Skip to content

Κλιματική Αλλαγή: ένα βήμα πριν το χάος

Τα περιθώρια αντίδρασης στην κλιματική αλλαγή έχουν στενέψει επικίνδυνα. Ο πλανήτης βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Ή τώρα, ή ποτέ.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της μεγάλης παγκόσμιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά (!) στο περίφημο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Τα τελευταία 8 χρόνια ήταν τα πιο θερμά στην ιστορία του πλανήτη και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με διπλάσιο ρυθμό. Οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται εξαιτίας του καιρού ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και η γεωργία και κτηνοτροφία μετρούν τις καταστροφές τους σε ολόκληρο το κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να δουλέψουν μαζί προειδοποιώντας: “Είμαστε στο Δρόμο για την (κλιματική) Κόλαση”

Ακόμη και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους +1,5 βαθμούς, η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά μοντέλα που τρέχουν από όλα τα σημεία του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα σταματήσουν γιατί η αλλαγή προς το χειρότερο έχει συντελεστεί, η πλάστιγγα έχει γείρει. Τα φαινόμενα θα ανατροφοδοτούνται απο μόνα τους με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη η όποια εξέλιξη.

Και πάνω που φαινόταν ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε επιτέλους την κατάσταση στα σοβαρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έστειλε πίσω εκεί που είμασταν.

Να πληρώσει η Δύση για τις καταστροφές

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό Γραφείο της Greenpeace σε συνέντευξή του τα έχει δηλώσει καθαρά: Πέρυσι τέτοιο καιρό στη Γλασκόβη συμφωνήθηκε οι πλουσιότερες χώρες να αποζημιώσουν τις φτωχότερες. Να βάλουν στο τραπέζι 100 δις για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή να μεταβούν σε μια οικονομία η οποία δεν θα εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, με τη βοήθεια των δυτικών χωρών που είχαν μάθει από τα λάθη τους.

Βεβαίως, η ανάπτυξη του δυτικού κόσμου, και αυτό αφορά και τη χώρα μας, έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και τον πλανήτη. Και τώρα η Δύση λέει στους άλλους “στοπ, εσείς δεν μπορείτε έτσι”. Όμως και αυτές οι χώρες δεν θέλουν να αυξήσουν το ΑΕΠ τους; Δεν θέλουν να αναπτυχθούν;

Ήδη μεγάλοι οικονομικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ λένε ότι πρέπει να αρχίσουμε πλέον να σχεδιάζουμε την οικονομία πέραν και έξω από το ΑΕΠ, θα πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο ώστε η ευτυχία και η ευμάρεια και η ευημερία μας, να μην εξαρτάται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σε μηδενικούς χρόνους.

Πάντως ένα από τα κεντρικά θέματα της συνδιάσκεψης που θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, παρουσία των ηγετών του πλανήτη, θα είναι αν πρέπει πραγματική η Δύση να πληρώσει για τις καταστροφές που προκάλεσε στον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, της ΜΒ, της ΕΕ, αλλά απόντες θα είναι οι ηγέτες Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας. Η πρώτη είναι υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίου στον πλανήτη, η δεύτερη θα πάρει σύντομα τη θέση της και η τρίτη… επέβαλε άρδην άλλες προτεραιότητες παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πάει πίσω. Ο θεός μαζί μας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *