Skip to content

Η τεχνολογία αλλάζει το Underwriting

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας γενιάς underwriters, λόγω της επέλασης των νέων τεχνολογιών. Η νέα αυτή γενιά των underwriters ηγείται της επανάστασης στο κλάδο ασφάλισης. Είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να διευκολύνει τον Διαμεσολαβητή, να διαχειριστεί τον κίνδυνο αλλά  και για να εκτιμήσει δεδομένα που έρχονται στα χέρια της για πρώτη φορά, δημιουργώντας νέους δείκτες ζημιών και καλύτερες επιδόσεις για τις ασφαλιστικές.

Έλενα Ερμείδου

Το underwriting είναι ένας από τους λίγους τομείς στον κλάδο ασφάλισης που μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μάξιμουμ τις νέες τεχνολογίες για την αποδοχή ή την απόρριψη κινδύνων, για την δημιουργία ομογενοποιημένου χαρτοφυλακίου κινδύνων και τελικά, για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πελάτη και αυξημένη κερδοφορία στην εταιρεία.

Το Status quo στο underwriting

Στο συμβατικό underwriting, οι ασφαλιστές στέλνουν τις απαιτήσεις στο underwriting της ασφαλιστικής. Ο underwriter παραλαμβάνει την αίτηση σε χαρτί και από εκεί και πέρα όλη η διεκπεραίωση γίνεται με το χέρι. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα γιατί προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία του υποψήφιου και να συμπληρωθεί σωστά ο φάκελος υπάρχει πολύ μπρος πίσω, επικοινωνίες, συννενοήσεις. Συχνά, στον underwriter μένει ελάχιστος χρόνος για ανάλυση και βέλτιστη τιμολόγηση.

Οι νέες τεχνολογίες

Οι νέες εφαρμογές βοηθούν τους underwriters πρώτα από όλα να διαχειρίζονται το χρόνο τους καλύτερα. Τυποποιώντας τα δεδομένα, έχοντας ενσωματώσει προδιαγραφές και κανόνες, μοντέλα προβλέψεων, αναλύσεις δεδομένων, τα χρησιμοποιούν όλα αυτά και προσφέρουν δυνατότητες ανάλυσης και εκτίμησης κινδύνου.

Αυτές εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την σωστή τοποθέτηση και τιμολόγηση παρέχοντας ελευθερία χρόνου στον underwriter να καλύπτει οποιαδήποτε κενά ή πιο περίπλοκες καταστάσεις.

Η συγκέντρωση και τυποποίηση των δεδομένων όμως, προσφέρει και άλλες δυνατότητες στους underwriters, όπως να δημιουργήσουν νέους δείκτες ζημιών και άρα καλύτερες επιδόσεις για τις ασφαλιστικές.  Επίσης, δημιουργώντας καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα του πελατολογίου, τους δίνει την δυνατότητα να προσδιορίζουν τις ευκαιρίες για cross selling και upselling, βοηθώντας τις εταιρείες να σχεδιάσουν ανάλογα προγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση με τη βοήθεια των εφαρμογών, το τμήμα underwriting μπορεί να διερευνά και να διαχειρίζεται καλύτερα τους κινδύνους, συνεργαζόμενο με τους ασφαλιστές σε πραγματικό χρόνο, λύνοντας και τα δικά τους τα χέρια. Πληροφορίες για τον κίνδυνο μπορούν να αναζητούν και οι ίδιοι οι ασφαλιστές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν.

Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα στις ασφαλιστικές να πολλαπλασιάσουν την παραγωγή τους, πρώτα από όλα με την εξοικονόμηση πολύτιμου παραγωγικού χρόνου για τους ασφαλιστές και τους underwriters και δεύτερον με την ακριβέστερη δυνατότητα εκτίμησης κινδύνων και προβλέψεων ζημιών.

Η τεχνολογία είναι το κλειδί για όσες εταιρείες θέλουν να διαφοροποιηθούν και να βγουν δυναμικά “μπροστά” στην νέα εποχή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *