Skip to content

Η τετραήμερη υβριδική εργασία είναι το μέλλον και ευνοεί το περιβάλλον

Οι λιγότερες μέρες εργασίας την εβδομάδα και η εξ αποστάσεως εργασία, πέρα από τους εργαζόμενους και τις εταιρείες, ωφελούν και το περιβάλλον.

επιμέλεια: Γεωργία Μυλωνάκη

Μπορεί η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας να θεωρείται δεδομένη στις δυτικές βιομηχανικές χώρες, δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης οι εργαζόμενοι δούλευαν στα εργοστάσια πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα. Η κατάσταση άλλαξε με την καθιέρωση των συνδικάτων και τον αγώνα τους να περιορίσουν τις ώρες εργασίας.

Σήμερα, μια νέα εκστρατεία για τη μείωση των ωρών εργασίας κερδίζει έδαφος: Η καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εφαρμογές της σε Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ισλανδία. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων βελτιώθηκαν και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Αρκετές έρευνες κάνουν μάλιστα λόγο ακόμα και για περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη.

Εκεί που εφαρμόστηκε πιλοτικά η τετραήμερη εργασία, οι εργαζόμενοι έλαβαν τον ίδιο μισθό για τον ίδιο όγκο εργασίας, σαν να εργάζονταν πέντε και όχι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις εξίσου παραγωγικοί, κάποιες μάλιστα φορές πιο παραγωγικοί, ασθενούσαν λιγότερο και αισθάνονταν συνολικά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι. Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, πάνω από το 90% των επιχειρήσεων διατήρησαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Μόλις ένα 4% επέστρεψε στο πενθήμερο.

Τους επόμενες μήνες θα διεξαχθούν σχετικά πιλοτικά προγράμματα σε Νότια Αφρική, Ευρώπη, Βραζιλία και Βόρεια Αμερική.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να επιθυμούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας. 

Σύμφωνα με έρευνα  της JLL το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%,  μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, 4 στους 5 εργαζόμενους θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά.

Έρευνες επιβεβαιώνουν μια σαφή σχέση μεταξύ κλιματικού αποτυπώματος και ωρών εργασίας, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά εισοδήματα. Χώρες με πολλές ώρες εργασίας έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενώ χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας έχουν χαμηλότερες εκπομπές. Μελέτη του 2012, έβαλε στο μικροσκόπιο τις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 1970 και 2007, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 15%.

Πώς όμως προκύπτει η εξοικονόμηση CO2; Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ημέρα θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο χώρο εργασίας και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις. Εκτός αυτού η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να επιφέρει παρόμοια εξοικονόμηση εκπομπών, μιας και δεν θα απαιτούνταν πια μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *