Skip to content

Καρδίτσα: “Να στηρίξουν οι εταιρείες για να έρθει νέο αίμα”

14898της Βάσως Βεγίρη

Τη γνωστή ρήση «ο παλιός είναι αλλιώς» επιβεβαιώνει στην πράξη η ασφαλιστική αγορά της Καρδίτσας, όπου όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου οι συνθήκες της οικονομίας και η έλλειψη κινήτρων από τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτρέπουν την είσοδο «νέου αίματος» στη δουλειά, τόσο στο ελεύθερο επάγγελμα, όσο ακόμη και στο agency.

“Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει ένα νέο παιδί, που ας πούμε θα θελήσει να έρθει και να μάθει τη δουλειά; Πόσα χρήματα θα βγάζει μετά από τρεις-τέσσερις μήνες, χωρίς να στηρίζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες πλέον, όσο παλαιότερα; Και θα πρέπει να εγγραφεί στο Επιμελητήριο, να κάνει έναρξη στην εφορία,  να πληρώνει κοινωνικό φορέα και να του μένουν και λεφτά στην τσέπη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτε, όταν το κράτος όχι μόνο δεν δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, αλλά καταβαραθρώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρέπει να στηρίξουν οι εταιρίες για να έρθει νέο αίμα. Οι παλιοί «πατάνε» λίγο-πολύ σε παλιά χαρτοφυλάκια», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Σεραφείμ Μαντζιαφός.

1_2_8

«Νέοι δύσκολα μπαίνουν στη δουλειά, μόνο κάποιοι πηγαίνουν στα υποκαταστήματα των εταιρειών, όχι όμως στο ελεύθερο επάγγελμα», συμφωνεί και ο κ.Βασίλειος Νοτόπουλος από το ασφαλιστικό πρακτορείο «UIS-Νοτόπουλος Ε.Βασίλειος».

img_1134Κατά τον κ.Μαντζιαφό, βέβαια, σημαντικό μέρος της ευθύνης για το ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή οι παραγωγές, που θα έπρεπε να υπάρχουν στον τομέα της Ζωής φέρουν – εκτός από την οικονομική ανέχεια του κόσμου – οι ίδιοι οι ασφαλιστές, ίσως γιατί έχουν απογοητευτεί. «Για να κάνουμε περισσότερες δουλειές πρέπει να ξαναθυμηθούμε ίσως αυτό που κάναμε παλαιότερα, πρέπει να ασχολούμαστε κάθε ημέρα, να παίρνουμε τηλέφωνα, να ερχόμαστε σε επαφές, να παίρνουμε συστάσεις  και θα μεγαλώσουμε το πελατολόγιό μας».

«Η αλήθεια είναι πως οι υποψήφιοι πελάτες είναι λιγότεροι, λόγω των συνθηκών της αγοράς και της οικονομίας, παρόλα αυτά η επιμονή και ο επαγγελματισμός φέρνουν αποτελέσματα» σημειώνει από την πλευρά του ο κ.Γιώργος Ροκαδάκης από το γραφείο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Διεύθυνση Δ. Αναστασίου), σύμφωνα με τον οποίον το ενδιαφέρον του κοινού είναι μοιρασμένο στα νοσοκομειακά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

city_pic_01Αν και η Καρδίτσα είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και οικονομία, η ασφαλιστική της αγορά δεν καταγράφει – τουλάχιστον όχι ακόμη –  τα τελευταία χρόνια σημαντική κινητικότητα από τον αγροτικό πληθυσμό. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια που οι αγρότες ήταν κατεξοχήν πελάτες των ασφαλιστικών γραφείων, πλέον θεωρούνται μια απρόσιτη κατηγορία που δεν δίνει νέες εργασίες. Είναι πάντως μια μερίδα του πληθυσμού, που θεωρείται δυνητικός πελάτης στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ενόψει των εξελίξεων στο ασφαλιστικό και την πιθανή εξέλιξη του ΟΓΑ σε κύριο ασφαλιστικό φορέα, οπότε ο αγροτικός πληθυσμός θα κληθεί να καταβάλει εισφορές ανάλογες με εκείνες των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, των οποίων το 70% ως γνωστόν δεν μπορεί να τις καταβάλει.

«Ενώ οι Κυβερνήσεις μπορούσαν στο παρελθόν λ.χ.  μέσα από τις επιδοτήσεις που δίνουν στους αγρότες να κρατούσαν το ασφάλιστρο για την περίθαλψη των αγροτών» επισημαίνει στο ίδιο μήκος κύματος ο υπεύθυνος του γραφείου της Αγροτικής Ασφαλιστικής, κ.Δημήτρης Κοντοτάσιος, δεν το έκαναν και βρέθηκαν σήμερα οι άνθρωποι να πηγαίνουν να πάρουν σύνταξη και τους ζητούν – δικαιολογημένα μεν – από άλλον 5.000 ευρώ, από άλλον 10.00 και από άλλον 15.000 ευρώ, γιατί  είχαν απλήρωτες εισφορές μια ζωή».

Κατά τον κ.Κοντοτάσιο, επίσης, ζητούμενο για την ασφαλιστική αγορά – την τοπική και όχι μόνο – είναι η διενέργεια μεγαλύτερου ελέγχου για την καταπολέμηση των city13«μαύρων κωδικών» και της ανεξέλεγκτης δραστηριοποίησης στον κλάδο ανθρώπων χωρίς άδειες και ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, καθώς επίσης και η συνέπεια μεταξύ εξαγγελιών και έργων της πολιτείας λ.χ. όσον αφορά στους ελέγχους και τις κυρώσεις στα ανασφάλιστα οχήματα.

Η ασφαλιστική αγορά της Καρδίτσας περιγράφεται από τους επαγγελματίες της ως μάλλον σταθερή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά – μετά από πολύ προσωπικό «τρέξιμο» βέβαια όπως σημειώνουν – με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον μεν από τους κατοίκους για προγράμματα Υγείας,  αλλά σαφώς όχι ισάριθμα συμβόλαια. Η πλειονότητα, εξάλλου, των συμβολαίων Υγείας, όπως μας επισημάνθηκε είναι ετησίως ανανεούμενα και συχνά «πάμφθηνα» και δεν έχουν καμία σχέση με τα ανάλογα συμβόλαια των προ κρίσης εποχών, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι έρχεται αύξηση των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο.

Όσον αφορά, δε, την κακοκαιρία-μπουρίνι, που σημειώθηκε στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν τελικά σοβαρές ζημίες.

stargazer_plastira_lake
Λίμνη Πλαστήρα

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *