Skip to content

Η πολύ δουλειά βλάπτει την καρδιά

Σας ήταν ποτέ δύσκολο να κοιμηθείτε επειδή το μυαλό σας είχε κολλήσει στη δουλειά; Σας φαίνεται δύσκολο να χαλαρώσετε στο σπίτι ή έξω με φίλους γιατί σκέφτεστε μονίμως “το γραφείο” ή “την εταιρεία”;

Ένα πρόβλημα, ένα mail, μια παρεξήγηση, μια παρουσίαση. Κάθε μέρα είναι πάντα γεμάτη πράγματα που πρέπει να γίνουν και ο χρόνος ποτέ δεν φτάνει.

Μοιραία όλοι μας σκεφτόμαστε τη δουλειά εκτός δουλειάς. Ως ένα βαθμό είναι λογικό, ειδικά για όσους έχουν την τύχη να κάνουν μια δουλειά που τους παθιάζει.

Το 70% των ανθρώπων σκέφτεται τη δουλειά όταν δεν είναι στη δουλειά.

Ας είναι καλά τα smart phones, τα tablets και τα laptops που μας έδωσαν την δυνατότητα να κουβαλάμε τη δουλειά μας πάνω μας, 24 ώρες το 24ωρο. Σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει όλες τις προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη, σήμερα είναι πιο δύσκολο από ποτέ να ξεχωρίζει ο άνθρωπος τη δουλειά του από την υπόλοιπη ζωή του.

Όμως το μυαλό έχει ανάγκη από ξεκούραση, όπως ακριβώς έχει και το σώμα. Το να κατεβάζει κανείς τα ρολλά από τα επαγγελματικά του και να χαλαρώνει, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Επιβάλλεται.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τη δουλειά τους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, κατά μεγάλο ποσοστό επειδή τρώνε ανθυγιεινά σνακ γεμάτα ζάχαρα, προσπαθώντας να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να ξεχαστούν για λίγο από τα όσα τους απασχολούν.

Η αδυναμία χαλάρωσης μακριά από τη δουλειά σχετίζεται επίσης με το άγχος, την κατάθλιψη, με προβλήματα συγκέντρωσης, αυπνίες και χρόνια κούραση.

Τα προβλήματα στον ύπνο είναι από τις πιο συνηθισμένες συνέπειες – όμως αν δεν μπορεί κανείς να ξεκουραστεί καλά το βράδυ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άλλη μέρα όλα αυτά που εξαρχής τον έκαναν να ανησυχεί και να μένει ξάγρυπνος.

Το μυστικό για την επιτυχία δεν είναι μόνο η σκληρή δουλειά.

Αλλά το να βρίσκει κανείς τον χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο να ξεφεύγει από τη δουλειά και να αποσπά το μυαλό του. Ο κουρασμένος και εξαντλημένος εγκέφαλος είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει λάθη, ούτε μπορεί να αποδίδει στο έπακρο.

Καθώς η ανθρωπότητα μετακινείται από την οικονομία της κατασκευής στην οικονομία της γνώσης, το να μάθει κανείς να “πατάει το διακόπτη” είναι πλέον  προϋπόθεση για να τα καταφέρει και να ανταποκριθεί στις περιστάσεις.

Η ζωή χρειάζεται ισορροπία. Αν δεν βρει ο καθένας τον χρόνο και δεν μάθει τον τρόπο να χαλαρώνει (σπορ, φίλοι, οικογένεια, φύση, χόμπυ, διάβασμα, ταινίες ύπνος), τότε κινδυνεύει να “καεί” και να βρεθεί εκτός εαυτού, πριν καν προλάβει να “βγάλει” τον καλύτερο εαυτό του!

Η απάνθρωπα ανταγωνιστική κοινωνία στην οποία ζούμε έχει επιβάλλει φρενήρεις ρυθμούς στην καθημερινότητα όλων, τόσο που οι “στιγμές χαλάρωσης”, αν δεν είναι Σάββατο βράδυ, να δημιουργούν βουνό από ενοχές στους περισσότερους.

Όποια μηχανή όμως δουλεύει μονίμως “στο φουλ” αργά ή γρήγορα… καίγεται και σχεδόν αχρηστεύεται. Προσοχή λοιπόν, μην βρεθείτε ξαφνικά στο περιθώριο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *