Skip to content

Κούρεμα στα μπόνους των στελεχών αν δεν πιάνουν κλιματικούς στόχους

Να περικόπτονται τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών στις εταιρείες που δεν καταφέρνουν να πιάσουν τους στόχους της κλιματικής μετάβασης προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να πιέσει έτι περαιτέρω τις εταιρείες να συμμορφωθούν άμεσα με τους όρους για το κλίμα που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού.

του Χρήστου Γαβαλά

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτελεστικοί διευθυντές σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους θα θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνοι εάν οι περικοπές των εκπομπών αερίων δεν ευθυγραμμίζονται με τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τρέχον κείμενο της Οδηγίας με τίτλο Corporate Sustainability Due Diligence Directive.

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο, θα αναγκάσει επίσης τις εταιρείες να εντοπίσουν και να βρουν λύσεις σε θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εγκρίθηκε την Τρίτη από τη νομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τώρα θα πάει στην ολομέλεια.

Από εκεί, θα κατευθυνθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το πέρασμά του πιθανότατα να συναντάει εμπόδια.

Η αντίθεση της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας σε βασικά μέρη του νομοσχεδίου είναι τόσο έντονη που οι δικηγόροι που παρακολουθούν την εξέλιξή του λένε ότι η ΕΕ έχει έρθει αντιμέτωπη με μια δύσκολη διαδικασία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση μέχρι την υλοποίησή της ενώ η διαβούλευση που θα προηγηθεί αναμένεται να είναι… ιδιαιτέρως έντονη.

Το νομοσχέδιο αν περάσει θα αποτελεί από τα πιο ισχυρά χαρτιά των κανονισμών ESG της ΕΕ. Ενώ οι κανόνες που ισχύουν μέχρι σήμερα επιβάλλουν στις εταιρείες απλά να γνωστοποιούν τις δράσεις τους, η οδηγία θα τις αναγκάζει και να ενεργούν βάσει των πληροφοριών που αποκαλύπτουν.

Βασική εστίαση του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν «αξιόπιστα σχέδια» για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι περισσότερες εταιρείες επί του παρόντος δεν συνδέουν τις πολιτικές τους ESG με την αμοιβή των στελεχών τους. Έρευνα σε 30 από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης και παπουτσιών στον κόσμο από τη μη κερδοσκοπική Planet Tracker διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές απέτυχαν να δημιουργήσουν αυτή τη σύνδεση και αυτές που το έκαναν είναι κυρίως ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες η ιδιοκτησία είναι συγκεντρωμένη και όχι κατακερματισμένη.

Το τρέχον κείμενο του νομοσχεδίου ορίζει ότι οι εταιρείες που παραβιάζουν την οδηγία θα αντιμετωπίσουν ρυθμιστικές κυρώσεις και αγωγές ενδιαφερομένων.

Οι νομοθέτες της ΕΕ έχουν ζητήσει πρόστιμα τουλάχιστον 5% των καθαρών παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας. Το μέτρο θα επηρεάσει τόσο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και τις εταιρείες εκτός Ευρώπης που έχουν πωλήσεις άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, με τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ.

Η Λάρα Ουόλτερς, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή του στην ολομέλεια, δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια «σκληρή» μάχη με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ανέφερε επίσης ότι διακυβεύονται πάρα πολλά για να υποχωρήσουν οι βουλευτές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *