Skip to content

Εστιάστε σε κυβερνοεπιθέσεις και κλιματική αλλαγή τονίζει η EIOPA

H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) παρατηρεί κάμψη  στον κλάδο αντασφάλισης στην Ευρώπη – αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, η οποία μελετά τους συγκεκριμένους κινδύνους στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Η EIOPA σημειώνει ότι η κάμψη στην αντασφαλιστική παραγωγή, αποτέλεσμα της προσπάθειας για συγκράτηση των εξόδων των ασφαλιστικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να αυξήσει το ασφαλιστικό κενό στην γηραιά ήπειρο.

eiopa-logoΕκτός από την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα στην οποία εξέθεσε τον κλάδο η πανδημία, επιπλέον πιέσεις δέχτηκε η αντασφάλιση και από την αύξηση των φυσικών καταστροφών σε όλο τον πλανήτη.

Έτσι μειώθηκαν τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα για την αντασφάλιση ζωής ενώ αυξήθηκαν και οι ζημίες στους λοιπούς κλάδους.

Η αναμενόμενη αύξηση της συχνότητας των φυσικών καταστροφών σε συνδυασμό με την μείωση στην αντασφαλιστική κάλυψη, μακροπρόθεσμα θα βλάψουν την ευρωπαϊκή ασφαλιστική δραστηριότητα.

Γιατί επιπλέον των άνω, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές όταν τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας post & during COVID, αρχίσουν να εξαντλούνται.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τότε θα δούμε αύξηση της ανεργίας και μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα μείωση στην παραγωγή ασφαλίστρων. Άλλωστε δεν αναμένεται όλες οι οικονομίες της Ευρώπης να ανακάμψουν με τον ίδιο ρυθμό, γεγονός που απο μόνο του μπορεί να επιφέρει αστάθεια στις επιχειρήσεις.

Η EIOPA δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα κανονιστικά πλαίσια που εισήγαγε η Ευρώπη, όπως το Solvency II, βοήθησαν  τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές αγορές να γίνουν πολύ πιο ανθεκτικές σε περιόδους όπως αυτή της πανδημίας.  Υπενθύμισε επίσης οτι το Solvency II αυτή τη στιγμή αναθεωρείται και βελτιώνεται, με βάση την εμπειρία των πρώτων ετών υλοποίησης και λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις.

Μια σκέψη είναι οι τοπικές εποπτικές αρχές να αποκτήσουν εργαλεία αντιμετώπισης συστημικών κινδύνων, όπως περιορισμό της διανομής μερισμάτων σε ακραίες και αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, η έκθεση τόνισε τη σημασία οι ασφαλιστικές να εστιάσουν στους δύο εξαιρετικά σημαντικούς αναδυόμενους κινδύνους, των κυβερνοεπιθέσεων (ειδικά τώρα που η εργασία μεταφέρθηκε στο σπίτι) και της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τα άλλα, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη σε μόνιμη βάση από τους ασφαλιστές, δεδομένου ότι πάντα διαμορφώνουν το εκάστοτε επενδυτικό περιβάλλον υπό το οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *