Skip to content

Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin για Solvency II – Η αιχμή της EIOPA στην Κομισιόν για τη διασυνοριακή εποπτεία

Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί των Οικονομικών της ΕΕ με κύριο θέμα συζήτησης την αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλιση, γνωστό και ως Solvency II. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Να θυμίσουμε ότι η Φερεγγυότητα ΙΙ αποτέλεσε ορόσημο στον κλάδο της ασφάλισης εντός της ΕΕ, με την Ευρώπη να την υιοθετεί το 2016 και την Ελλάδα να τη θέτει σε εφαρμογή με την ψήφιση του νόμου Ν.4364/2016. 

Ωστόσο, το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που προκάλεσε στον κλάδο και τους ασφαλισμένους ξεκίνησε μια συζήτηση παρέμβασης ούτως ώστε αυτά να διορθωθούν και αυτές ακριβώς οι διατάξεις του καθεστώτος Φερεγγυότητας ΙΙ βρίσκονται υπό σήμερα εξέταση.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν όμως ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις ασφαλιστικές εταιρείες (EIOPA) είναι ο εναρμονισμός των Ταμείων Εγγυήσεων αναφορικά με τις αποζημιώσεις καταναλωτών όταν κλείνουν ασφαλιστικές εταιρείες με διασυνοριακές συναλλαγές. 

Συζήτηση που ήρθε πολύ έντονα στο προσκήνιο ακόμα και στην Ελλάδα από πελάτες που είχαν εκκρεμείς υποθέσεις με τη City Insurance της Ρουμανίας και οι οποίοι παρέμεναν στο σκοτάδι σχετικά με το πότε θα αποζημιωθούν και με τι ποσά. 

Όπως επισημαίνει η EIOPA, «η αποτελεσματική διασυνοριακή εποπτεία αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των καταναλωτών, επομένως η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τον ρόλο της EIOPA στη διασυνοριακή εποπτεία έχει ιδιαίτερη σημασία».

Σημειώνει δε ότι πρέπει να εξεταστεί ο βαθμός στον οποίο έχει τα μέσα να δράσεις σε περιπτώσεις όπου τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην αγορά δεν επιλύονται, μια έμμεση δηλαδή αναφορά στην υπόθεση της City Insurance. 

Και συμπληρώνει η Εποπτική Αρχή στην εξαιρετικά αιχμηρή της τοποθέτηση ότι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν «διαφορετικά επίπεδα προστασίας σε περίπτωση αστοχίας του ασφαλιστή που λειτουργεί εντός της ΕΕ, ανάλογα με τη χώρα από την οποία προέρχεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο». 

Και καταλήγει λέγοντας ότι «η EIOPA εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τη λειτουργία και την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά».

Είναι σημαντικό να τονιστεί οτι οι ενστάσεις της EIOPA είναι πολύ καίριες υπό την έννοια ότι εάν όντως είχε τη δυνατότητα να παρέμβει και να υπερκεράσει τις εθνικές εποπτείες, τότε η ασφαλιστική αγορά θα ήταν ακόμα πιο αξιόπιστη και θα προσέφερε πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή, που είναι αυτός ο οποίος επηρεάζεται αρνητικά στο εν λόγω ζήτημα.

Αυξημένη η Φερεγγυότητα ΙΙ των ελληνικών ασφαλιστικών

Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι κατά το τρέχον έτος, η Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) των περισσοτέρων ασφαλιστικών στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε και αυτό παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών εκθέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ.

Σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν από τη μείωση των αποζημιώσεων κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου, κάτι που επέφερε μείωση των δεικτών ζημιών και συνακόλουθη αύξηση των ιδίων κεφαλαίων και των δεικτών Φερεγγυότητας. 

Και επίσης, παρά το ότι η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2020 μειώθηκε, υπήρξαν κλάδοι στις γενικές ασφαλίσεις όπως η υγεία, οι ασθένειες, τα ατυχήματα και οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις που είδαν την παραγωγή τους να ενισχύεται. Οι δείκτες τους δε ενισχύθηκαν και από την πώληση ομολόγων που συνέβαλε στην άντληση κεφαλαίων ρευστότητας. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *