Skip to content

Ετήσια Συνάντηση ΣΕΜΑ: Μεσίτες ενός βιώσιμου μέλλοντος!

Πιστή στο ετήσιο φθινοπωρινό της ραντεβού ήταν χτες 20 Σεπτεμβρίου η ασφαλιστική αγορά, πλήθος εκπροσώπων της οποίας συνέρρευσε στο παραθαλάσσιο Balux Prive στην Γλυφάδα, για να παρευρεθεί στην μεγάλη συνάντηση – θεσμό που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) την παραμονή της έναρξης του Συνεδρίου της Ύδρας.

20160921_125131Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν φέτος η βιώσιμη ανάπτυξη και η μέριμνα προς το περιβάλλον – μάλιστα μόνος ομιλητής της βραδιάς (που έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα) ήταν, εκτός από τον Πρόεδρο του ΣΕΜΑ  κ. Γιώργο Καραβία, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης.

Ο κ. Τσιρώνης επιβεβαίωσε ότι σε πολύ λίγο διάστημα (που λέει ο λόγος) “ο ρυπαίνων” θα αναγκαστεί να πληρώνει: σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε. που αυτό το διάστημα το Υπουργείο συσκέπτεται πώς θα την μετατρέψει σε νόμο του ελληνικού κράτους, επιχειρήσεις που θα μπορούσαν εν δυνάμει να επιβαρύνουν το περιβάλλον με την δραστηριότητά τους, θα πρέπει υποχρεωτικά είτε να καταθέτουν εγγυητική επιστολή τραπέζης είτε να κατέχουν ασφάλιστη αστικής ευθύνης περιβάλλοντος: προκειμένου έτσι σε περίπτωση ατυχήματος να έχουν τους πόρους να προστατεύσουν όσο γίνεται το περιβάλλον και να επανορθώσουν τη ζημία τους..

20160921_125109Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Τσιρώνης προέρχεται από την ασφαλιστική αγορά – έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος, παρόν και στη χτεσινή βραδιά, κρατά ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και Υπουργείου.

Στόχος να καταρτιστούν οι όροι της ασφάλισης, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι κοινό για όλες τις εταιρίες  – κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην ασφάλιση αυτοκινήτου.

Για το λόγο αυτό είναι συχνές πυκνές οι επαφές επιτροπής με εκπροσώπους εννέα ασφαλιστικών εταιρειών και εκπροσώπων του Υπουργείου.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του ασφαλιστηρίου θα γίνουν γνωστές στην πορεία – πάντως η Ε.Ε. ζητά ο νόμος να αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/17. Το διάστημα είναι λίγο αλλά οι συσκέψεις είναι εντατικές – μάλιστα θα συνεχιστούν παρουσία αντασφαλιστών και στο περιθώριο του Συνεδρίου της Ύδρας που ξεκινά σήμερα.

Κατά τα άλλα, στο πνεύμα της όλης εκδήλωσης κατά την προσέλευση στο χώρο ζητούνταν από τους καλεσμένους να σημειώσουν σε ειδικά καρτελάκια την δική τους προσωπική ή εταιρική δέσμευση για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι δεσμεύσεις, θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του Broker’s Time, της τετραμηνιαίας έκδοσης του ΣΕΜΑ.

Να σημειωθεί επίσης ότι η χτεσινή βραδιά ήταν “ανθρακικά ουδέτερη”, δηλαδή η κλιματική και περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκλήθηκε, θα αποτιμηθεί σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες του Συστήματος Πιστοποίησης CO2 Neutral Seal, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της μέσω της χρήσης δικαιωμάτων άνθρακα, με τελικό σκοπό την υλοποίηση έργων θετικών προς το περιβάλλον.

20160921_125056Όπως ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Καραβίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, έχει χαρακτηριστεί ως “ένα τόσο σημαντικό γεγονός για το Δίκαιο του 21ιου αιώνα, όσο ήταν τα ατομικά δικαιώματα για τον 18ο και 19ο αιώνα και τα κοινωνικά δικαιώματα για τον 20ο αιώνα!”

Τους καλεσμένους στην έξοδο περίμενε μια ωραία έκπληξη: ένα όμορφο και ιδιαίτερο φωτογραφικό λεύκωμα, με την υπογραφή του γνωστού δημοσιογράφου και Συμβούλου Επικοινωνίας του ΣΕΜΑ, κ. Πλάτωνα Τσούλου.

Ο Σύνδεσμος, σε μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης προς τα παιδικά χωριά SOS Βάρης, στηρίζει το φωτογραφικό λεύκωμα, σημαντικό μέρος από τα έσοδα του οποίου θα διατεθεί για να στηρίξει τη δράση τους.

(Φωτογραφίες: από το λεύκωμα του Πλάτωνα Τσούλου με τίτλο: “Γραμμές”)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *