Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Tέλος η Exin – πράσινο φως για Fosun

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι το τέλος του χρόνου είναι η Εθνική Τράπεζα, παρά το οριστικό, πλέον διαζύγιο με την Exin. Αυτό διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου σε αναλυτές.

Ο ίδιος δήλωσε πως «η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και ότι είναι απίθανο να επιτραπεί η διατήρηση της επένδυσης, πέραν του ποσοστού του 25% που ήδη έχει συνομολογηθεί με τη DG Comp» – με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί η πρόθεση πώληση.

Από πλευράς Εθνικής Τράπεζας θα εξεταστούν όλες οι πιθανές επιλογές «με βάση και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της αξίας της εταιρείας», ενώ σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΤΕ.

[box]H σημερινή, επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ προς τις χρηματιστηριακές Αρχές, σχετικά με το θέμα, έχει ως εξής:

“Στις 29 Ιουνίου 2017, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ» στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V., υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος. Στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτική ημερομηνία, από την πλευρά της ΕΧΙΝ, εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης. Η Τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις”. [/box]

Η Exin έχασε και την τελική διορία της 28ης Μαρτίου για να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το τελικό μετοχικό σχήμα και παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες θέλουν τον επικεφαλής της, Ματ Φέρφιλντ να ζήτησε παράταση λίγων ημερών για να το κάνει, φαίνεται πως το αίτημά του δε βρήκε ανταπόκριση.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος πάλι για τη Fosun, η οποία πέρυσι, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, είχε κάνει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά από άποψη τιμήματος.  Πριν λίγες ημέρες η γενική διευθύντρια του Ομίλου, κ. Κανγκ Λαν σε δηλώσεις της στο Bloomberg, εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον εκ νέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι κατόπιν των εξελίξεων, η προσφορά θα είναι χαμηλότερη από την περυσινή.

Μάλιστα, η Fosun φέρεται να ζήτησε εκ νέου πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα της Εθνικής Τράπεζας για προσφορά πιο κοντά στο ποσό των 718 εκατομμυρίων που είχε προσφέρει η Exin.

Η ΕΤΕ βασίζεται στην ενισχυμένη λογιστική αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως εκ τούτου δεν κρύβει την αισιοδοξία της ότι το μεγάλο deal θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *