Skip to content

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας: Πρόστιμα στις εταιρείες που δεν λαμβάνουν σωστά μέτρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις «τρέφουν» τη νέα γενιά κυβερνοεπιθέσεων

του Χρήστου Γαβαλά

Οι γεωπολιτικές μεταβολές όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε σε πιο επιζήμιες και εκτεταμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, ENISA.

Η ανησυχία έχει μεγαλώσει λόγω των αυξανόμενων απειλών προς κυβερνήσεις, εταιρείες και βασικούς τομείς δραστηριότητας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τραπεζικές και οι ψηφιακές υποδομές.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι γεωπολιτικές καταστάσεις –ιδίως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– άλλαξαν το παιχνίδι. Οι λεγόμενες εκμεταλλεύσεις Zero-day, στις οποίες οι χάκερ εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία λογισμικού προτού οι προγραμματιστές έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τα ελαττώματα, καθώς και η παραπληροφόρηση με δυνατότητα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και τα deepfakes είχαν ως αποτέλεσμα την καταφυγή σε πιο κακόβουλες και εκτεταμένες επιθέσεις με πιο καταστροφικό αντίκτυπο.

Το σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο μεγαλώνει το τοπίο απειλών για την κυβερνοασφάλεια. Περίπου το 24% των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είχαν στόχο τη δημόσια διοίκηση και τις ίδιες τις κυβερνήσεις, ενώ το 13% στόχευαν παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, αναφέρει η έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε το Μάιο σε αυστηρότερους κανόνες κυβερνοασφάλειας για βασικούς τομείς, με τις εταιρείες να υποχρεούνται να αξιολογούν τους κινδύνους τους, να ενημερώνουν τις αρχές και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 2% του παγκόσμιου τζίρου τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *