Skip to content

Κλιματική αλλαγή: σε υψηλότερα αποθέματα και αποζημιώσεις ενδεχομένως να υποχρεώσει τις ασφαλιστικές

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην διαδικασία ασφάλισης φυσικών καταστροφών θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο Συνέδριο της ΕΙΟPA που θα λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου. Το Management Board της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης, θα απασχολήσει επίσης η οικονομική επιβράδυνση, η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων αλλά και η κρίση που έχει ξεσπάσει από τον εμπορικό ‘πόλεμο’ μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. 

Όμως το πλέον σημαντικό για την ασφαλιστική αγορά είναι ότι μετά από δύο χρόνια, θα συζητηθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων και αποθεματοποιήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών για τις φυσικές καταστροφές.  Οι καταστροφές στην Ευρώπη και η δραματική κλιματική αλλαγή έχουν αλλάξει και τα δεδομένα ασφάλισης σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι εποπτικές αρχές ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων έναντι φυσικών καταστροφών βάσει των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  Για παράδειγμα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα βόρεια κράτη της Ευρώπης είναι πλέον μεγαλύτερος σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Επίσης οι καταστροφές σε καλλιέργειες σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων αποζημιώσεων και αποθεμάτων.

Ο σεισμός παραμένει στο επίκεντρο των ασφαλιστικών καλύψεων –  μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά μελετών για τις επιπτώσεις καταστροφικών σεισμών στην ανάπτυξη, στο εισόδημα των περιοχών και στις περιουσίες των νοικοκυριών.  Eνδεικτικές είναι οι μελέτες της Swiss Re σε ορίζοντα δεκαετιών ανά τον πλανήτη σχετικά με την ανάγκη καλύψεων των σεισμών.

Σε ό,τι αφορά τις εποπτικές εξελίξεις , τον Ιούλιο 2019 δημοσιεύθηκαν 4 απόψεις για την IORP II Οδηγία που αφορούν την εποπτεία των συνταξιοδοτικών ταμείων – πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση κοινού εποπτικού πλαισίου για τα αποθέματα καθώς και τις επιπτώσεις από τον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι συντάξεων ανά την Ευρώπη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *