Skip to content

ΗΠΑ: Το κράτος αντι για τις ασφαλιστικές αποζημιώνει βλάβες COVID

Η 18χρονη Emma Berkey έπαθε εγκεφαλικό, κρίσεις επιληψίας και θρομβώσεις μετά το εμβόλιο της J&J

Μαθήτρια νοσηλεύεται μετά το εμβόλιο της J&J: Η περίπτωσή της είχε οδηγήσει στη διακοπή του, τώρα προσπαθεί να βρει άκρη με την αποζημίωση, παρότι ασφαλισμένη – Μόνη λύση το «δικαστήριο των εμβολίων»

Σε αγώνα δρόμου συγκέντρωσης χρημάτων για νοσηλεία επιδίδεται ο οικογενειακός και φιλικός κύκλος μιας 18χρονης τελειόφοιτης Λυκείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έλαβε το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson στις 20 Μαρτίου και από τις αρχές Απριλίου έπεσε σε κώμα εξαιτίας επιληψίας και θρομβώσεων στον εγκέφαλό της.

Και αυτό διότι το κόστος της νοσηλείας και της αποκατάστασης των προβλημάτων που επέφερε το εμβόλιο είναι υπέρογκα και η ίδια δεν φαίνεται να μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια από την ίδια την φαρμακευτική εταιρεία, εξαιτίας του πλέγματος των κανονισμών που ισχύουν στην Αμερική. Ενώ και το ποσό που δικαιολογεί η ασφαλιστική της δεν είναι αρκετό.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το Bloomberg, η Έμα Μπέρκεϊ αναρρώνει με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο σε κέντρο αποκατάστασης. Η πρώτη μάλιστα τιμολόγηση των υπηρεσιών τις οποίες έλαβε έφθασε στις 513.000 δολάρια.

Οι οικογενειακοί φίλοι του κοριτσιού δεν έμειναν άπραγοι και άνοιξαν έναν λογαριασμό στο GoFundMe για την περίπτωση της κοπέλας, με την ελπίδα να βρεθεί κόσμος να συνεισφέρει οικονομικά.

«Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί με την Έμμα, πόσο καιρό θα πάρει για να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή», δήλωσε ο πάστορας της οικογένειας, που ενεργεί και ως εκπρόσωπός της. Μετέφερε την εκτίμηση της οικογένειας, σύμφωνα με την οποία η κατάστασή της συνδέεται με το εμβόλιο, αλλά και ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του ακόμη με η εταιρεία ή αξιωματούχοι υγείας της χώρας. Τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής η σύνδεση της κατάστασης της υγείας της Έμμα με τη λήψη της δόσης του εμβολίου δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Το πρόβλημα πάντως έγκειται στο γεγονός ότι η οικογένεια της Burkey δεν μπορεί να προσβλέπει στην J&J για να καλύψει τα ιατρικά έξοδα που δεν έχουν συμφωνηθεί με την ασφαλιστική της εξαιτίας ενός νόμου του 2005 που επεκτάθηκε πέρυσι για να συμπεριλάβει την πανδημία του κορωνοϊού και ο οποίος προστατεύει τους κατασκευαστές και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης από οποιαδήποτε κρατική και ομοσπονδιακή ευθύνη σε περιπτώσεις κάποιας κρίσης δημόσιας υγείας και βιοτρομοκρατίας.

Μάλιστα, σε αντάλλαγμα για την ασυλία προς τους κατασκευαστές εμβολίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποζημιώσει η ίδια για πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τις θεραπείες και τα εμβόλια κορωνοϊού, αλλά αυτό το κάνει μέσω ενός προγράμματος που έχει μακρά ιστορία απόρριψης αξιώσεων αλλά και σχετικά υψηλό όριο για κόστη που θα πρέπει να επιστραφούν.

Το Πρόγραμμα Αντιστάθμισης Τραυματισμών Αντιμετώπισης, το οποίο διευθύνεται από ένα σκοτεινό γραφείο στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, καλύπτει ιατρικά έξοδα και χαμένους μισθούς που δεν καταβάλλονται από ασφάλιση. Περίπου 445 ισχυρισμοί έχουν υποβληθεί για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το Covid από τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας Πόρων και Υπηρεσιών, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και το οποίο καλύπτει ιατρικά έξοδα και απωλεσθέντες μισθούς, για το κομμάτι εκείνο το οποίο δεν καταβάλλει μια ασφαλιστική. Μέχρι τις 26 Απριλίου είχαν κατατεθεί περί τις 445 αιτήσεις αξιώσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Πάνω από 8,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της J&J και μέχρι στιγμής 17 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένης της Μπέρκεϊ, είπε ο πάστορας της – ανέφεραν έναν σπάνιο τύπο θρόμβωσης του αίματος. Η υπόθεση της Μπέρκεϊ μάλιστα ήταν μια από αυτές που εξετάστηκαν από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακοπής στη διανομή του εμβολίου.

Τελικά, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας αποφάνθηκαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και συνεχίζουν να ερευνούν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και του σπάνιου συνδρόμου θρόμβων.

Οι επικριτές πάντως του προγράμματος στέκονται στο ότι δεν αντικατοπτρίζει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αξιώσεων αποζημίωσης που προκύπτουν από τη χορήγηση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Και αυτό γιατί ενώ βρίσκεται σε λειτουργία εδώ μια δεκαετία, από την 1η Απριλίου, αξιολόγησε μόνο 39 από τις 500 περιπτώσεις ως επιλέξιμες για αποζημίωση – κυρίως μάλιστα για αντιδράσεις στο εμβόλιο H1N1 – και οδήγησε στην πληρωμή μόνο περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 περιπτώσεις.

Αντ ‘αυτού, ισχυρίζονται, οι αιτήσεις αποζημίωσης πρέπει να περάσουν από ένα πρόγραμμα που χρονολογείται εδώ και αρκετές δεκαετίες εντός του ίδιου οργανισμού και το οποίο ονομάζεται Vimmunity, επίσης γνωστό ως «δικαστήριο εμβολίων».

Αυτό διαθέτει ειδική πηγή χρηματοδότησης – έναν ειδικό φόρο κατανάλωσης για κάθε εμβόλιο που χορηγείται στις ΗΠΑ – αλλά περιορίζεται σε δόσεις που συνιστώνται συνήθως σε παιδιά και έγκυες γυναίκες και για την εποχική γρίπη.

Ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και το οποίο ασχολείται ακριβώς με την κάλυψη κόστους νοσηλείας για ανασφάλιστους πολίτες είπε ότι για να καλυφθούν οι επιπτώσεις στην υγεία από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από αυτό το «δικαστήριο εμβολίων», θα πρέπει αυτά τα εμβόλια να συνιστώνται από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ για συνηθισμένη χορήγηση σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες. «Κανένα εμβόλιο Covid-19 προς το παρόν δεν πληροί αυτά τα κριτήρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε email, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *