Skip to content

Είστε προετοιμασμένοι για τον κλιματικό κίνδυνο;

Οι πρόσφατες εικόνες από την πυρκαγιά στην Αττική είναι ακόμα νωπές και τρομακτικές. Αυτό όμως που φοβίζει ακόμα περισσότερο είναι ότι σε κοινωνικό επίπεδο δεν υπάρχει μια στρατηγική για τη διαχείριση των χειρότερων συνεπειών μιας πλημμύρας, μιας πυρκαγιάς και της ακραίας ζέστης. Οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν κονδύλια για να επενδύσουν στην αποτροπή μιας καταστροφής εκ των προτέρων ή για να ξαναχτίσουν μετά από καταστροφές. Οι νομοθέτες και οι αδειοδοτικές αρχές σπάνια θα βρουν την πολιτική υποστήριξη για να πουν «μην χτίσετε εκεί», ή ακόμη περισσότερο «απομακρυνθείτε και μην επιστρέψετε».

Άρα τί πρέπει να γίνει; Τα άτομα, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις ξεκινώντας από σήμερα. Σε αυτό το άρθρο προτείνεται ένα πλαίσιο τεσσάρων βημάτων γι’ αυτές τις αποφάσεις. Αυτά τα βήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιδιοκτήτες σπιτιών, οργανισμούς με εκτεταμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (όπως επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ή ακόμη και τοπικές κυβερνήσεις) και οικονομικούς παρόχους (όπως πάροχοι στεγαστικών δανείων καθώς και επενδυτές μετοχών).

Βήμα πρώτο: Δώστε προτεραιότητα στο πόσο μεγάλη είναι η έκθεση σε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο στην επιχείρησή σας, στο σπίτι ή σε άλλη δικαιοδοσία σας.

Για τους ιδιώτες αυτό σημαίνει να εκτιμήσουν το βαθμό στον οποίο η οικία τους είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε πλημμύρα ή φωτιά και πόσο θα τους επηρέαζε η απώλειά της. Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει αξιολόγηση του τι άλλο συμβαίνει γύρω από τα έσοδα, το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διάρθρωση του κεφαλαίου, τις προσλήψεις και όλα τα άλλα θέματα που πρέπει επίσης να εξετάσει ένα στέλεχος. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η επιβίωση την επαύριον προηγείται έναντι των αφηρημένων ανησυχιών για τις φυσικές καταστροφές.

Βήμα δεύτερο: Μεταφορά του κινδύνου με οικονομικά μέσα.

Ιστορικά, τόσο για τους ιδιοκτήτες κατοικιών όσο και για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει την αγορά ασφάλειας περιουσίας/ζημιών. Πληρώνει κανείς ένα ποσό ώστε αν κάτι συμβεί κάποιος άλλος τον αποζημιώνει. Οι κίνδυνοι όλο και αυξάνονται οπότε η μεταφορά του κινδύνου είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Οι ασφαλιστές μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις, ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματικό κτήριο. Μπορούν να απαιτήσουν ορισμένες επενδύσεις για προετοιμασία ή ανάκαμψη, ή μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να συμβουλεύσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με την ανάλυση κόστους/οφέλους για μεταφορά κινδύνου, αποφυγή του ή μετριασμό.

Βήμα τρίτο: Αποφύγετε συνολικά την έκθεση σε κίνδυνο.

Κυριολεκτικά, αν ανησυχείτε πραγματικά, μεταφέρετε αλλού το σπίτι ή την επιχείρησή σας. Για μια επιχείρηση (για παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη δεκάδων mall) σημαίνει να πουλήσει τα πιο εκτεθειμένα ακίνητά της προτού καταστραφούν, ενισχύοντας αυτά που έχουν καλύτερα γεωγραφικά, υδρολογικά και δομικά χαρακτηριστικά.

Βήμα τέταρτο: Προετοιμαστείτε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά αν συμβεί κάτι

Θα υπάρξουν κάποιες επενδύσεις στις οποίες ο κίνδυνος είναι πρωταρχική ανησυχία, αλλά δεν μπορείτε να τον μεταφέρετε οικονομικά και δεν επιθυμείτε ή δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση – για παράδειγμα να μεταφερθείτε μακριά από μια περιοχή ή να εγκαταλείψετε μια υποδομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπετε και αποδέχεστε τον κίνδυνο και η ελαχιστοποίηση της ζημιάς μπορεί να επιτευχθεί ανάλογα με το κόστος και την ανησυχία.

Για παράδειγμα, προτού συμβεί ένα γεγονός, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να επενδύσει εκ των προτέρων σε στεγανοποίηση ή ακόμα και ανύψωση θεμελίων, επέκταση της ικανότητας αποστράγγισης καταιγίδων σε περίπτωση πλημμύρας, αντικατάσταση εύφλεκτου υλικού στέγης με άκαυστο ή κοπή βλάστησης που μπορεί να τροφοδοτήσει τις πυρκαγιές.

Κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού, οι αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση των εκτοξευτήρων κατάσβεσης πυρκαγιάς, την αποθήκευση νερού και μπαταριών, ή για μεγάλες οντότητες: το σχεδιασμό και κατασκευή χώρων καταφυγίου στο συγκρότημα. Συχνά αυτά τα βήματα είναι λιγότερο ακριβά από τα προαναφερθέντα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *