Skip to content

Ευ. Καφφετζή: Περιορισμένος ο ρόλος των γυναικών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δράσεις του ΣΕΜΑ για την ανέλιξη των γυναικών μεσιτών

“Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον έναν επιχειρηματία ή manager από τον άλλον είναι τα βιώματά του, η εμπειρία του και η προσωπικότητά του, χωρίς απαραίτητα για εμένα το φύλο να παίζει πρωταρχικό παράγοντα”. Αυτό τονίζει σήμερα σε συνέντευξη της στο underwriter.gr η Ευγενία Καφφετζή, Μanaging Partner Oxygen Risk Consulting Partners. Μιλώντας για τη θέση των γυναικών επαγγελματιών στον ασφαλιστικό κλάδο σχολιάζει πως παραμένουν τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε θέσεις στο back office και τους άντρες στις διευθυντικές θέσεις.

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

  • Γνωρίστε μας την HIBA Women Hellas στα πλαίσια του ασφαλιστικού κλάδου

Η πρόθεσή μας είναι να συμπράξουμε με το HIBA Women Hellas και να αναπτύξουμε δράσεις που αναδεικνύουν το ρόλο και τον επαγγελματισμό μας ως γυναίκες μεσίτες, μέσα όμως στο πλαίσιο και με τη βοήθεια του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού γυναικών που υποστηρίζουν εν γένει τον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο .

Διαπιστώσεις και έρευνες δεν πρόκειται να βοηθήσουν την ενδυνάμωση και κυρίως σταθεροποίηση των γυναικών του ασφαλιστικού κλάδου. Τα δύο μόνιμα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, δηλαδή τα στερεότυπα που κρατούν τις κυρίες του κλάδου στο back office μιας ασφαλιστικής επιχείρησης είναι το ¨κολλώδες πάτωμα” και η «γυάλινη οροφή». Μιλάμε δηλαδή για τη στασιμότητα και το “ταβάνι” στην εξέλιξη της καριέρας των γυναικών του ασφαλιστικού κλάδου.

Για αυτό ο ΣΕΜΑ καινοτομεί ,δημιουργώντας την ομάδα HIBA  Women Hellas με στόχο αυτή να αποτελέσει μια δυναμική & σύγχρονη ένωση γυναικών επαγγελματιών και, γιατί όχι και διακεκριμένων ηγετικών στελεχών, καθώς και  επικεφαλής εταιρειών. Επιδίωξή μας θα είναι η βελτίωση των συνθηκών της επαγγελματικής δράσης και η ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών Brokers ή /και εργαζομένων γυναικών  στον επιχειρηματικό κλάδο της  ασφαλιστικής βιομηχανίας.

  • Οι γυναίκες ως managers και ceo πως διαφέρουν από τους άνδρες;

Τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον έναν επιχειρηματία ή manager από τον άλλον είναι τα βιώματά του, η εμπειρία του και η προσωπικότητά του, χωρίς απαραίτητα για εμένα το φύλο να παίζει πρωταρχικό παράγοντα. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών και managers μέχρι σήμερα είναι άνδρες σημαίνει ότι όλοι έχουμε μεγαλώσει και συνηθίσει με ένα μοντέλο ηγεσίας, το οποίο και ως ένα βαθμό ταυτίζουμε ως το σωστό ή επιτυχημένο.

Υπάρχουν βέβαια διαφορετικοί τρόποι ηγεσίας και διαφορετικές ικανότητες σε κάθε ηγέτη. Οι γυναίκες έχουν έμφυτη ικανότητα μετασχηματισμών και κριτική ικανότητα

Έρευνες αλλά και η νευροεπιστήμη έχουν δείξει ότι όντως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως  Β2Β managerial decision makers, όπως ενδεικτικά η αναλυτική διερεύνηση επιλογών , η επιμονή στην συμμετοχικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η υψηλή ενσυναίσθηση  και  επίλυση προβλημάτων,  μια οπτική που τις καθιστά ηγέτες και διευθυντικά στελέχη ολιστικής προσέγγισης .

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είπε ‘’μπορείς να είσαι ταυτόχρονα δυνατή και συμπονετική ΄’ Η  φράση αυτή εκφράζει απόλυτα την εταιρική κουλτούρα που όλο και περισσότερο βλέπεις σε επιχειρήσεις με  γυναίκες – manager .

Η εταιρική φήμη δεν βασίζεται μόνο σε αριθμούς αλλά κυρίως σε αξίες .

  • Ως προς τον τρόπο προσέγγισης των επιχειρηματικών θεμάτων στο τομέα της ασφάλισης, διαφέρουν οι γυναίκες ως προς τους άνδρες;

Παρά τις εξαιρετικές ικανότητες που ανέφερα και πάνω οι γυναίκες επιχειρηματίες δηλώνουν πιο επιφυλακτικές στην ανάληψη ρίσκου .

Η ενεργειακή κρίση παράλληλα με την πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσαν τα επίπεδα ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, το γνωστο ESG μεταβάλλοντας τις συνθήκες στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και απαιτώντας περισσότερο από ποτέ ορθολογική πρόβλεψη / κάλυψη των επιχειρηματικών κινδύνων .

Για αυτό και ο  ρόλος  μας ως εξειδικευμένος σύμβουλος του management μιας επιχείρησης απαιτεί να έχουμε δεξιότητες και γνώσεις για το οικοσύστημα διαχείρισης κινδύνων . Αξιολόγηση, μέτρηση κινδύνων και ενδεχόμενων συνεπειών αυτών , αμερόληπτες επαγγελματικές συμβουλές που πολλές φορές είναι tailor made για να καλυφθούν οι εξειδικευμένες ασφαλιστικές ανάγκες της επιχείρησης , αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον μεσίτη ασφαλίσεων και την βάση για μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την εκπρόσωπο μιας επιχείρησης .

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *