Skip to content

Ενεργειακή κρίση: τι θα συμβεί το χειμώνα που έρχεται

Με την επικαιρότητα να βρίθει από ειδήσεις και εκτιμήσεις για την έλλειψη φυσικού αερίου , όλοι αναρωτιόμαστε τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Σήμερα, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, συνοψίζει με απλά λόγια τι έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον χειμώνα που έρχεται:

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης

Σε ειδική έκθεση με τίτλο «Europe’s Bleak Midwinter», (“o ζοφερός χειμώνας της Ευρώπης”), η μονάδα οικονομικής πληροφόρησης της Ε.Ε. παρουσιάζει τις παρακάτω 10 σημαντικές διαπιστώσεις:

– Η Ρωσία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο και οι παραδόσεις φυσικού αερίου είναι πιθανό να συνεχιστούν το πολύ στο 20% των κανονικών ροών. Παράλληλα, θα διακόπτονται τακτικά.

– Η οικονομία της ευρωζώνης θα δει τώρα μηδενική ανάπτυξη το 2023, με τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου να συρρικνώνονται. Αυτό ήταν ήδη αναμενόμενο λόγω των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών, αλλά έχει επιδεινωθεί από το ενεργειακό.

– Η Γερμανία είναι σε δεινή θέση και απειλείται η βιομηχανική της παραγωγή λόγω ελλείψεως φυσικού αερίου. Ακόμη και ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που ετοιμάζει θα μπορεί να καλύπτει περί το 8,5% των αναγκών της.

– Η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία καθώς και τα κράτη της Βαλτικής και η Βουλγαρία, θα πληγούν διπλά – και από τις ελλείψεις φυσικού αερίου αλλά και λόγω της εξάρτησής τους από την συρρικνούμενη γερμανική οικονομία, η οποία ήδη χρησιμοποιεί το πλεόνασμα εξαγωγών της.

– Με τα τωρινά δεδομένα η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να δει ανάκαμψη στα τέλη της δεκαετίας, εφόσον η εξάρτηση από το φυσικό αέριο θα έχει σε σημαντικό ποσοστό αντικατασταθεί από εναλλακτικές πηγές ενέργειας τόσο από ορυκτά όσο και από ανανεώσιμες πηγές.

– Το 22% των βιομηχανικών εισαγωγών της Ευρώπης παρέχεται από την Κίνα. Αν αυτό επιβραδυνθεί θα πληγεί η παραγωγή και ανάπτυξη της Κίνα, γεγονός που θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ασία και την παγκόσμια οικονομία.

– Οι τιμές του LNG θα αυξηθούν στην Ευρώπη και αυτό θα επηρεάσει τις υπόλοιπες οικονομίες που επιδιώκουν τη χρήση LNG για να μειώσουν την εξάρτηση από πιο βρώμικα καύσιμα.

– Το κόστος παραγωγής λιπασμάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σίτιση του υπόλοιπου πλανήτη και ιδιαίτερα των φτωχότερων χωρών που εξαρτώνται από την παραγωγή της Ευρώπης.

– Η αντιστάθμιση των ευκαιριών για την Αφρική και την Ασία θα προκύψει από την επιταχυνόμενη ζήτηση για εναλλακτική ενέργεια στην Ευρώπη. Αυτοί οι εξαγωγείς θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση για χαλκό, ψευδάργυρο και σπάνιες γαίες, για παράδειγμα, μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες.

– Η πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις να ευνοήσουν τα νοικοκυριά έναντι της βιομηχανίας στο πιθανό δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας, θα οξύνει περαιτέρω την ύφεση.

Η πρόεδρος της ΕΕ σχετικά με το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, ενόψει και του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ-27 στις 9 Σεπτεμβρίου, έκανε δηλώσεις από τις οποίες συμπεραίνονται τα εξής:

Ο τερματισμός της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι σε εξέλιξη. Οι προμήθειες φυσικού αερίου από πηγές εκτός Ρωσίας έχουν αυξηθεί κατά 31 δισ. κυβικά μέτρα αντισταθμίζοντας τις μέχρι τώρα ρωσικές περικοπές. Αυτές τις μέρες οι χώρες της ΕΕ βιώνουν το τετραήμερο crash test της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα. Η μείωση από τα κράτη μέλη της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% και η προσπάθεια να το αποθηκεύσουν μπορεί να εξοικονομήσει έως και 45 δισ. κυβικά μέτρα. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να την απαλλαγή και απεξάρτηση είναι να επιταχύνει η ΕΕ τη μετάβαση σε πράσινες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και να επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια, τον άνεμο, την υδροηλεκτρική ενέργεια, τη βιομάζα, το γεωθερμικό ή πράσινο υδρογόνο.

Από τα 300 δισ. ευρώ της πρωτοβουλίας “REPowerEU” της Ε.Ε. για να επιτύχει η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, πρέπει αρχικά να διατεθούν αρκετά για να ξεπεραστεί η περίοδος ενεργειακής φτώχειας της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο και ο τρόπος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπό τις σημερινές συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλος και απαιτεί επείγουσα τριπλή διαρθρωτική παρέμβαση: την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *