Skip to content

Κορονοϊός: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλιση

Όσο η ύφεση απειλεί την παγκόσμια οικονομία, οι επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη πίεση, ενώ ταυτόχρονα την ίδια πίεση δέχονται και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με έκθεση της Swiss Re που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η μεγαλύτερη απειλή που πλέον μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο ορατή για τον ασφαλιστικό κλάδο εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι πρώτον, μια περαιτέρω ύφεση της οικονομίας, και δεύτερον, οι μαζικές αποζημιώσεις σε περίοδο επενδυτικών ζημιών, κυρίως στον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Αυτό το ενδεχόμενο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις στον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κλάδο θα ήταν εντός της δυναμικής τους και οι εταιρείες θεωρούνταν βέβαιο πως θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση.

Άλλωστε, το πρόβλημα δεν πηγάζει από τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας/ζωής και τις αξιώσεις που αυτά θα φέρουν παρά από τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με -μικρότερες ή μεγαλύτερες- εταιρείες των άνω κλάδων, οι οποίες θα έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Όσο η ύφεση απειλεί την παγκόσμια οικονομία, οι επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη πίεση, ενώ ταυτόχρονα την ίδια πίεση δέχονται και οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μπορεί η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων συνολικά να ξεπερνά παγκοσμίως τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, όμως, λόγω κορονοϊού και με την απειλή παγκόσμιας ύφεσης ορατή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κρίνονται προβληματικές, μιας και οι περικοπές στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες μειώνουν τις αποδόσεις τους. Μόνο οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν πέσει στο μισό συγκριτικά με το τέλος του 2019, ενδεικτικό της εικόνας που επικρατεί.

Οι τιμές των μετοχών πολλών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών, βρίσκονταν ήδη σε μεγάλη πτώση εδώ και μέρες, ενώ σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου χτύπησαν ιστορικό χαμηλό μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για απαγόρευση εισόδου Ευρωπαίων πολιτών (πλην όσων προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο) στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επόμενες 30 μέρες σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού και στην αμερικανική ήπειρο.

Έτσι, ο δείκτης μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών που ήταν ήδη πεσμένος κατά 30% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019, κινήθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που όμοια είχε να δει από το 2016 όταν έλαβε χώρα το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ το φαινόμενο είναι γενικότερο με πολλούς κλάδους να ξαναζούν τις χαμηλές τιμές της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 2008.

Βάσει όλων των παραπάνω, μόνο εντύπωση δεν προκαλούν οι δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή του Ομίλου της Swiss Re, Jérôme Jean Haegeli, για πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία απ’ότι έκαναν λόγο οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος Barclays εκτίμησε πως εάν φέτος ακυρωθούν όλα τα events, τα οποία έχει ασφαλίσει η Munich Re, αυτή θα κληθεί να βγάλει από την τσέπη περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τουριστικός κλάδος και η ψυχαγωγία αναμένεται να υποστούν το σοβαρότερο πλήγμα εξ αιτίας του κορονοϊού με τις αεροπορικές εταιρείες ήδη να βλέπουν μεγάλες ζημιές μετά από παύση πτήσεων σε πλήθος προορισμών τους, αλλά και ακυρώσεις εισιτηρίων από πολίτες που απλά φοβούνται να ταξιδέψουν την παρούσα χρονική στιγμή, ενώ κάποιες έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν ακόμα και σε περικοπές ανθρώπινου δυναμικού.

Η απομόνωση πόλεων ή και χωρών, όπως η περίπτωση της Ιταλίας, σημαίνει κόστος, το οποίο θα “αγγίξει”΄και τις ασφαλιστικές, η ακύρωση πάσης φύσεως events (σημαίνει) το ίδιο, ενώ εάν επαληθευτεί το -μάλλον απίθανο τουλάχιστον για την ώρα- σενάριο περί ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και διεξαγωγής τους σε άλλη χρονική στιγμή, θα αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα από πλευράς κόστους.

Αναμφισβήτητα οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη λήψη των όποιων αποφάσεων και σίγουρα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι ασφαλιστικές θα κληθούν να επαναξιολογήσουν χαρτοφυλάκια και πιθανά ανοίγματά τους αφού θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις αξιώσεις για αποζημιώσεις που θα προκύψουν στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον από όσους έχουν συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *