Skip to content

Θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ η παραγωγή του 2023

Η παραγωγή Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα δείξει εάν υπάρχει αλλαγή στην ασφαλιστική συμπεριφορά

του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγάλες τιμολογιακές αυξήσεις στην Υγεία και διεύρυνση των ασφαλίσεων στις Αστικές Ευθύνες και φυσικές καταστροφές στο 8μηνο 2023

Σημαντική ώθηση στην ασφαλιστική παραγωγή , είτε από αυξήσεις ασφαλίστρων είτε από νέα παραγωγή, καταγράφεται στο 8μηνο 2023 (Ιανουάριος-Οκτώβριος) και διαμορφώθηκε στα 3,43 δισ. ευρώ με αύξηση 10,7%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , η συνολική παραγωγή του 2023 θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ ακόμη και στο ενδεχόμενο κάμψης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσει τα 4,2 δισ. ευρώ θα έχουμε την υψηλότερη παραγωγή των τελευταίων 15ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι καθοριστική η πορεία της παραγωγής του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου (μετά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας) και εκεί θα φανεί εάν και πόσο επηρεάστηκαν οι πολίτες από τις φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Επανέρχονται οι εισροές στα Unit Linked

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, ο κλάδος ζωής καταγράφει αύξηση 9, 9% στο 8μηνο και αυτό οφείλεται στην αύξηση των εισροών κεφαλαίων στα UL, η παραγωγή των οποίων διαμορφώθηκε στα 657 εκατ. ευρώ με άνοδο 11,2%. Σημαντική αύξηση 7% έχουμε στα κλασσικά προϊόντα ζωής στα 764 εκατ. ευρώ ενώ τα συνταξιοδοτικά προϊόντα είχαν αύξηση 15,8% στα 262 εκατ. ευρώ.

Κλάδος ζημιών: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τις αστικές ευθύνες και τις ασφαλίσεις περιουσίας

Στους κλάδους ζημιών, οι ασφαλίσεις οχημάτων (αστικές ευθύνες) αυξήθηκαν μόλις 2,1% ενώ οι νέες κυκλοφορίες καταγράφουν άνοδο 20%. Αυτό σημαίνει ότι ξαναγύρισαν οι ασφαλιστικές στην στρατηγική των μειωμένων ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο ωθούμενες κυρίως από τον ανταγωνισμό. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της παραγωγής λοιπών κλάδων (15,6%) που προέρχεται από τις μεγάλες αυξήσεις παραγωγής στα συμβόλαια υγείας (ασθένειες 29,5%) οι περισσότερες εκ των οποίων είναι τιμολογιακές αλλά και στις γενικές αστικές ευθύνες που αυξήθηκαν κατά 20% . Γενικότερα στους περισσότερους κλάδους των ασφαλίσεων κατά ζημιών καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις παραγωγής άλλοτε λόγω τιμολογιακών αυξήσεων (όπως στην υγεία) και άλλοτε λόγω νέων ασφαλίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου όχι μόνο θα καθορίσει εάν η αγορά θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ αλλά κυρίως εάν οι φυσικές καταστροφές αποτέλεσαν ένα έξτρα κίνητρο για ασφάλιση περιουσίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *