Skip to content

ΕΑΕΕ: Κυβέρνηση και αστυνομία πρέπει να συνεργαστούν με τον κλάδο μας

Σε σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς αναδεικνύεται ο δόλος αφού σε πολλές περιπτώσεις φτάνει να ξεπερνά το 20% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται, όπως επεσήμανε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που διοργανώθηκε στις 21 Οκτωβρίου από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα την ασφαλιστική απάτη.

“Ένα 10% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι προϊόν είτε  απάτης είτε κατάχρησης ή ακόμη και σπατάλης, νούμερο που καταλήγει να επιβαρύνει ασφαλισμένους με τη μορφή των ασφαλίστρων”, ανέφερε, τονίζοντας ότι η σωστή διαχείριση των αιτημάτων αποζημιώσεων είναι θέμα που ανέκαθεν προβληματίζει τις ασφαλιστικές.

Η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Μαργαρίτα Αντωνάκη

Τη λύση σε αυτό τον μόνιμο “βραχνά” έρχεται τώρα να προσφέρει η τεχνολογία και τα περίφημα “big data analytics”: η διασταύρωση δηλαδή, από υπολογιστές και στατιστικολόγους, μεγάλου όγκου ασφαλιστικών αποζημιώσεων και στη συνέχεια η διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το ποιά περίπτωση αποτελεί πιθανώς, απάτη, και άρα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Αν οι ασφαλιστικές καταφέρουν να θέσουν σε εφαρμογή τα διαθέσιμα λογισμικά προγράμματα, θα  διασφαλίσουν επιχειρηματική σταθερότητα, οικονομική ευρωστία, αλλά ποιότητα στη λειτουργία της εταιρείας, τόνισε η Μαργαρίτα Αντωνάκη. Θα βελτιώσουν δηλαδή και το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών αλλά και την κερδοφορία της εταιρείας, δεδομένου ότι το να ελέγχονται μία προς μία όλες οι περιπτώσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία που μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα. 

Αν και η απάτη είναι ένα θέμα όλων των κλάδων ασφάλισης, στον κλάδο Υγείας  ο εντοπισμός της είναι δύο φορές πιο δύσκολος, εξήγησε η γενική διευθύντρια της Ένωσης. Οι εταιρείες καλούνται πρώτα απ’ όλα να διαχειριστούν οποιαδήποτε υπόθεση με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου γύρω από τα προσωπικά δεδομένα. Ταυτόχρονα, η διαρκής εξέλιξη των ιατρικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας της ιατρικής, προσφέρει πληθώρα διαγνωστικών εξετάσεων – συνεπώς είναι απαραίτητο να γίνεται επισταμένος έλεγχος για το αν και κατά πόσο είναι όλες αναγκαίες, δεδομένου ότι κάποιες απο αυτές είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένες και πολύ ακριβές. Τα επίπεδα άλλωστε των αποζημιώσεων υγείας που καλούνται να καταβάλλουν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές, είναι ούτως ή άλλως, ιδιαίτερα υψηλά.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία και η καινοτομία ανασχηματίζουν όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προφανώς και της ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόνισε η Μαργαρίτα Αντωνάκη. Η τεχνητή νοημοσύνη στα αντίστοιχα συστήματα πληροφορικής, πάει από μόνη της την όλη διαδικασία ένα βήμα παραπέρα. Μέχρι πρότινος, τα όποια συστήματα αξιοποιούνταν από τις εταιρείες εντόπιζαν πιθανές περιπτώσεις απάτης βάσει του προγραμματισμού που είχε γίνει από τους τεχνικούς, δηλαδή από τον ανθρώπινο παράγοντα. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στα συστήματα εντοπισμού τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να βελτιώνονται από μόνα τους, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά όχι μόνο για τις ασφαλιστικές, αλλά και για τις εποπτικές αρχές, τις κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ.

Βέβαια, “πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στην καταλληλότητα των δεδομένων με τα οποία τροφοδοτούνται τα συστήματα, πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή οι άνθρωποι που τα χειρίζονται να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι και φυσικά τα συμπεράσματα που βγαίνουν να είναι όσο το δυνατόν αξιόπιστα και κατανοητά”, επεσήμανε η κ. Αντωνάκη. 

Ήδη η ΕΑΕΕ, ανέφερε, έχει κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια να προσεγγίσει με πρακτικούς τρόπους τα θέματα της ανίχνευσης του δόλου, συγκροτώντας μία πάρα πολύ δραστήρια επιτροπή υπό την Προεδρία του Καρόλου Σαΐα, η οποία έχει έρθει σε επαφή με σημαντικές Ευρωπαϊκές Ενώσεις και ιδιαίτερα με τρεις ενώσεις σε Ισπανία, Ιταλία κι Ολλανδία αντίστοιχα που “έχουν να δείξουν περγαμηνές στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης”. 

Στις τρεις εν λόγω χώρες η ασφαλιστική αγορά, οι κυβερνήσεις και η αστυνομία συνεργάζονται πάρα πολύ για την ανταλλαγή των πληροφοριών – πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπει η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Άρα, η  ασφαλιστική απάτη δεν είναι κάτι αποσπασματικό που αφορά μόνο την αγορά. Αφορά και την κυβέρνηση, αφορά και την αστυνομία, τόνισε.

Τέλος, έχει σημασία να σημειωθεί πως οι αντίστοιχες ασφαλιστικές ενώσεις συνεργάζονται στενά με τις Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της χώρας τους, καταφέρνοντας έτσι να βρίσκουν την ισορροπία, ώστε και ο κανονισμός να τηρείται και η “δουλειά” να γίνεται.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δούμε κάτι αντίστοιχο να πραγματοποιείται και στη χώρα μας, κατέληξε η Μαργαρίτα Αντωνάκη. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *