Skip to content

Επικίνδυνη για τροχαία η αλλαγή ώρας

Οι αξιώσεις για τροχαία ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά άνω του ενός πέμπτου (22%) την εβδομάδα μετά το γύρισμα του ρολογιού πίσω κατά μια ώρα, την περσινή χρονιά, σύμφωνα με ανάλυση εσωτερικών δεδομένων από την Tesco Bank Motor Insurance.

του Χρήστου Γαβαλά

Όλα αυτά δείχνουν τον δρόμο για το τί πρόκειται να συμβεί τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, δεδομένου ότι η ώρα άλλαξε την περασμένη εβδομάδα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε σύγκριση του αριθμού των αξιώσεων προς την Tesco την εβδομάδα πριν προτού αλλάξει η ώρα, σε σχέση με την επόμενη εβδομάδα.

«Το γύρισμα του ρολογιού προς τα πίσω φέρνει πιο νωρίς το σκοτάδι και καθώς οι οδηγοί προσαρμόζονται στην αλλαγή αυτής της συνθήκης, αυξάνεται ο αριθμός των απαιτήσεων αποζημίωσης για τροχαία ατυχήματα. Διαδρομές όπως οι παραλαβές παιδιών από το σχολείο ή η επιστροφή στο σπίτι από τη δουλειά, που συνήθως γίνονται στο φως της ημέρας, γίνονται τώρα το σούρουπο ή κάτω από τη λάμψη των προβολέων», δήλωσε ο Ντέιβ Τόμπσον, διευθυντής αξιώσεων στην Tesco Bank.

«Για όποιον χρησιμοποιεί τους δρόμους, είναι σημαντικό να προσέχει όσο τα ρολόγια γυρίζουν πίσω και να μειώνουν τις πιθανότητες σύγκρουσης. Δώστε περισσότερο χώρο στους άλλους οδηγούς, κοιτάξτε να έχετε περισσότερο χρόνο ή περιθώριο χρονικό για τις διαδρομές σας και βεβαιωθείτε ότι είστε ορατοί στους δρόμους. Η συντήρηση του αυτοκινήτου πριν από την έλευση του χειμώνα είναι επίσης καλό να λαμβάνεται υπόψη, πριν πέσει η θερμοκρασία», πρόσθεσε.

Ο Τόμπσον έδωσε μερικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα:

Αφήστε λίγη επιπλέον απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το προπορευόμενο όχημα, ώστε να έχετε επιπλέον χρόνο για να αντιδράσετε εάν παραστεί ανάγκη.

Ελέγξτε τα φώτα σας και βεβαιωθείτε ότι είναι σε πλήρη λειτουργία. Όχι μόνο είναι παράνομο να οδηγεί κανείς τη νύχτα χωρίς πλήρως λειτουργικά εμπρός και πίσω φώτα, αλλά μπορεί να είναι και απίστευτα επικίνδυνο. Όσον αφορά τη χρήση των φώτων σας, αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, μην χρησιμοποιείτε τη μεγάλη σκάλα φωτός εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για τα εσωτερικά σας φώτα.

Διατηρείτε το παρμπρίζ και όλα τα παράθυρα καθαρά. Η βρωμιά μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα στους δρόμους το φθινόπωρο, ενώ τους πιο κρύους μήνες τα παράθυρα είναι πιο ευαίσθητα, γι’ αυτό φροντίστε να ξεθαμπώσετε πλήρως όλα όσα το χρειάζονται.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Τα φώτα του δρόμου μπορούν να ρίξουν σκιές σε δρόμους, πεζοδρόμια ή σε διαβάσεις δρόμων που μπορεί να κρύψουν πεζούς ή ποδηλάτες. Να οδηγείτε πιο αργά γύρω από σχολεία και χώρους με κακό φωτισμό.

Κάντε ιατρική εξέταση στα μάτια σας. Η προσαρμογή που πρέπει να κάνουν τα μάτια σας, ειδικά καθώς την ώρα που φως της ημέρας μετατρέπεται σε νύχτα τάχιστα, μπορεί να είναι δύσκολη και, με την αυξημένη δυσκολία οδήγησης στο σκοτάδι, θα ήταν συνετό να κάνετε τεστ για να διασφαλίσετε ότι δεν θα προκαλέσετε ακούσια πιθανό κίνδυνο για τον εαυτό σας ή τους άλλους.

Αποφύγετε να οδηγείτε κουρασμένοι. Αυτό ισχύει όλο το χρόνο, αλλά ακόμα περισσότερο τώρα. Η οδήγηση ενώ υποφέρουμε από κούραση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο εσάς όσο και τους άλλους οδηγούς, επομένως εάν κουραστείτε κατά την οδήγηση, σταματήστε, κάντε ένα διάλειμμα και ξεκινήστε ξανά όταν νιώθετε ασφαλείς να το κάνετε.

Πηγή: Tesco Bank

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *