Skip to content

ΗΠΑ: Χρονιά με μεγαλύτερο κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2021 – «Υπεύθυνος» ο κυκλώνας Άιντα και η καταιγίδα Γιούρι

Το 2021 μένει στην ιστορια ως μια από τις χρονιές με το μεγαλύτερο κόστος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Swiss Re.

Μέσα στη χρονιά έκαναν την εμφάνισή τους ο κυκλώνας Άιντα αλλά και η χειμερινή καταιγίδα Γιούρι που έφερε κύμα ψύχους έως το Τέξας, με την ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία να προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, δεδομένου ότι οι πληθυσμοί και η βιομηχανία είναι αντιμέτωποι με την προοπτική ολοένα και σοβαρότερων καιρικών γεγονότων εν μέσω κλιματικής αλλαγής. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Swiss Re, το κόστος των φυσικών καταστροφών το 2021 ανήλθε στα 250 δισεκ. δολάρια (221 δισεκ. ευρώ), αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες ανήλθε στα 105 δισεκ. δολάρια φέτος, αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και το τέταρτο υψηλότερο ποσό από τότε που η Swiss Re άρχισε να τηρεί τα σχετικά αρχεία το 1970.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ασφαλισμένες ζημιές από τον κυκλώνα Άιντα, που προκάλεσε καταστροφές από τη Νέα Ορλεάνη έως τη Νέα Υόρκη, έφθασαν στα 30-32 δισεκ. δολάρια, ενώ από τη χειμερινή καταιγίδα Γιούρι, που έπληξε κυρίως το Τέξας, στα 15 δισεκ. δολάρια.

Οι πιο κοστοβόροι ανεμοστρόβιλοι στην ιστορία των ΗΠΑ 

Την ίδια ώρα, οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις κεντρικές ΗΠΑ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλές πολιτείες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πιο δαπανηρό ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Οι προκαταρκτικές αναφορές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) επιβεβαίωσαν τουλάχιστον 52 ανεμοστρόβιλους που κινήθηκαν σε περιοχές έξι πολιτειών των ΗΠΑ – Άρκανσο, Ιλινόι, Κεντάκι, Μισισιπή, Μιζούρι και Τενεσί – ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε ταχύτητα άνω των 200 μιλίων. 

Σύμφωνα με την Moody’s, είναι ακόμα νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές ζημιές, αν και η εταιρεία σημείωσε ότι έχουν αναφερθεί καταστροφικές ζημιές στις περιοχές. 

Να σημειωθεί ότι η πιο δαπανηρή καταστροφή των ΗΠΑ με ανεμοστρόβιλους μέχρι πρότινος, με βάση τις ζημιές που είχαν ασφαλιστική κάλυψη, καταγράφτηκε τον Απρίλιο του 2011. 

Πρόκειται για το ξέσπασμα ανεμοστρόβιλου που είχε πλήξει την Tuscaloosa της Αλαμπάμα, καθώς και άλλες περιοχές και κόστισε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ασφαλισμένες ζημιές, σύμφωνα με στοιχεία του The Insurance Information Institute.

Ενώ σύμφωνα με την Aon, οι ασφαλισμένες ζημίες στις ΗΠΑ από αυτές τις καταιγίδες ανήλθαν συνολικά σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το 2008 και μετά. Κατά μέσο όρο, περίπου 1.000 ανεμοστρόβιλοι αναφέρονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *