Skip to content

Επισήμως υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων από το 2025

Υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου σε νέα κτίρια που βρίσκονται σε ευάλωτες περιοχές (ζώνες τρωτότητας) από το 2025 προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πράσινη μετάβαση της χώρας που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, χθες, σε συνέντευξη τύπου.

Η ασφάλιση θα είναι “προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου” όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός ενώ ως “ζώνες υψηλής τρωτότητας” χαρακτήρισε τις περιοχές που έχουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας ή είναι κοντά σε δασικές περιοχές και έχουν κίνδυνο πυρκαγιάς.  Το νομοσχέδιο στο μέλλον ενδέχεται να συμπεριλάβει στις ζώνες τρωτότητας και ιδιαίτερα σεισμογενείς ζώνες. 

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει οριοθετήσει 8 εν δυνάμει ζώνες τρωτότητας εντός Αττικής: 

  1. Λεκάνη ποταμού Κηφισού: Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη λεκάνη απορροής του Κηφισού που έχει έκταση 213 τ.χλμ. και περιλαμβάνει 41 δήμους της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και ο Πειραιάς. Το 61,14% της λεκάνης του Κηφισού χαρακτηρίζεται ως έκταση «υψηλής τρωτότητας» από πλημμύρες. Στο ακραία δυσμενές σενάριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 96,28%.
  2. Ζώνη Μεγάρων- Ν. Περάμου: Μόνο το 19,96% της έκτασής της αντιμετωπίζει πολύ χαμηλό ή χαμηλό κίνδυνο. Το 3,76% χαρακτηρίζεται από μέτρια «τρωτότητα», το 44,13% από υψηλή και το 32,16% από πολύ υψηλή.
  3. Περιοχή των Μεσογείων: Οι πλημμύρες με μεταφορά ιζημάτων και λάσπης χαρακτηρίζονται αναμενόμενες και σε αρκετές περιοχές των Μεσογείων.
  4. Ζώνη Ασπροπύργου- Ελευσίνας: Το 66,18% της περιοχής χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή τρωτότητα στην περίπτωση του πιο ακραίου σεναρίου, ενώ από υψηλή χαρακτηρίζεται το 26,27%.
  5. Παράκτια πεδινή περιοχή Μαραθώνα- Ν. Μάκρης: Το ποσοστό της υψηλής και πολύ υψηλής τρωτότητας στην παράκτια περιοχή της ανατολικής Αττικής, στο ακραίως δυσμενές σενάριο εκδήλωσης πλημμυρών φτάνει στο 99,28%.
  6. Παράκτιες περιοχές Βάρης- Αγίας Μαρίνας Κορωπίου: Ενα ποσοστό 33,38% της κατακλυζόμενης περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή τρωτότητα, ενώ το 66,62% από πολύ υψηλή.
  7. Παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας- Αναβύσσου- Παλαιάς Φωκαίας: Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλή (67,28%) έως πολύ υψηλή (32,72%) τρωτότητα.
  8. Ζώνη Λεκάνης Τεχνητής Λίμνης Μαραθώνα: Υψηλή ή πολύ υψηλή είναι η τρωτότητα του 100% της έκτασης. Ροή λάσπης και αυξημένη μεταφορά ιζημάτων αναμένεται για τις περιοχές που βρίσκονται στα νότια των οικισμών του Πολυδενδρίου και του Καπανδριτίου.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα στην Καθημερινή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είχε σχολιάσει σχετικά: «Θεωρούμε κατ αρχήν θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως δεν μπορεί να φέρει μόνη  της το βάρος των αποζημιώσεων από τις ολοένα συχνότερες και σφοδρότερες φυσικές καταστροφές  και ότι η ασφάλιση μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Από την άλλη πλευρά η διάταξη πέραν του  ότι είναι ανεπαρκής παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά ζητήματα που θα  καταστήσουν την εφαρμογή της προβληματική. Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επίσημα κατά  τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης  του νομοσχεδίου»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *