο πρωταθλητή».

Στην ουσία αυτό που λέει Economist είναι ότι κάναμε την μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με 35 κυρίως πλούσιες, άλλες χώρες. Βεβαίως αυτό δικαιολογείται και από την χαμηλότατη θέση στην οποία βρεθήκαμε εδώ και πολλά χρόνια και από την οποία ανεβαίνουμε σιγά σιγά, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ίσως απλά να παρέμειναν στάσιμες μεν, αλλά ούτως ή άλλως σε υψηλές θέσεις.

Ωστόσο – και αυτό είναι αξιοσημείωτο – σύμφωνα με έτερη έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες αισθανόμαστε “οι πιο φτωχοί” σε λίστα με 75 άλλες χώρες.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 87% δηλώνουμε πως η ζωή μας έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο ενώ σε ποσοστό 36% αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην πληρωμή των λογαριασμών μας “τις περισσότερες φορές” και σε ποσοστό 50% “κατά καιρούς”.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ ανέρχονται σε 9% & 28%

Τι ισχύει τελικά;

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττα, όσο και αν βελτιώνεται η οικονομική θέση της χώρας μας, επειδή ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά, πρέπει να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμη πριν να νιώσουμε στην τσέπη μας τη βελτίωση αυτή. Τα εισοδήματα των Ελλήνων ανέβηκαν μεν τα τελευταία 4-5 χρόνια αλλά η έκρηξη του πληθωρισμού δυστυχώς έκανε την αύξηση αυτή να μοιάζει πολύ μικρότερη.

Ταυτόχρονα, η συνολική δομή της οικονομίας μας παραμένει αδύναμη. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, ο δημόσιος τομέας μας πιο αποδοτικός και το εκπαιδευτικό μας σύστημα πιο σύγχρονο και αποτελέσματικό. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές – η συνολική δομή της οικονομίας και της κοινωνίας μας πρέπει να βελτιωθεί.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να “πάρει μπρος” η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, που θα καθορίσει τη πορεία και τη θέση της Ελλάδας στο μέλλον.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *