Skip to content

Ενισχύονται λειτουργίες και εποπτεία στα ΤΕΑ με νέο νομοσχέδιο

Καλύτερη διακυβέρνηση, αποτελεσματική εποπτεία και ενιαία φορολόγηση είναι οι στόχοι του νέου νομοσχεδίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα φέρει προς ψήφιση το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, το νομοσχέδιο βελτιώνει γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΤΑ. Μεταξύ άλλων διευκολύνεται η δημιουργία πολυεργοδοτικών ταμείων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα όπου κυριαρχεί η απασχόληση σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, εισάγονται πρακτικές καλής διακυβέρνησης, ενισχύεται η εποπτεία και εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση των παροχών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση της προαιρετικής συμπληρωματικής επαγγελματικής ασφάλισης και η δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στα πρότυπα των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προώθηση των επαγγεματικών ταμείων βοηθά να αντιμετωπιστεί ο δημογραφικός και δημοσιονομικος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένου ότι δημιουργεί κεφάλαια που στη συνέχεια επενδύονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει προαιρετικό χαρακτήρα και ο εργαζόμενος μπορεί να διακόψει την εισφορά του όποτε το επιθυμήσει.

Για παράδειγμα, έστω ότι μία εταιρία θέλει να δώσει μία συμπληρωματική παροχή στον εργαζόμενο. Συμφωνεί ο εργαζόμενος προαιρετικά να δίνει ένα 2% των εισφορών του, βάζει και ο εργοδότης κάτι αντίστοιχο, όπως είθισται να είναι η συμφωνία και, σε 20-25 χρόνια από τώρα, μπορεί να λάβει το κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί είτε εφάπαξ είτε μέσω τμηματικών καταβολών (σύνταξη).

Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Συνεχίζονται οι εγγραφές ασφαλισμένων έως 35 ετών στο νεοσυσταθέν ταμείο, το οποίο σε ελάχιστο διάστημα νομοθετήθηκε, συστάθηκε και κατέστη λειτουργικό. Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική του λειτουργία, έχει σχεδιαστεί και αναπτύσσεται σταδιακά σε τρεις περιόδους. Κατά την πρώτη, μεταβατική, περίοδο, στην οποία βρίσκεται σήμερα, οι εισφορές των ασφαλισμένων επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου (υψηλότοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Στην αμέσως επόμενη περίοδο, θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους το προκαθορισμένο (default) χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, ενώ, κατά την τρίτη περίοδο, θα προσφέρονται στους ασφαλισμένους επιπλέον κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα κύκλου ζωής για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Το Υπουργείο προετοιμάζει και νέα καμπάνια επικοινωνίας, με βασικό μέλημα την ορθή ενημέρωση των νέων για το ΤΕΚΑ, καθώς και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν με την ένταξή τους σε αυτό.

  

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *