Skip to content

Η ρύθμιση που θα χαροποιήσει τους Διαμεσολαβητές

Αστική Ευθύνη και Επαναπιστοποίηση Διαμεσολαβητών με ταχύτητα, αξιοπιστία, χωρίς κόπο για κανέναν

H διαμεσολάβηση βομβαρδίζεται, “τρομοκρατείται” θα έλεγε κανείς, εδώ και χρόνια, για το πόσο αναγκαίο είναι να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης, πόσο σημαντικό είναι να εκσυγχρονίσει την προσέγγισή της ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες, καθώς και πόσο “πίσω” θα μείνει, αν δεν κάνει όλα αυτά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, χιλιάδες διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται αφάνταστα κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να υποβάλουν στα κατά τόπους επιμελητήρια την ανανέωση των συμβολαίων αστικής ευθύνης και τις βεβαιώσεις των 15 ωρών επαναπιστοποίησης.

Κάποια επιμελητήρια, όπως αυτό της Αθήνας, έχουν διαμορφώσει υποδομή να δέχονται συγκεκριμένα έγγραφα ηλεκτρονικά. Σε κάποια άλλα αυτό γίνεται διά ζώσης. Η τεχνολογία ωστόσο, δίνει άπειρες δυνατότητες στις διαδικασίες αυτές να εκσυγχρονιστούν και να απλοποιηθούν. Ο εκσυγχρονισμός τους δεν ωφελεί μόνο σε ταχύτητα, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της αγοράς απέναντι στους καταναλωτές.

Πώς θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν; Διαβάστε στη συνέχεια:

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως φαίνεται από τις ενέργειές του εδώ και αρκετούς μήνες, έχει θέση σε προτεραιότητα μια νομοθετική παρέμβαση η οποία θα βοηθήσει σημαντικά όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές – σε όποιο επιμελητήριο και αν ανήκουν.

Είναι γνωστό ότι τα συμβόλαια αστικής ευθύνης παράγονται από συγκεκριμένες εταιρείες που διατηρούν το συγκεκριμένο κλάδο και φυσικά, κατά την ανανέωσή τους, είναι ιδιαίτερα εύκολο στο αρχείο των ασφαλιστικών εταιρειών να υπάρχει και το επιμελητήριο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος ο συγκεκριμένος επαγγελματίας.

Από την άλλη, οι φορείς που παρέχουν εκπαίδευση και σεμινάρια επαναπιστοποίησης έχουν τα αντίστοιχα στοιχεία σπουδών στο αρχείο τους, μαζί με τον αριθμό μητρώου του επαγγελματία και φυσικά, είναι εγκεκριμένοι φορείς από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι πληροφορίες αυτές, δηλαδή η ανανέωση του συμβολαίου και η βεβαίωση επαναπιστοποίησης, θα μπορούσαν να στέλνονται απευθείας ηλεκτρονικά στα κατά τόπους επιμελητήρια, εξασφαλίζοντας την αμεσότητα και την εγκυρότητα της πληροφορίας και άρα την αξιοπιστία του μητρώου διαμεσολαβητών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, το ειδικό μητρώο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών είναι δημόσιο. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, προβλέπεται εξαρχής η κοινοποίηση της διαδικτυακής διεύθυνσης του μητρώου στους πελάτες, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αν ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής με τον οποίο συνεργάζονται ή σκέφτονται να συνεργαστούν, έχει άδεια εργασίας και αν οι γνώσεις του είναι πιστοποιημένες. Η έγκαιρη λοιπόν ενημέρωση του αρχείου μέσω ασφαλιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, εξασφαλίζει το σκοπό του νομοθέτη (που είναι η διαφάνεια) και φυσικά εγγυάται τη τήρηση των κανόνων από όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες ενέργειες προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει το ΕΕΑ, έχοντας δουλέψει το περιεχόμενο και επικοινωνώντας το στα αρμόδια υπουργεία. Αν πετύχουν οι προσπάθειες του επιμελητηρίου της Αθήνας, τότε και η αγορά θα έχει πετύχει ένα ουσιαστικό δείγμα εκσυγχρονισμού των γραφειοκρατικών της διαδικασιών.

3 Comments

  1. Avatar

    ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Α. , ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

  2. Avatar

    Ελπίζω μόνο να μην ξεχάσουν να προσθέσουν και την αυτόματη αποστολή της βεβαίωσης ανανέωσης άδειας ασφαλιστικού διαμεσολαβητή σε ηλεκτρονική μορφή από το Επιμελητήριο προς την ή τις ασφαλιστικές με τις οποίες συνεργάζεται ο ασφαλιστικός πράκτορας. Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει το Επιμελητήριο, ας έχει σε ένα αρχείο όλες τις άδειες στις οποίες θα έχει πρόσβαση κάθε ασφαλιστική και θα μπορεί να τις παίρνει αυτόματα. Επίσης, πέρα από την συνδρομή που καλούμαστε να πληρώνουμε κάθε χρόνο σε Επιμελητήριο και Γ.Ε.Μ.Η, μας ζητούν επιπλέον ποσό (!!!) για να μας δώσουν σε ηλεκτρονική μορφή την βεβαίωση ανανέωσης άδειας ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Αν αυτό δεν είναι υπερβολή τότε τι είναι;

  3. Avatar

    Βρε τι κανει το επιμελητηριο μας.
    Με χαροποιει πραγματικα.
    Ευγε.
    Οταν με ετρωγε ηταν καλα.
    Τωρα που εδεσε τον γαιδαρο του ….
    Αρε χρόνια που περασαν ….


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *