Skip to content

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 – Αυξημένες εισφορές λόγω πληθωρισμού

Ώρα… κρίσης για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες καθώς καλούνται να επιλέξουν μια εκ των έξι διαφορετικών κατηγοριών στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το νέο έτος.

του Χρήστου Γαβαλά

Ουσιαστικά, η επιλογή κατάταξης δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος, ενώ η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2023. Όσοι δε, δεν υποβάλλουν νέα αίτηση θα παραμείνουν στην κατηγορία που βρίσκονται.

Ποια είναι η διαφορά της φετινής δήλωσης σε σχέση με αυτή της προηγούμενης χρονιάς; Το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές, ως απόρροια της πρόβλεψης του νόμου ότι διαμορφώνονται με βάση την διακύμανση του τιμαρίθμου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή τους θα λάβει υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού, που ανέρχεται στο 9.9% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείει τις διορθώσεις στη βάση της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό από την ΕΛΣΤΑΤ μέσα στο επόμενο έτος.

Ενδεικτικά η χαμηλότερη κατηγορία για τον κλάδο σύνταξης και υγείας θα είναι αυξημένη κατά 21 ευρώ (από τα 210 στα 231 ευρώ) και η υψηλότερη κατά 56,6 ευρώ (από τα 566 στα 622,6 ευρώ).

Το υπουργείο Εργασίας παρά τις αντιδράσεις του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών δεν ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση και οι καταβληθείσες συντάξεις θα ήταν μικρότερες. Ενώ προέβαλε και τον ισχυρισμό ότι οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιλέγουν την πρώτη κατηγορία, κάτι που καθιστά την επιβάρυνσή τους τη μικρότερη δυνατή.
Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή μάλιστα ο κ Τσακλόγλου, είχε πρόσφατα τονίσει πως οι μη μισθωτοί, σε ποσοστό άνω του 80%, επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, καταβάλλοντας εν τέλει μικρότερες εισφορές που αυτές που αντιστοιχούν σε ανειδίκευτο εργάτη αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται λύσεις για μερική ικανοποίηση των αιτημάτων καθώς μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, λύσεις που θα μειώνουν την συνολική εισφορά χωρίς να επηρεάζουν τα κρατικά έσοδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές θα αφορούν και στις ληξιπρόθεσμες εισφορές, όπως η νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *