Skip to content

Επαναστατική εξέταση αίματος ανιχνεύει καρκίνους σε αρχικό στάδιο

  • Παγκόσμιας σημασίας ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σε πρόληψη και περίθαλψη
  • Έγκαιρη πρόγνωση και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης
  • Έλληνας ο επικεφαλής καθηγητής της ερευνητικής ομάδας 

Γράφει: Κοσμάς Ζακυνθινός

Ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου υπόσχεται νέα, αιματολογική εξέταση που αναπτύσσει ερευνητική ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή.

‘Ενα νέο και εξαιρετικά απλό στην διαδικασία του τεστ αίματος, θα μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα έως και οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκίνου, με αποτέλεσμα καθολικές αλλαγές στις μεθόδους, στο χρόνο, στο κόστος και στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Το ποσοστό επιτυχίας στο τεστ είναι κατά μέσο όρο 70%, ανάλογα με το είδος του καρκίνου” τόνισε πρόσφατα σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και επικεφαλής της έρευνας.

Το τεστ  θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πιθανότητες ύπαρξης της νόσου σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο το συγκεκριμένο υψηλό ποσοστό επιτυχίας του αφορά συγκεκριμένους τύπου καρκίνου –  για παράδειγμα ο καρκίνος στις ωοθήκες μπορεί να ανιχνευτεί με ποσστό επιτυχίας 98% ενώ στον καρκίνο του μαστού η ανίχνευση πέτυχε στο 33% των περιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται πραγματικά επαναστατική καθώς το τεστ αφορά ανθρώπους που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα. Όταν εντοπιστούν νωρίς τα συμπτώματα, η ζωή των ανθρώπων δεν παρατείνεται απλώς, αλλά σώζεται, η μάχη με τον καρκίνο κερδίζεται.

Καρκίνος μαστού, πνεύμονα, οισοφάγου, ωοθηκών, συκωτιού, παγκρέατος, παχέος εντέρου και στομαχιού, αποτελούν τα πρώτα 8 «μέτωπα» που προλαμβάνει το τεστ, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν πως μελλοντικά μπορούν να ενταχθούν και περισσότερες κατηγορίες της νόσου αλλά και να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχία του.

Σε 5 χρόνια διαθέσιμο στην αγορά

Το νέο τεστ, αποτελεί μη επεμβατική υγρή βιοψία και φέρει την ονομασία CancerSEEK. Αναλύει το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα και ελέγχει την παρουσία μεταλλάξεων σε 16 γονίδια και οκτώ πρωτεΐνες, που συνδέονται με τον καρκίνο.

Τα πρώτα αποτελέσματα σε δοκιμή 1.005 ασθενών είναι ενθαρρυντικά έχοντας διαγνώσει μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Για πέντε από αυτούς τους καρκίνους (ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου) δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης.

Η έρευνα της επόμενης φάσης, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια και κατόπιν θα ανοίξει ο δρόμος για τη διάθεση του στην αγορά, με κόστος περί τα 500 περίπου ευρώ.

Η δοκιμή θα γίνει σε περίπου 50.000 γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών, οι οποίες δεν είχαν ποτέ καρκίνο έως τώρα. Μια πρώτη δοκιμή του τεστ σε 812 υγιή άτομα δείχνει ότι το CancerSEEK εμφανίζει ψευδώς θετικά αποτελέσματα (δείχνει καρκίνο χωρίς να υπάρχει πραγματικά) σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

Να σημειωθεί πως οι νεότερες ιατρικές προσεγγίσεις στο μέτωπο αντιμετώπισης των σοβαρών ασθενειών δημιουργούν και την επόμενη γενιά στοχοθετημένων φαρμάκων, που αποκωδικοποιούν τις ανάγκες θεραπείας των ασθενών.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει καλύτερα και υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και χαμηλότερα κόστη για τη θεραπεία, την ασφαλιστική κάλυψη και την περίθαλψη των ασθενών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *