Skip to content

Κατατέθηκε το ν/σ για την ανακουφιστική φροντίδα

Με τον όρο “ανακουφιστική φροντίδα” ορίζεται η φροντίδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών που πάσχουν από μη αναστρέψιμα θανατηφόρα νοσήματα. Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών σωματικών, οργανικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακουφιστική φροντίδα:

  • Ανακουφίζει τον πόνο και την ενοχλητική συμπτωματολογία
  • Βλέπει το θάνατο περισσότερο ως μια φυσιολογική παρά βιοϊατρική διαδικασία
  • Δεν αποσκοπεί ούτε στην επίσπευση, ούτε στην καθυστέρηση του θανάτου
  • Ενσωματώνει τις ψυχολογικές και πνευματικές πτυχές της φροντίδας
  • Προσφέρει υποστηρικτικό δίκτυο που επιτρέπει στους ασθενείς να είναι κατά το δυνατό ενεργοί μέχρι το θάνατό τους
  • Βοηθά την οικογένεια – υποστηρικτικό δίκτυο του ασθενούς να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει την κατάσταση τόσο κατά τη διάρκεια της νόσου, όσο και κατά την περίοδο του θρήνου, πένθους
  • Μπορεί να εφαρμοστεί και σε πρωιμότερα στάδια της νόσου, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που στοχεύουν στην παράταση της ζωής του ασθενούς.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή,η οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους – όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.  

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει: 

   1. Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, 

   2. Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν. 

   3. Την πρόβλεψη της συγκρότησης μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. 

   4. Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και 

   5. Την σύσταση και η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.  

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *