Skip to content

Ετήσια έκθεση KPMG για Ελλάδα: Δεν βελτιώθηκε η ασφαλιστική παραγωγή το 2020 – Πάνω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη των εταιρειών

Δεν σημειώθηκε βελτίωση στο ύψος της παραγωγής ασφαλιστικών προϊόντων το 2020, ωστόσο τα κέρδη των εταιρειών για την χρονιά αυτή κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις λόγω της πολιτικής διακράτησης εν μέσω χρονιάς αβεβαιότητας.

Του Χρήστου Γαβαλά 

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης της KPMG για τον ασφαλιστικό κλάδο, η οποία παρουσιάστηκε από την εταιρεία την Τρίτη.

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Φίλιππος Κάσσος, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του την επίβλεψη του τομέα παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες της KPMG Ελλάδος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το 2020 «σαν έτος πανδημίας δεν είχαμε βελτίωση στο ύψος της παραγωγής, παρατηρείται πτώση τόσο στους κλάδους ζωής όσο και στις γενικές ασφαλίσεις και κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου». 

Πρόσθεσε ότι παραμένουν σημαντικές οι διαφορές της Ελλάδας με την Ευρώπης «λόγω χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης των Ελλήνων καταναλωτών» αλλά και εξαιτίας των τιμολογίων «που είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τον Μ.Ο της Ευρώπης». 

Από την άλλη, τα κέρδη των εταιρειών για το 2020 κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις και «δεδομένης της συνετής πολιτικής διακράτησης των κερδών σε περιόδους αβεβαιότητας», κάτι που οδήγησε και τους δεικτες φερεγγυοτητας σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Ο κ. Κάσσος έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια αναφορικά με την έκθεση, τονίζοντας ότι όσοι ασχολούνται με την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα του ο κόσμος να χρησιμοποιεί την έκθεση για την ανάλυση της απόδοσης της εταιρείας του και για τη διατήρηση της εικόνας της αγοράς σε ένα πιο υψηλό επίπεδο.

Μαργαρίτα Αντωνάκη: Υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν νέα, καινοτόμα προϊόντα

Στη σημασία της ανάπτυξης από την ασφαλιστική αγορά νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα απαντούν στους προβληματισμούς των πολιτών, ούτως ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» η βιώσιμη ασφάλιση αναφέρθηκε από τη μεριά της στον χαιρετισμό της η γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Μαργαρίτα Αντωνάκη. 

«Στις μέρες μας η λέξη βιωσιμότητα είναι μια λέξη που ακούγεται κάθε μέρα και περισσότερο από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και μας αφορά όλους, εμάς, τα παιδιά μας, το μέλλον μας. Είναι μια λέξη που έχει μέσα της ένα καμπανάκι κινδύνου, αλλά συγχρόνως περικλείει και την ελπίδα. Ας ξεκινήσουμε με το περιβάλλον. Ο κόσμος μας εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο μέρος για να ζούμε. Οι συνέπειες της περιβαλλοντικής αλλαγής είναι πιά ορατές», είπε αρχικά. 

Συνέχισε λέγοντας ότι τρεις δεκαετίες πριν γινόταν λόγος για κινδύνους, τώρα όμως «δεν μιλάμε για κινδύνους, αλλά για την πραγματοποίηση των κινδύνων, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα της αλόγιστης παρέμβασης του ανθρώπου πάνω στη φύση». 

«Για αυτό, 7 δισεκατομμύρια πολίτες που είναι οι άνθρωποι που κατοικούν σε όλο τον πλανήτη έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να ζητάνε από τις κυβερνήσεις πολιτικές που θα ενσωματώνουν τις προκλήσεις της νέας εποχής», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ένα μέρος του προβλήματος μπορεί να λυθεί από την ασφάλιση, η οποία σαν δραστηριότητα ασχολείται με την διαχείριση του κινδύνου. 

«Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις από το ίδιο το αντικείμενό τους, έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης. Φυσικά, σε διαφορετικά επίπεδα και κλίμακες. Μπορούν να προειδοποιήσουν την κοινωνία για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, και να βοηθήσουν αποτελεσματικά για να καλυφθούν οι συνέπειες από την πραγματοποίηση αυτών των κινδύνων», επισήμανε. 

Και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην κλιματική αλλαγή: «Ας μη γελιόμαστε, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι πια παντού ορατή. Είναι ορατή στη βιοποικιλότητα, είναι ορατή στα αποψιλωμένα δάση, είναι ορατή στην ξηρασία που βλέπουμε σε πολλές περιοχές, στην άνοδο της στάθμης των νερών, στα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούμε συνέχεια. Αλλά παράλληλα βλέπουμε και τις κοινωνικές ανισότητες που αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα».

Παρατηρώντας όλο αυτό τον κόσμο που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα -σημείωσε η κα. Αντωνάκη- «οι ασφαλιστές κατανοούν σαν κλάδος ότι υπάρχει ανάγκη πια να αναπτυχθούν νέα, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι κατάλληλα για να απαντήσουν στους προβληματισμούς των πολιτών. Και εδώ ακριβώς είναι η ουσία και η συνεισφορά της βιώσιμης ασφάλισης. Οι ασφαλιστές θα πρέπει να βρουν τρόπους, θα πρέπει εμείς όλοι να βρούμε τρόπους, να κατευθυνθούμε σε ασφαλιστικές προτάσεις που θα ανταποκρίνονται σε όλες τις απαιτήσεις της κοινωνίας, την αγροτική παραγωγή, στην παραγωγή ενέργειας, στην κτηνοτροφία, στη βιομηχανία, σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στους ανθρώπους που γερνάνε». 

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι προφανές ότι δεν είναι ένα θέμα εθνικού μόνο ενδιαφέροντος αλλά παγκόσμιο.  

Έκανε λόγο για 4 αρχές βιώσιμης ασφάλισης που ακούστηκαν στο Ρίο και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ το 1992 και οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση στην εταιρική ταυτότητα περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων και ζητημάτων διακυβέρνησης. 

«Είναι μια παγκόσμια πυξίδα που αναφέρεται στη δημιουργία ασφαλιστικών προτάσεων, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για καθαρό πόσιμο νερό, για βιώσιμες πόλεις αλλά και για άμβλυνση ανισοτήτων», σημείωσε.

Εξήγησε ότι αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ασφαλιστικός τομέας και κάθε ασφαλιστική εταιρεία μεμονωμένα πρέπει να σχεδιάσει την κατάλληλη δράση και προϊόντα για να διαχειριστεί τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και άλλους κινδύνους διακυβέρνησης.   

Κατέληξε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι οι ασφαλιστές έχουν πολύ σημαντικό όγκο ασφαλίστρων και αποζημιώσεων αλλά κυρίως πολύ σημαντικό όγκο επενδύσεων, έναν όγκο που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερνάει τα 10,5 τρισ. ευρώ. 

«Οι ασφαλιστές που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις σχέσεις που έχουν με συνεργάτες και με πελάτες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στη δημιουργία ενός πιο προοδευτικού κόσμου και μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας με ανθρώπους που θα ακολουθούν πιο βιώσιμες πρακτικές. Για τις κατευθύνσεις σε αυτές τις δράσεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε την ΕΕ να δίνει τον τόνο και ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης», σημείωσε με έμφαση στην καταληκτική της τοποθέτηση.

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Τα ζητήματα ESG είναι πλέον βασικό ζητούμενο στα ΔΣ των ασφαλιστικών οργανισμών

Την ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μετρούνται οι δείκτες γύρω από θέματα ESG επισήμανε στη δική του τοποθέτηση στην ετήσια εκδήλωση της KPMG, ο πρόεδρος της EAEE, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «είμαστε work in progress όσον αφορά τα Ratings Agencies», τονίζοντας πως τα αποτελέσματα των δεικτών θα οδηγήσουν τις διοικήσεις σε ασφαλείς αποφάσεις.

Σημείωσε με έμφαση παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια τα ζητήματα ESG αποτελούν βασικό ζητούμενο στα ΔΣ των ασφαλιστικών οργανισμών, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στόχος τους είναι η χάραξη της πιο σωστής στρατηγικής.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Σαρρηγεωργίου δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι οι Έλληνες σαν λαός παραμένουν εν πολλοίς ανασφάλιστοι και περιμένουν από το κράτος να καλύψει όλες τις ανάγκες, ενώ εκτίμησε ότι και τα κράτη θα πρέπει, εκτός από το να νομοθετούν, να λειτουργούν και με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης, υιοθετώντας τις κατευθυντηρίες γραμμές των δεικτών ESG.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *