Skip to content

Επιτέλους φόρος και στα ΤΕΑ – Καμία νύξη για φοροαπαλλαγές στα ατομικά ασφαλιστήρια

Καλύτερο πλαίσιο ανάπτυξης προσφέρει στα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλεται κάποια μορφή φορολογίας στα εφάπαξ που παρέχουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαθέσεις του κόσμου και το πώς θα κινηθεί η αγορά, ειδικά όταν η Ευρώπη αναμένει με αγωνία τις επιπτώσεις από την επικείμενη πολεμική έκρηξη στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Υπενθυμίζεται ότι στα ομαδικά ασφαλιστήρια φορολογούνται αρκετά…γενναιόδωρα οι παροχές του εργαζόμενου, που σημαίνει ότι αν κάποιος είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα δύο, θα παρατηρούσε ότι τα ΤΕΑ αποτελούν πολύ πιο συμφέρουσα επιλογή προαιρετικής συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.

Αυτό βεβαίως αλλάζει με το νέο νόμο, αφού θα φορολογούνται και τα συμβόλαια των ΤΕΑ, χαμηλότερα μεν από τα ομαδικά ασφαλιστήρια, αλλά τουλάχιστον, θα φορολογούνται.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύονται από εργοδότες -σε συμφωνία με τους εργαζομένους τους- ή από επαγγελματικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι παρέχουν μηνιαία σύνταξη ή εφάπαξ και λειτουργούν στη χώρα μας από το 2002.

Στην Ευρώπη, ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης είναι πολύ αναπτυγμένος, με την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα Ταμεία να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι συμμετέχουν μαζικά στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Αντιθέτως, η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 50.000 ασφαλισμένους και €300 εκ. κεφάλαια διαχείρισης, ενώ σήμερα, 20 χρόνια μετά την εισαγωγή του θεσμού, λειτουργούν 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο από εργοδότες-μεγάλες επιχειρήσεις.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση, παρότι αναφέρεται δημοσίως στην αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, διστάζει να επαναφέρει τις όποιες φοροαπαλλαγές στα ατομικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, κάτι που σίγουρα θα αποτελούσε κίνητρο για να αποταμιεύει ο κόσμος και με αυτό τον τρόπο. Αυτό μάλιστα, τη στιγμή που οι εταιρείες που προσφέρουν εισφορές σε ομαδικά ασφαλιστήρια των εργαζομένων τους, δικαιούνται σε αυτά φοροαπαλλαγή.

Ενδεχομένως αυτό δεν είναι θέμα βούλησης αλλά δημοσιονομικών προτεραιοτήτων, δεδομένης της ακρίβειας και της διάθεσης του Πρωθυπουργού να στηρίξει τους πολίτες εν μέσω της δυσμενούς αυτής συγκυρίας, με διαφόρων ειδών διευκολύνσεις ή επιδόματα.

Δυστυχώς, οι πρωτοφανείς για τη σύγχρονη εποχή γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε αφορούν την πολιτική και την οικονομία, είτε τις φυσικές καταστροφές, ανατρέπουν τα δεδομένα και θέτουν ως προτεραιότητα την άμεση αντιμετώπισή τους αλλά και την χάραξη στρατηγικών για την μακροπρόθεσμη θωράκιση της χώρας απέναντί τους.

Εννοείται ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται και δεν θα έπρεπε, να πτοήσει τις προσπάθειες των Επιμελητηρίων και των Σωματείων του κλάδου να επιστρέψουν οι φοροαπαλλαγές στα ατομικά ασφαλιστήρια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *