Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: 1 ευρώ από κάθε συμβόλαιο για κοινωφελείς δράσεις

VENUE_ACT4GREECE

Από την Χριστίνα Μωράκη

Mε μια μεγάλη εκδήλωση στο Intercontinental, παρουσία 500 και πλέον ατόμων από το Δίκτυο και τους Συνεργάτες της, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε προχθές μια σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης: 1 ευρώ από κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που φτάνει στην εταιρεία θα πηγαίνει στο πρόγραμμα act4greece.

Τι είναι αυτό; Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία παρουσιάζονται διάφορες κοινωνικές – φιλανθρωπικές δράσεις και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεισφέρει σε όποια θέλει και όσο θέλει, με την εγγύηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία. Η συμμετοχή γίνεται πάντα ηλεκτρονικά και πάντα στην δράση που επιλέγει ο καθένας. Η Εθνική Τράπεζα που εποπτεύει το όλο εγχείρημα παρέχει εχέγγυα και λογοδοτεί για την πορεία της κάθε συνεισφοράς.

Η όλη ενέργεια βασίζεται στην φιλοσοφία του “crowdfunding” το οποίο είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό.

Crowdfunding με απλά λόγια σημαίνει “χρηματοδότηση από το κοινό”: η συγκέντρωση των πόρων βασίζεται κυρίως στην μικρή συμμετοχή των πολλών αντί στην μεγάλη συμμετοχή των λίγων, π.χ. εταιρειών ή  ιδρυμάτων.  Βεβαίως, εκτός από τους πολίτες και εταιρείες, φορείς, ομάδες, φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να συνεισφέρουν: Εκτιμάται ότι οι χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια  μόνο στην Ευρώπη μέσω του crowdfunding ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ενώ λέγεται ότι έως το 2020 η συγκεκριμένη αγορά μπορεί παγκοσμίως να φτάσει το  1 τρισ. ευρώ.  Και γιατί όχι αφού μέσω του crowdfunding προσφέρεται άμεσα πολύτιμη οικονομική βοήθεια για ανθρωπιστικές δράσεις, για καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ή για λειτουργικές ανάγκες οργανισμών. Εννοείται πως  στην εξάπλωση του θεσμού βοήθησε φυσικά το Διαδίκτυο χωρίς το οποίο πιθανόν να μην είχε καθιερωθεί.

Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση στο act4Greece γίνεται με την μορφή δωρεάς, όμως στο μέλλον, σκοπός της Τράπεζας όπως εξήγησε η κ. Κατσέλη στην προχθεσινή συγκέντρωση, είναι να μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και ως δάνεια ή ως συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια μιας εταιρείας.  Η Εθνική είναι μια από τις έξι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει “μπει” ενεργά στην όλη υπόθεση του crowdfunding.

Η Εθνική Ασφαλιστική δεσμεύτηκε αρχικά να παραδώσει το ποσό των 100.000 ευρώ, τα οποία φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και μέσω του Δικτύου της (2200 ασφαλιστικοί σύμβουλοι, 1450 συνεργαζόμενα πρακτορεία και brokers). Παράλληλα ανακοίνωσε πως από εδώ και στο εξής 1 ευρώ από κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα φτάνει στην εταιρεία θα συγκεντρώνεται για να καταλήξει σε επιλεγμένες δράσεις της κοινωνικής πλατφόρμας. Στην προσπάθειά της συμμετέχει και η Βιοιατρική, η Διοίκηση της οποίας αποφάσισε να παρέχει στο πρόγραμμα επίσης 1 ευρώ για κάθε συμβόλαιο που προέρχεται από την Εθνική.

Η Διοίκηση ζήτησε χθές από το δίκτυο και τους εργαζόμενους να ενημερώσουν για την ύπαρξη του προγράμματος ο ένας τον άλλον και να ενθαρρύνουν την συνεισφορά όχι μόνο την δική τους αλλά και όλων των πελατών και φίλων της εταιρείας.

Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι κάτι εντελώς νέο και καινοτομικό για την Ελλάδα, όπου η έννοια της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό.

Αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει με αυτή την πρωτοβουλία, δήλωσε  στο Intercontinental η Λούκα Κατσέλη. Την κουλτούρα και την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Να ενθαρρύνει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες πολίτες να εισφέρουν ό,τι μπορεί ο καθένας ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Το act4greece εγκαινιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο (παρών στην επίσημη παρουσίαση και ο Πρωθυπουργός) με τις εξής δράσεις:

  • Σχολικά γεύματα σε δημοτικά της Δυτικής Αττικής (υποστηρικτής Εθνική Τράπεζα)
  • Ιατροφαρμακευτική και ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους και πρόσφυγες ακριτικών νησιών (υποστηρικτής Γιατροί του Κόσμου)
  • Ψηφιοποίηση ιστορικών και άλλων πηγών με θέμα την Επανάσταση του 1821 (φορέας υλοποίησης Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
  • Έργα συντήρησης και επισκευής στο θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (φορέας υλοποίησης Θέατρο Τέχνης)
από αριστερά οι κ.κ. Μ.Κόρακα, Γ.Ζαφείρης, Λ.Κατσέλη, Χρ.Σαρδελής, Στ.Κωνσταντάς, Γ.Σηφάκης
από αριστερά οι κ.κ. Μ.Κόρακα, Γ.Ζαφείρης, Λ.Κατσέλη, Χρ.Σαρδελής, Στ.Κωνσταντάς, Γ.Σηφάκης

Την πορεία για την εξέλιξη και ολοκλήρωση της κάθε δράσης παρακολουθεί Επιτροπή της Τράπεζας, σε συνεργασία με τους φορείς και τους οικονομικούς υποστηρικτές του προγράμματος. Η Εθνική  αποφάσισε να ξεκινήσει την συμμετοχή της στηρίζοντας του Γιατρούς του Κόσμου και το έργο το οποίο επιτελούν (αναλαμβάνουν περίπου 1600 περιστατικά το μήνα) στα Ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Για το σκοπό αυτό όπως είπαμε και παραπάνω δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει 100.000 ευρώ. Ακολούθως, ποσά τα οποία θα συγκεντρώνονται από την πρωτοβουλία του 1 ευρώ ανα ασφαλιστήριο θα πηγαίνουν σε άλλες επιλεγμένες δράσεις  –  γύρω από την υγεία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την έρευνα και εκπαίδευση, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Στο Intercontinental έκανε και την παρθενική του εμφάνιση με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. ο Χριστόφορος Σαρδελής, ο οποίος υπερθεμάτισε γύρω από το όνομα και την ιστορία της εταιρείας: “Δεν είμαστε άλλη μια ασφαλιστική εταιρεία, είμαστε η Εθνική Ασφαλιστική”, είπε, “η οποία πρέπει πάντα να συμπεριφέρεται με τρόπο που ανταποκρίνεται πλήρως, στις προσδοκίες, τους συνειρμούς και την ευθύνη που εκπέμπει το όνομά της”. Η Εθνική Ασφαλιστική δεν αρκεί μόνο να πουλά ασφαλιστικά προϊόντα, αλλά να αναλαμβάνει ευρύτερες ευθύνες, είπε, ειδικά στο ταραγμένο σημερινό κοινωνικό περιβάλλον. Κουβαλά άλλωστε μεγάλη ευθύνη στους ώμους της, με 125 χρόνια ιστορίας και συνεχούς παρουσίας.

Στην δεινή θέση της ελληνικής κοινωνίας  και στην ανάγκη ενεργοποίησης και συνεισφοράς αναφέρθηκε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σταύρος Κωνσταντάς συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μια σημαντική ευκαιρία για την εταιρεία να διαφοροποιηθεί, όχι πια με αριθμούς αλλά με τον κοινωνικό της ρόλο.

Στο ίδιο κλίμα, ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων κ. Γιώργος Ζαφείρης, τόνισε πως οι εταιρείες δεν αρκεί πλέον να έχουν μόνο κέρδη, πρέπει να εξυπηρετούν και ένα σκοπό. Να συνδέουν και να συνδυάζουν “τα κέρδη με την ανθρωπιά, τον πελάτη με τον μέτοχο, τον συνεργάτη με τον εργαζόμενο και όλους και όλα με την ανάπτυξη, την κοινωνική ανακούφιση, την παιδεία, διασφαλίζοντας την διαφάνεια και την φήμη της εταιρείας η οποία στις μέρες μας αποτελεί  ένα όλο και ισχυρότερο κεφάλαιο”.

Εκτενή αναφορά στο Πρόγραμμα και τους σκοπούς του έγινε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη.

Η Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε τον δυναμικό και σταθεροποιητικό ρόλο της “εθνικής πρωταθλήτριας” όπως την χαρακτήρισε, Εθνικής, σε μια αγορά μάλιστα που είναι ιδιαίτερα “ανταγωνιστική, ευμετάβλητη και ευαίσθητη”. Η εταιρεία αποτελεί εστία κερδοφορίας για τον Όμιλο, είπε, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης συνεργιών “ιδιαίτερα στον τομέα του bancassurance”. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην επικείμενη αλλαγή μετόχου, λέγοντας πως τα “ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της εταιρείας,  θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και θα διασφαλιστούν, σε όποια απόφαση προκύψει για το μέλλον της, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας”.

Η εκδήλωση, τον συντονισμό και την παρουσίαση της οποίας είχε αναλάβει ο Διευθυντής Marketing, Bancassurance και Λοιπών Συνεργασιών κ. Γιάννης Σηφάκης,  έκλεισε με live ηλεκτρονική κατάθεση από την εταιρεία 1000 ευρώ υπέρ των Γιατρών του Κόσμου, παρουσία του πολυπληθούς κοινού το οποίο στη συνέχεια περίμενε  πλούσιος μπουφές  στο φουαγιέ του Ballroom του Intercontinental.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *