Skip to content

Κι όμως, τα ζώα στην Ελλάδα έχουν πια νομική φωνή

Γράφει στο blog της Anytime η Έλενα Δέδε, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice.

Πόσες φορές θέλησες να προστατεύσεις ένα ζώο και να καταγγείλεις αυτόν που το κακοποιεί, αλλά δίστασες γιατί ένιωθες να χάνεσαι στη διαδικασία; Πόσες φορές διάβασες τις ειδήσεις και σκέφτηκες ότι η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να προστατεύσει τα ζώα περισσότερο; Όλα τα ζώα.

Είμαστε σίγουροι πως ήταν πολλές. Στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. To δίπολο “ζώα – δίκαιο” χαρακτηρίζει άλλωστε το Dogs’ Voice από τα σπάργανα της δημιουργίας του, καθώς η ομάδα του στελεχώνεται αποκλειστικά από γυναίκες νομικούς. Μέσα από την πολυετή δράση του οργανισμού στο πεδίο προώθησης υιοθεσιών, στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων, εφαρμογής προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων με Δήμους και καθοριστικής παρουσίας στη διαχείριση ζώων σε περιόδους φυσικών καταστροφών, αντιληφθήκαμε το νομικό κενό που αφορά στην προστασία των ζώων.

Είναι γεγονός πως θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται του Δικαίου των Ζώων παραμένουν αρρύθμιστα στην Ελλάδα, η σχετική νομολογία είναι περιορισμένη και ο νομικός κόσμος ανειδίκευτος σε ό,τι αφορά τη νομική προστασία των ζώων. Τέλος, πέραν του πρόσφατου νόμου 4830/2021 που αναβάθμισε την προστασία των ζώων συντροφιάς, οι υπόλοιπες κατηγορίες ζώων, όπως π.χ. τα παραγωγικά ζώα ή η άγρια ζωή, δεν απολαμβάνουν παρά ελάχιστη ή και μηδαμινή νομική προστασία.

Η συνειδητοποίηση αυτή σε συνδυασμό με τον καταιγιστικό αριθμό καταγγελιών κακοποίησης ζώου που δέχεται ο οργανισμός, μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία “Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος”.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, να ενισχύσει με νομικά εργαλεία τη φαρέτρα δικηγόρων και δικαστών προκειμένου να προστατεύσει με αποτελεσματικότερο τρόπο όλα τα ζώα. Το σκεπτικό πίσω από τους Συνηγόρους για τα Ζώα Ελλάδος ομοιάζει με αυτό της “πρόληψης – θεραπείας”: Πρόληψη, με την έννοια της δημιουργίας του πρώτου Εργαστηρίου Δικαίου των Ζώων στη Νομική ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΔΠΘ, ούτως ώστε η νέα γενιά νομικών να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα προστασίας ζώων που εγείρει η καθημερινότητα και να καταρτιστεί πάνω στο Δίκαιο των Ζώων για να μπορεί μελλοντικά να προασπίσει τα δικαιώματά τους. Το δίκαιο προστασίας των ζώων αναδεικνύεται ως ερευνητικό αντικείμενο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου φοιτητές και καθηγητές καλούνται μέσω των εργασιών τους να προτείνουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα, θα διοργανώνονται σεμινάρια επιμόρφωσης, προσβάσιμα σε όλους τους δικηγόρους. 

Όσον αφορά το σκέλος της “θεραπείας” , αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πλατφόρμας lawyersforanimals.dogsvoice.gr, όπου ιδιώτες και φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτημα παροχής νομικής βοήθειας, ώστε να λάβουν καθοδήγηση αλλά και δικαστική εκπροσώπηση σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων. Μέσω της δημιουργίας δικτύου συνηγόρων από όλην την επικράτεια, που μοιράζονται την αγάπη για τα ζώα και την επιθυμία να αξιοποιήσουν τις νομικές τους γνώσεις προς τον σκοπό της προστασίας τους, οι Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος θα αναλαμβάνουν υποθέσεις, ικανές να δημιουργήσουν αναγκαίο και ρηξικέλευθο δεδικασμένο στον τομέα του Δικαίου των Ζώων. Μέσα από τα αιτήματα που θα λαμβάνει η πλατφόρμα, θα επιλέγονται οι σημαντικότερες υποθέσεις, που με την επιτυχή έκβασή τους, θα ωφελήσουν συνολικά τα ζώα και θα συμβάλλουν στη στροφή της κοινωνίας προς την κατεύθυνση του συμβιωτικού πολιτισμού ανθρώπου – ζώων. 

Συνοδοιπόροι και σύμμαχοι στο έργο μας, είναι εταιρείες ηγέτιδες στους τομείς της Νομικής και των Κατοικίδιων. Η στήριξη της Νομικής Βιβλιοθήκης, του μεγαλύτερου οργανισμού νομικών εκδόσεων, στο Εργαστήριο Δικαίου των Ζώων και η δωρεά της εταιρείας Pet City Group, που συνέβαλαν καθοριστικά στο να πραγματοποιηθεί το όραμά μας. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αναφορά στους αξιότιμους συνεργάτες μας και καθηγητές, μέλη ΔΕΠ και εντεταλμένους διδάσκοντες, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και συμμετέχουν εθελοντικά στο έργο, με όραμα την ανάπτυξη του Δικαίου Προστασίας των Ζώων στη χώρα μας.

Η νομική φωνή των ζώων στην Ελλάδα είναι επιτέλους εδώ!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *