Skip to content

ΕΑΕΕ: Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα στις 5 – 9 Αυγούστου 2020

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των οικονομικών συνεπειών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (Θάλεια: βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα στις 5 – 9 Αυγούστου 2020, η Ε.Α.Ε.Ε. διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – Μέλη, αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε το γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με τη χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητο). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικούς κινδύνους και βιομηχανικούς κινδύνους.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 25 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις – μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 95,5% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας*. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών περιουσίας και αυτοκινήτων αναφέρεται σε 600 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 5,4 εκατ. €.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις απαντήσεις αυτές έχουν ως εξής:

Α. Ασφαλίσεις περιουσίας

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 273 εκατ. €. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην Εύβοια (ασφαλισμένη αξία 147 εκατ. €) και στην ΠΕ Θεσσαλονίκης (ασφαλισμένη αξία 96 εκατ. €).

Εξ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις 265 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 4 εκατ. €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία (προ απαλλαγών) υπολογίζεται στα 14.939 €. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) ήταν 3,3 εκατ. €.

Οι περισσότερες ζημιές συνέβησαν στην Εύβοια, τόσο σε πλήθος (80,4% του συνόλου), όσο και σε ποσό (92,2% του συνόλου).

Α.1. Ανάλυση ζημιών ασφαλίσεων περιουσίας

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 14.939 €, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 14,5 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 46.088 € για τους βιομηχανικούς, 16.821 € για τους εμπορικούς και 10.260 € για τις κατοικίες.

Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 5,6 ‰ για τους βιομηχανικούς, 28,7 ‰ για τους εμπορικούς και 64,8 ‰ για τις κατοικίες.

Ακολουθούν σε ξεχωριστούς πίνακες η κατανομή ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου, των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις ΠΕ που επλήγησαν περισσότερο (με βάση τον ΤΚ):

Διαβάστε περισσότερα εδώ

*Δηλαδή το άθροισμα των κλάδων 8. Πυρκαϊά και στοιχεία της φύσεως, 9. Λοιπών ζημιών αγαθών και 16. Διαφόρων χρηματικών απωλειών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *