Skip to content

Η Munich Re ποντάρει στην ψηφιοποίηση για να ανακάμψει

Το 2017 ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τη Munich Re (από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές διεθνώς, με κύρια θυγατρική το Ergo Group),  αφού μόνο εξ αιτίας των φυσικών καταστροφών που έπληξαν -μεταξύ άλλων- τις ΗΠΑ αναγκάστηκε να ξοδέψει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια Ευρώ όταν το 2016 το αντίστοιχο ποσό δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re, Joachim Wenning

Στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2017, παρουσιάζεται συνολικό ενοποιημένο αποτέλεσμα ύψους 392 εκατομμυρίων ευρώ, σαφώς πεσμένο σε σχέση με τα 2,581 δισεκατομμύρια ευρώ του 2016.

Ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα, ο οποίος το 2016 ήταν στο 95,7%, το 2017 παρουσίασε επιδείνωση και σκαρφάλωσε στο 114,1%. Στον αντασφαλιστικό κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων οι ζημιές άγγιξαν τα 476 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος ζημιών στην αντασφάλιση για το 2017 ήταν σχεδόν 3,7 δισεκατομμύρια Ευρώ σε αντίθεση με 929 εκατομμύρια Ευρώ αντίστοιχα το 2016.

Για το 2018 η Munich Re έχει αυξήσει τον προσανατολισμό των κερδών της σε σχέση με το προηγούμενο έτος και προβλέπει ενοποιημένο αποτέλεσμα ύψους 2,1 με 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να μειώσει το κόστος στις πράξεις αντασφάλισης και στα λειτουργικά της έξοδα αφού έχει παρθεί η απόφαση για περικοπή 900 θέσεων εργασίας τόσο στα γραφεία της στο Μόναχο όσο και από τα γραφεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 200 εκατομμύρια Ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την επαναγορά μετοχών ύψους €1 δισεκατομμυρίου Ευρώ πριν την Ετήσια Γενική Συνέλευση του 2019.

Ελπίδα η ψηφιοποίηση

Ωστόσο, όλες οι ελπίδες της εταιρείας για ανάπτυξη στρέφονται στις επενδύσεις που γίνονται στην ψηφιοποίηση, ώστε τα big data και η τεχνολογία να αποτελέσουν τη βασική κινητήρια δύναμη στις αντασφαλιστικές δραστηριότητές της.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να έρθει πιο κοντά στον τελικό καταναλωτή, δημιουργώντας και προσφέροντάς του νέα προϊόντα με έμφαση στην καινοτομία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας με αποτέλεσμα η εταιρεία να ξεχωρίσει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Joachim Wenning, δήλωσε ότι «η Munich Re είναι και πάλι έτοιμη για ανάπτυξη. Ο στόχος μας για το 2018 είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Η ERGO σημειώνει σταθερή πρόοδο στο Πρόγραμμα Στρατηγικής και οι πρωτοβουλίες μας για την ανάπτυξη στον τομέα της αντασφάλισης ευνοούνται όσο αυξάνονται οι τιμές. Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση και μειώνουμε το κόστος για την προετοιμασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, ώστε να προετοιμάσουμε κατάλληλα τη Munich Re για το μέλλον».

Νίκος Εμμανουήλ

(κεντρική φωτό: η έδρα της εταιρείας στο Königinstraße στο Μόναχο)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *