Skip to content

Η ΝΝ έκανε προσφορά για την εξαγορά της Metlife στην Ελλάδα

H είδηση κυκλοφόρησε τη Παρασκευή από το Bloomberg και την επιβεβαίωσε πριν λίγο και το ΝΝ Group: Ο Όμιλος της ΝΝ έδωσε προσφορά για την εξαγορά της Metlife στην Ελλάδα (και την Πολωνία). Συνολικό αναφερόμενο τίμημα:  740 εκατ. δολάρια.

Εκτός απροόπτου η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά σταθμός για την ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης αφού σηματοδοτεί τρεις πολύ μεγάλες νέες συμφωνίες: H Εθνική Ασφαλιστική πέρασε στο CVC, η ΑΧΑ στη Generali και τώρα, εκτός απροόπτου, η Metlife στην NN. Ο λόγος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Η Εθνική Τράπεζα έπρεπε να εξορθολογιστεί ενώ οι μητρικές ΑΧΑ-Metlife, μετά το Covid-σοκ, αποφάσισαν να κλείσουν τα ανοίγματά τους σε μικρότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην απέναντι όχθη, υπάρχουν και αυτοί που αποφασίζουν όχι να κάνουν πίσω, κατά τη συγκεκριμένη συγκυρία, αλλά αντιθέτως να την εκμεταλλευτούν, βγαίνοντας επιθετικά μπροστά. Μιλάμε για την πλευρά που εξαγοράζει δηλαδή την ΝΝ και λίγο νωρίτερα την Generali, που άλλωστε διεκδίκησε και εκείνη, σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την Metlife, άλλα στη συνέχεια αποσύρθηκε από την διαπραγμάτευση.

Στην ΝΝ, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής της ανάπτυξης όπως μαρτυρά και η κινητικότητα της εταιρείας στα Βαλκάνια. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο αποσύρθηκε από την αγορά της Βουλγαρίας μετά από μία δεκαετία ενδεχομένως γιατί προτίμησε να “παίξει” πιο δυναμικά στην Ελλάδα, εξ ου και – αν ολοκληρωθεί η συμφωνία –  η ενίσχυση του μεριδίου της με την εξαγορά του μεριδίου της Metlife.

Η πρώτη είδηση για την πρόθεση της MetLife να “κλαδέψει” το περιφερειακό της χαρτοφυλάκιο ήρθε δια στόματος του  Chief Executive Officer Michel Khalaf τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο αμερικανός όμιλος βρισκόταν ήδη σε διαπραγματεύσεις  με την Generali. Οι συνομιλίες ναυάγησαν λόγω διαφορών στο τίμημα σε αντίθεση με τον ανταγωνιστικό όμιλο ΝΝ που δείχνει να φτάνει ως το τέλος.

Μέχρι την Παρασκευή, η συμφωνία δεν ήταν σίγουρο ότι θα τελεσφορήσει, τουλάχιστον προς τα έξω, ωστόσο δεν είναι απίθανο να δούμε την ολοκλήρωση του deal σε πηχαίους τίτλους ακόμη και την εβδομάδα που διανύουμε.

Ασφαλιστική παρτίδα σκάκι

Η κινητικότητα στις εξαγορές & συγχωνεύσεις ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο πριν, αμέσως μόλις φάνηκε να κοπάζει το γιγαντιαίο πρώτο κύμα της πανδημίας και οι προβλέψεις για την επακόλουθη διεθνή οικονομική ύφεση ήταν εξαιρετικά αποκαρδιωτικές. Σε συνδυασμό με την πίεση από τα μονίμως χαμηλά επιτόκια δημιουργούσαν ένα “βαρύ” background για το διεθνές επιχειρείν, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες, προκειμένου να προστατεύσουν τα κεκτημένα τους, να αποφασίσουν να μειώσουν τα έξοδα και να αυξήσουν τη ρευστότητά τους. Έτσι η αποεπένδυση από τις λιγότερο κερδοφόρες αγορές έγινε στρατηγικός στόχος.

Έρευνα της  Moody’s επίβεβαίωσε ότι η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια είναι τα δύο μεγαλύτερα σύννεφα πάνω από την ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης. Ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, τους τελευταίους 12 μήνες η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αυξήθηκε κατά 79% στα 23,5 δις δολάρια.

Ακούγεται παράδοξο αλλά δεν είναι: Στις ίδιες αγορές που κάποιοι αποφασίζουν να φύγουν, την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι αποφασίζουν ότι είναι η στιγμή να εισέλθουν.

Ίσως γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να διαμορφώσουν οικονομίες κλίμακος και άρα να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους, προσθέτοντας ταυτόχρονα τεχνογνωσία, καινοτομία, παραγωγή και κανάλια διανομής.

Η Generali, που ακολουθεί μια “πειθαρχημένα” επιθετική στρατηγική αύξησης κερδοφορίας, ψάχνοντας ωστόσο για ευκαιρίες, εξαγόρασε επίσης την μικρότερη ανταγωνιστριά της στην Ιταλία Cattolica έναντι 1,17 δις ευρώ και η Allianz την Πολωνική Aviva έναντι 2,5 δις ευρώ.

Ασύμφορες οι μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων;

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις επέκτασης, η ΝΝ Group NV ψάχνει επενδυτή για την μονάδα της που διαχειρίζεται κεφάλαια συνδεδεμένα με ασφαλίσεις ζωής, την NN Investment Partners. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το χαρτοφυλάκιο υπο διαχείριση φτάνει τα 300 δις ευρώ.

Ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη μονάδα asset management, έδειξαν και η Generali και η Allianz, η Deutsche Bank και η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo. Η διαδικασία αναμένεται να είναι πολύ ανταγωνιστική και η αρχική τιμή εξαγοράς των 1,5 δις ευρώ αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πολλές τραπεζικές και ασφαλιστικές μονάδες διαχείρισης κεφαλαίων ενδεχομένως να αλλάξουν χέρια στο άμεσο μέλλον μιας και ο ανταγωνισμός από τα διεθνή fund όπως η BlackRock Inc. που μπορούν και προσφέρουν χαμηλότερα κόστη, είναι ασύμφορος.

ΧΜ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *