Skip to content

“Είναι μια καλή στιγμή για τις ασφάλειες. Πλέον δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να πείσουμε”


της Βάσως Βεγίρη

Δυνατή «παίκτρια» στον κλάδο Υγείας και δυναμικά ανερχόμενη στον κλάδο Σύνταξης αποτελεί σύμφωνα με τους τοπικούς Διαμεσολαβητές η Κέρκυρα, χάρη στη ρευστότητα από τον τομέα του τουρισμού. Απέναντι στην Ηγουμενίτσα, με την Εγνατία Οδό, ανοίγονται για πρώτη φορά προοπτικές ανάπτυξης σε όλες τις γύρω περιοχές. 

41906612Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του γραφείου της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα, Ιωάννης Μπιρμπίλης, εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια – και με ανοδική τάση – επειδή ο κόσμος δεν πληρώνει τα ασφαλιστικά ταμεία του, είτε συνειδητά, είτε επειδή δεν μπορεί, επιλέγει να κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, που αντιστοιχεί στην πράξη σε μια δίμηνη δόση του ασφαλιστικού του ταμείου. Λόγω, δε, του τουρισμού, υπάρχει μια ρευστότητα στο νησί που δεν αποτυπώνεται εύκολα (σ.σ: επίσημα), η οποία έχει αρχίσει να διοχετεύεται με επίσης ανοδικούς ρυθμούς και σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, με τον εμπορικό κόσμο βέβαια – όπως και στην υπόλοιπη χώρα – «τραυματισμένο» από την υπερφορολόγηση.

«Είναι μια καλή στιγμή για τις ασφάλειες, για τους κλάδους Υγείας και Σύνταξης στην Κέρκυρα. Πραγματικά ο κόσμος το έχει πάρα πολύ ανάγκη και το έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι το έχει ανάγκη. Παλαιότερα προσπαθούσαμε να τον πείσουμε, τώρα δεν χρειάζεται , το έχει διαπιστώσει. Υπάρχει φυσικά μια οικονομική δυσκολία, αλλά το θέμα έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που βάζει ο καθένας. Όταν έχουμε κάτι προτεραιότητα βρίσκουμε χρήματα να το πληρώσουμε, όταν το θεωρούμε περιττό είναι το πρώτο που θα κόψουμε», σημειώνει από την πλευρά της στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια των γραφείων της ΑΤΕ Ασφαλιστική σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα, Αλεξάνδρα Γουλή, που αναφέρει ότι καταγράφει άνοδο τζίρου στις γενικές ασφαλίσεις φέτος στην Κέρκυρα.

Θετικό στοιχείο της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, εξάλλου, αποτελεί και η μη εποχικότητά της, καθώς και το χειμώνα υπάρχει κινητικότητα στο νησί, που διαθέτει Πανεπιστήμιο, αρκετές εν λειτουργία επιχειρήσεις και μόνιμο πληθυσμό 130.000 – 140.000 κατοίκων, με αποτέλεσμα – όπως μας επισημάνθηκε – ο κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής αγοράς να είναι μοιρασμένος ανάμεσα σε καλοκαίρι και χειμώνα.

 Παλαιοκαστρίτσα
Παλαιοκαστρίτσα

Παρά, ωστόσο, την αυξανόμενη ζήτηση για τους κλάδους Υγείας και Σύνταξης, όπως υπογραμμίζει ο ασφαλιστικός πράκτορας, Σπύρος Βαρθολομαίος (ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Ionian Insurance & Partners») υπάρχει μεγάλη μείωση των Διαμεσολαβητών, όπως και των υποκαταστημάτων ασφαλιστικών εταιρειών (agency) και εκείνο που φαίνεται να λείπει επίσης από τον κλάδο στο νησί είναι το «νέο αίμα», και πιο συγκεκριμένα «νέα παιδιά, με όρεξη και εξειδίκευση, που θα ξεκινήσουν το επάγγελμα και δεν θα τους απασχολήσει και αποτραβήξει ο κλάδος αυτοκινήτου, και θα παίξουν αντιθέτως δυνατά το παιχνίδι στους λοιπούς κλάδους και ειδικά στο κομμάτι το ζωικό και αποταμιευτικό».

Στον δε κλάδο αυτοκινήτου,όπως μας επισημάνθηκε, «έχουν πέσει πλέον οι μάσκες, έχουν βγει τα μαχαίρια και όποιος επιβιώσει ας επιβιώσει, είτε σε επίπεδο εταιρειών, είτε σε επίπεδο Διαμεσολαβητών. Δεν υπάρχουν πλέον ηθικοί φραγμοί, το ηθικό το ορίζει το κέρδος». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί και τον μοναδικό, στον οποίον αναπτύσσεται δραστηριότητα και από ΕΠΥ στο νησί.

Παραλία Κασσιόπη
Παραλία Κασσιόπη

Την ίδια ώρα οι Επαγγελματίες του νησιού καταθέτουν τις δικές τους ενδιαφέρουσες προτάσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρείες και την Ένωση τους (ΕΑΕΕ):
– Να υλοποιηθεί μια κοινή διαφήμιση-καμπάνια από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών προτείνει η κα.Γουλή, για την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης και αποταμίευσης, σε αντίθεση με την εικόνα ανταγωνισμού επιπέδου «μπακάλικου» που επικρατεί στις τηλεοπτικές διαφημίσεις επί του παρόντος .

– Να δουν «λίγο διαφορετικά» το αντικείμενό τους καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κ.Μπιρμπίλης, εξετάζοντας άλλα σενάρια, όπως των ομαδικών ασφαλίσεων, αναπτύσσοντας καλύτερα αντανακλαστικά σε θέματα underwriting και γενικότερα προβαίνοντας σε εκσυγχρονισμό και αλλαγή δομής προϊόντων, με ανάληψη συνταξιοδοτικών κινδύνων και κινδύνων Υγείας, στα οποία το κράτος εμφανίζει έκδηλες αδυναμίες. Κατά τον ίδιο, «πιο πολύ μας απασχολεί το πρόβλημα της χώρας, το πρόβλημα της ανάπτυξης, γιατί δεν έχει νόημα να πηγαίνεις μόνο εσύ καλά , επειδή έτυχε λ.χ. από ευνοϊκή συγκυρία η Κέρκυρα να είναι κάπως καλά οικονομικά. Ναι, μεν, ως εταιρείες ευνοούμαστε λόγω της αδυναμίας του κράτους, αλλά το θέμα δεν είναι να επωφεληθούμε από αυτό. Το θέμα είναι να είμαστε καλύτεροι για το καλό και του κράτους μας και των πολιτών».

Δυσκολίες, στον αντίποδα, αλλά και προοπτικές για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζει για τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου η Ηγουμενίτσα και γενικότερα ο νομός Θεσπρωτίας.

Το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
Το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Η συνομιλία με τους πολίτες της Ηγουμενίτσας θυμίζει το γνωστό ερώτημα με το ποτήρι και το νερό μέχρι τη μέση: είναι άδειο ή μισογεμάτο;

Με μικρή τουριστική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται σχεδόν μόνο στα Σύβοτα, με αρκετό πλην όχι ιδιαίτερα εύπορο αγροτικό πληθυσμό και με ανυπαρξία σοβαρής μεταποίησης-βιομηχανίας, έστω και βιοτεχνίας, η οικονομία και η ασφαλιστική αγορά της περιοχής δεν παρουσιάζει αυτή καθεαυτή μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Το δε λιμάνι, ναι μεν αναπτύσσεται και καταγράφει αυξανόμενη εμπορική δραστηριότητα και κίνηση λόγω της Εγνατίας Οδού, αυτή ωστόσο είναι μόνο διερχόμενη και δεν «περνά» στην τοπική αγορά και δη την ασφαλιστική.

Το κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης, που «περπατά» στην Ηγουμενίτσα, πέραν των υποχρεωτικών ασφαλίσεων (αυτοκίνητο και ενυπόθηκα δάνεια) όπως σημειώνει ο κ.Δημήτριος Ράπτης, ιδιοκτήτης του συνεργαζόμενου γραφείου της Interamerican στην περιοχή, είναι η Υγεία, λόγω των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και της ανεργίας στον τοπικό πληθυσμό. Σημειωτέον, δε, ότι η Ηγουμενίτσα όχι μόνο δεν διαθέτει ιδιωτικές δομές Υγείας, αλλά ούτε καν δημόσιο νοσοκομείο, παρά μόνο Κέντρο Υγείας.

Ο κ.Ράπτης εκτιμά πως η αγορά «θα κάνει μια κοιλιά ακόμα, ακόμη δεν έχουμε βρει πάτο, αλλά όποιος έχει υπομονή και αρχές, όποιος λέει την αλήθεια, όποιος είναι κοντά στον πελάτη, αυτός θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και θα μείνει στην αγορά»

Igoumenitsa10Και όλα αυτά με παράλληλο ανταγωνισμό από τις Τράπεζες, που όπως τονίζει ο κ.Παντελής Πανταζής, συνεργάτης της Allianz, είναι εντεινόμενος, αλλά και από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες με τις direct πωλήσεις και με τις συνεχείς μειώσεις των ασφαλίστρων σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Ο κλάδος συντηρείται κυρίως από κινήσεις έξω από την Ηγουμενίτσα, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο κ.Μπιρμπίλης (Εθνική Ασφαλιστική), ο οποίος βλέπει την Ηγουμενίτσα πια, χάρη στην Εγνατία Οδό, ως κόμβο για ανάπτυξη δραστηριότητας και σε άλλες περιοχές όπως τα Γιάννενα, που είναι μεγαλύτερη αγορά, σε απόσταση μόλις 35 λεπτών της ώρας. Τα τελευταία τρία χρόνια η Ηγουμενίτσα, επίσης κατά τον ίδιο, έχει μια σχετική αύξηση κυρίως στον κλάδο Υγείας πρωτίστως και στα αποταμιευτικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα σε δεύτερη φάση, εδώ και ένα-ενάμισι χρόνο.

Νομαρχία Ηγουμενίτσας
Νομαρχία Ηγουμενίτσας

Ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο και την ανταπόκρισή τους στο ρεπορτάζ:
– τον κ.Ιωάννη Μπιρμπίλη- επικεφαλής γραφείου Εθνικής Ασφαλιστικής σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα

– την κα.Αλεξάνδρα Γουλή, διευθύντρια των γραφείων της ΑΤΕ Ασφαλιστική σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα

– τον κ.Σπύρο Βαρθολομαίο, ιδιοκτήτη του ασφαλιστικού πρακτορείου «Ionian Insurance and Partners» στην Κέρκυρα

– τον κ.Παντελή Πανταζή, συνεργάτη της Allianz στην Ηγουμενίτσα

– τον κ.Δημήτρη Ράπτη, ιδιοκτήτη του συνεργαζόμενου γραφείου της Interamerican στην Ηγουμενίτσα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *