Skip to content

Η μεγαλύτερη ηλικία που θα μπορούσε να φτάσει ο άνθρωπος

Η μεγαλύτερη ηλικία που θα μπορούσε ποτέ να φτάσει ο άνθρωπος στις μέρες μας είναι τα 150 χρόνια. Αυτό απέδειξε εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Σιγκαπούρη (“Gero”), η οποία σε συνεργασία με επιστήμονες από την Μεγ. Βρετανία και τις ΗΠΑ εξέτασε δεδομένα υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ζαν Καλμάν, η μεγαλύτερη γυναίκα που έζησε ποτέ στη Γη, πέθανε σε ηλικία 122 ετών, το 1997.

Το πόσο θα ζήσει κανείς εξαρτάται απο δύο παράγοντες, από την βιολογική του ηλικία και από την ανθεκτικότητά του. Η βιολογική ηλικία υπολογίζεται με βάση τον τρόπο ζωής, τις ασθένειες και το στρες σε σχέση με την πραγματική ηλικία του ατόμου και η ανθεκτικότητα αφορά την δυνατότητά του να αναρρώσει μετά από κάποια ασθένεια ή τραυματισμό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μετά τα…120 ο άνθρωπος δεν μπορεί με τίποτα να ανακάμψει, ακόμη και με την καλύτερη δυνατή ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.

Το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έζησε ποτέ στη Γη ήταν μια γαλλίδα, η Ζαν Καλμάν που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Λίγο λιγότερο έζησε ο Ιάπωνας Χιροεμόν Κιμούρα που έζησε 116 χρόνια και απεβίωσε το 2013.

Πάντως για να γυρίσουμε σε πιο αισιόδοξες ειδήσεις ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, απέδειξαν ότι το πρσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται και μάλιστα οι άντρες θα αρχίζουν να ζουν όσο και οι γυναίκες, μιας και πλέον υιοθετούν και εκείνοι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η Ελλάδα είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται να έχουν μικρή μόνο αύξηση του προσδόκιμου ζωής έως το 2030 (στους άνδρες κατά 2,7 χρόνια). Στην Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν περίπου 78,3 χρόνια για τους άνδρες και 83,6 για τις γυναίκες, πράγμα που κατέτασσε την χώρα μας στην 25η θέση διεθνώς.

Η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αναμένεται να είναι η Νότια Κορέα και οι Νοτιοκορεάτισες θα είναι μάλλον οι πρώτες στον κόσμο που θα σπάσουν το φράγμα των 90 ετών. Το μέσο κορίτσι που θα γεννηθεί εκεί το 2030, αναμένεται να ζήσει 90,8 χρόνια, ενώ το αγόρι 84,1. Στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το 2030 προβλέπεται ότι θα έχουν οι γυναίκες στη Γαλλία και οι άνδρες στην Ελβετία.

Αναλυτικότερα, οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις στο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες έως το 2030 είναι: Ν.Κορέα (84,1), Αυστραλία (84), Ελβετία (84), Καναδάς (83,9) και Ολλανδία (83,7). Στις γυναίκες: Ν.Κορέα (90,8), Γαλλία (88,6), Ιαπωνία (88,4), Ισπανία (88,1) και Ελβετία (87,7).

Μεταξύ των πλουσιότερων χωρών, το μικρότερο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να έχουν οι ΗΠΑ (83,3 χρόνια οι γυναίκες και 79,5 οι άνδρες), σε επίπεδα ανάλογα χωρών μεσαίου εισοδήματος όπως το Μεξικό και η Κροατία. Αυτό οι επιστήμονες το αποδίδουν στην ύπαρξη μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων, στην έλλειψη καθολικής παροχής υπηρεσιών υγείας, μιας σχετικά υψηλής παιδικής θνησιμότητας, ενός πολύ μεγάλου αριθμού δολοφονιών και της διαδεδομένης παχυσαρκίας.

πηγή: AMNA

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *