Skip to content

Επικεφαλής Οικονομολόγος ΔΝΤ: «Δεν θα ανακάμψει σύντομα η Ρωσία από τις κυρώσεις – Σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι και η Κίνα με την Ινδία»

Την δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται η ρωσική οικονομία σκιαγράφησε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ Όλιβερ Γκουρενσά ο οποίος τόνισε ότι η οικονομία της Ρωσίας δεν θα ανακάμψει σύντομα από τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις, ενώ θα μπορούσε να επέλθει και περαιτέρω ζημιά εάν αυτές επεκτείνονταν έτσι ώστε να πλήξουν τις εξαγωγές ενέργειας.

του Χρήστου Γαβαλά

Ο κ. Γκουρενσά ο οποίος εντάχθηκε στο ταμείο τον Ιανουάριο, είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης και οι απαγορεύσεις εξαγωγών έχουν πλέον θέσει τη ρωσική οικονομία σε μια «πολύ διαφορετική τροχιά», καθιστώντας το είδος της ανάκαμψης που συχνά παρατηρείται μετά από οικονομικούς κλυδωνισμούς απίθανο.

«Εφόσον ισχύουν αυτές οι κυρώσεις – και θα μπορούσαν να ισχύουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – τότε η ρωσική οικονομία θα βρεθεί σε μια πολύ διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το θεωρούμε αυτό ως κάτι που πραγματικά θα βλάψει τη ρωσική οικονομία στο μέλλον και θα μπορούσε να την βλάψει ακόμη περισσότερο εάν κλιμακωθούν οι κυρώσεις», πρόσθεσε. 

Μάλιστα δεν δίστασε να πει και το εξής: «Το σοκ είναι ήδη αρκετά μεγάλο… και δεν περιμένουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ρωσική οικονομία».

Το ΔΝΤ πάντως, στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, χαμήλωσε την πρόβλεψή του για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον ένας «ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος» για πολλές χώρες.

Ανέφερε παράλληλα ειδικότερα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,5% φέτος και ακόμη κατά 2,3%  το επόμενο έτος.

Ο Γκουρενσά είχε τονίσει σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα ότι οι δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της οικονομικής παραγωγής της Ρωσίας έως και 17% έως το 2023.

Η οικονομία της Ρωσίας θα «περνούσε ουσιαστικά σε καθεστώς αυταρχικό» εάν οι κυρώσεις επεκτείνονταν για να συμπεριλάβουν την ενέργεια, αφήνοντάς της μόνο λίγους εμπορικούς εταίρους, είπε.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πλέον χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις, η απειλή ωστόσο των δευτερογενών κυρώσεων εξακολουθεί να έχει ένα ανατριχιαστικό συνεπακόλουθο για τις εμπορικές τους σχέσεις τους με τη Ρωσία, ανέφερε ο κ. Γκουρένσα.

«Βλέπουμε ότι, για παράδειγμα, σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες, υπάρχει ο φόβος για κυρώσεις δεύτερης βαθμίδας, ότι δηλαδή εάν συναλλάσσεστε με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις, τότε μπορεί αυτές να επιβληθούν και στις ίδιες».

Συμπλήρωσε ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις θα ανάγκαζαν την Ινδία και την Κίνα να κάνουν δύσκολες επιλογές στο μέλλον, δεδομένης της ανάγκης τους να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη κι αν έβλεπαν την ευκαιρία τώρα να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτές τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στο μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Πολλές χώρες θα πρέπει να αναρωτηθούν, πού θέλουμε να είμαστε σε αυτό το νέο τοπίο που αναδύεται;»

Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε, δεν αναμένει ότι πολλές χώρες θα «κάνουν την επιλογή ότι το μέλλον τους έγκειται στο να πάνε στην άλλη πλευρά».

Ο Γκουρένσα τόνισε ταυτόχρονα ότι η ανάκαμψη της αξίας του ρωσικού ρουβλίου δεν μπορεί να υποκρύψει τις γενικές ενδείξεις που επικρατούν πλήρως στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ποσοστών πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ρωσικές νομισματικές αρχές έχουν επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και αυξάνουν τα επιτόκια, ούτως ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή των τραπεζών, την αποτυχία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή μια «πλήρη οικονομική κατάρρευση».

Προς το παρόν, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κοινωνικής αναταραχής που να προκαλείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στη Ρωσία, αν και το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι αναταραχή θα μπορούσε να επέλθει σε άλλα μέρη του κόσμου όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *