Skip to content

Κλιματική αλλαγή: Θα μπορέσουν οι ασφαλιστικές να καλύψουν τον κίνδυνο;

Ανησυχητικά είναι τα όσα ακούστηκαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή στην οποία συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Είναι πολύ σοβαρό αυτό που συμβαίνει με το κλίμα – αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακραία καιρικά φαινόμενα που κάποτε συνέβαιναν σπανίως (πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες), πλέον εμφανίζονται συστηματικά σε όλο τον πλανήτη. Οι πάγοι, λιώνουν με διπλάσιο ρυθμό απ’ ότι πενήντα χρόνια πριν. Ο πλανήτης δεν πρέπει να χάνει λεπτό στην προετοιμασία για αυτό που έρχεται – στο να αναγνωρίζει έγκαιρα τον κίνδυνο καταστροφής και στο να διαθέτει μηχανισμούς και μοντέλα για την αντιμετώπισή της.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο πλανήτης τα χρησιμοποιούσε απεριόριστα μέχρι σήμερα, για να καλύψει όλες τις ανάγκες του – για θέρμανση, για μετακίνηση, για παραγωγή. Πλέον πρέπει να αντικατασταθούν από νέες τεχνολογίες, οι οποίες υπάρχουν και αναπτύσσονται συνεχώς.

Τη δεκαετία του 1950 οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν πληρώσει αποζημιώσεις μέσου όρου 10 δισ. το χρόνο για τα ακραία φαινόμενα – τη δεκαετία που διανύσαμε το ποσό έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο. Στη φωτογραφία αυτοκίνητα βούλιαξαν σε πάρκινγκ στο Μαρούσι μετά τη νεροποντή της 26/7/18 στην Αττική, καθώς το νερό έφθασε τα τρία μέτρα ύψος. 

Στην Ελλάδα

Σχεδόν οι μισές αμμώδεις παραλίες της Ελλάδας και γενικότερα του πλανήτη, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως το τέλος του αιώνα μας (2100), αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή με το σημερινό ρυθμό.

Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Τουλάχιστον μία στις δέκα ελληνικές παραλίες με άμμο μπορεί να έχει εξαφανιστεί έως τα μέσα του αιώνα μας (2050).

Οι επιστήμονες μελέτησαν την αλλαγή που έχει συμβεί στις παραλίες από το 1984 έως σήμερα και με βάση αυτά τα στοιχεία έκαναν προβολή στο μέλλον.

Μια συγκλονιστική πρόβλεψη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι αμμώδεις παραλίες καταλαμβάνουν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ακτογραμμής, στηρίζουν οικονομικά ολόκληρες κοινωνίες και τις προστατεύουν από καταιγίδες και κυκλώνες…

H Ελλάδα που έχει “πληρώσει ακριβά” τα τελευταία χρόνια τις φυσικές καταστροφές εμφανίζει ασφαλιστικό κενό προστασίας έναντι των Ευρωπαίων στην ασφάλιση περιουσίας και επιχειρήσεων (κάτω από το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), με χαρακτηριστική περίπτωση την ασφάλιση κατοικίας η οποία δεν φτάνει το 16% παρόλο που το ποσοστό ιδιοκτησίας ξεπερνά το 70%. Στο Μάτι και στην Ανατολική Αττική μόνο 800 από τις περίπου 4.000 που καταστράφηκαν ήταν ασφαλισμένες.

Σύμφωνα με τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, οι ασφαλιστικές ζημιές των τελευταίων 3 ετών αντιπροσωπεύουν το 25% περίπου των ζημιών της 25ετίας. Μόνο το 2019 είχαμε 3 καταστροφικά γεγονότα (πλημμύρες στην Κρήτη, ανεμοστρόβιλος στην Χαλκιδική, σεισμός στην Αθήνα) για τα οποία οι εκτιμώμενες ζημιές ανέρχονται στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί 390 εκατομμύρια για αποζημιώσεις – το 2018 οι αποζημιώσεις ανήλθαν στα 60 εκ. ευρώ. (Δηλώθηκαν περίπου 17.000 ζημιές με τη μέση ετήσια ζημιά να φτάνει τις 4.000 για τις κατοικίες και τις 11.000 για τις επιχειρήσεις).

Παγκοσμίως, την διετία 2017-18, οι οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν σε 500 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι ασφαλιστές αποζημίωσαν 220 δισ. ευρώ.

Τη δεκαετία του 1950 οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν πληρώσει αποζημιώσεις μέσου όρου 10 δισ. το χρόνο για τα ακραία φαινόμενα – τη δεκαετία που διανύσαμε το ποσό έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο. Είναι ένα ποσό τεράστιο, αλλά μικρό σε σχέση με το πού θα βρεθεί η ασφαλιστική βιομηχανία σύντομα, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, Στρατιωτικών και Πληροφοριών του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή “θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για περιβάλλοντα ασφαλείας, υποδομές και θεσμούς”.

Η συνεχής ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος να αφυπνιστούν κοινωνίες και κυβερνήσεις και να δράσουν πριν να είναι πολύ αργά.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *