Skip to content

Λάρισα: κατ’ εξοχήν από την Υγεία τα περιθώρια ανάπτυξης

Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται, σύμφωνα με τους τοπικούς διαμεσολαβούντες, η ασφαλιστική αγορά της Λάρισας στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όσον αφορά  τον κλάδο Ζωής και  Υγείας,  με τον κλάδο αυτοκινήτου να παρουσιάζει επίσης μεγάλη κινητικότητα, αλλά σε ασφυκτικά πλέον επίπεδα ανταγωνισμού. Και παρά την αρχική αισιοδοξία για θετικό «κλείσιμο» της  χρονιάς , πάνω από την περιοχή έχει αρχίσει να πλανάται έντονη η «σκιά» της επικείμενης φοροεπιδρομής, την οποία θα υποστούν και τα αγροτικά εισοδήματα στην περιοχή, αλλά και οι ίδιοι οι ασφαλιστές από την 1η Ιανουαρίου του 2017, λόγω των πρόσφατων νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

της Βάσως Βεγίρη*

ceb8ceb5cf83cf83ceb1cebbceb9cebacebfcf82-cebaceb1cebccf80cebfcf82Σιτοβολώνας – και όχι μόνο – της Ελλάδας, ο κάμπος της Λάρισας ανέκαθεν «έτρεφε» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) την πραγματική οικονομία της περιοχής. Ακόμη και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια βαθιάς κρίσης, παρουσιάζει αντοχές σαφώς μεγαλύτερες από άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της παλαιότερης οικονομικής ευρωστίας του αγροτικού πληθυσμού.  Την ίδια ώρα η μεταποίηση και βιομηχανία της περιοχής έχει – όπως σε ολόκληρη τη χώρα – υποστεί απώλειες, ενώ η θετική πορεία των εξαγωγών, όπως επισημάνθηκε από διαμεσολαβούντες της περιοχής, δεν έχει άμεσο τουλάχιστον, αντίκτυπο, στην τοπική αγορά και δη την ασφαλιστική. Ανάπτυξη παρουσιάζει βέβαια ο τομέας των καφέ και της εστίασης (18% των τοπικών επιχειρήσεων) ιδιαίτερα της πρόχειρης, με τις σχετικές άδειες έναρξης λειτουργίας αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά και με τα γνωστά, συχνά επίσης, λουκέτα στον ίδιο τομέα.

Ανησυχία για τα συμβόλαια των αγροτών

Όσον αφορά τους αγρότες, όπως μας επισημαίνει ο κ.Νεκτάριος Τζαβέλας,  από το γραφείο του κ.Δημήτρη Αναστασίου, επιθεωρητή της Εθνικής Ασφαλιστικής, «υπάρχει μια έντονη ανησυχία για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θέλουν να δουν κατά πόσο οι υποσχέσεις που έλαβαν θα γίνουν πράξη και δεν έχουν κατανοήσει ακόμα το ποσό  της επιβάρυνσης τόσο στο κομμάτι το ασφαλιστικό, όσο και στο φορολογικό. Αυτό σημαίνει σε σχέση με τη δική μας, την ασφαλιστική βιομηχανία, ότι  ενώ κατά καιρούς μια μεγάλη μερίδα των αγροτών είχε μία ασφαλιστική συνείδηση, τώρα υπάρχει ένα άγχος για  το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στη συνέχεια θα δουν αν περισσεύει κάποιο ποσό χρημάτων για να καλύψουν κάποιες ανάγκες, όπωςη σύνταξη, η υγεία ή  άλλες καλύψεις.  Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο θα μπορέσουν να καλύψουν τα υφιστάμενα συμβόλαια. Άρα, δουλειά πλέον του ασφαλιστικού συμβούλου,  ειδικά της Λάρισας, είναι να  γίνει service σε όλους αυτούς τους πελάτες, όχι απλά το ετήσιο καθιερωμένο service, αλλά  για να δούμε κατά πόσο οι ανάγκες τους καλύπτονται από τα συμβόλαια και κατά πόσο μπορούν να πληρώνουν αυτά τα συμβόλαια ή πρέπει να γίνει  κάποια αναθεώρηση».

Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου
Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελληνικού χώρου

Την ανησυχία για την έκβαση των συμβολαίων του αγροτικού πληθυσμού συμμερίζεται η ισχυρή πλειοψηφία των διαμεσολαβούντων της περιοχής, δεδομένου ότι και από τη φύση τους, όπως μας επισημαίνει ο κ.Αιμίλιος Μιχαηλίδης από το γραφείο Λάρισας της NN Hellas, δεν είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές και μέχρι σήμερα θεωρούσαν δεδομένη την κάλυψή τους από τον ΟΓΑ.

Η νέα γενιά αγροτών, πάντως, όπως μας επισημάνθηκε φαίνεται να αναπτύσσει διαφορετικές-βελτιωμένες  νοοτροπίες, ενώ ελπίδες γεννά για την αγροτική οικονομία της περιοχής και το γεγονός ότι οι καλλιεργητές έχουν αρχίσει, όπως σημειώνει ο κ.Δημήτρης Παραφέστας της Ergo, να μην επιμένουν πια μόνο στις «παραδοσιακές» και επιδοτούμενες καλλιέργειες βαμβακιού και σιταριού, και γενικότερα στις μονοκαλλιέργειες, αλλά και να στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως λ.χ. τον αρακά και να επιστρέφουν σε καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι.

Άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς, όπως ο διευθυντής του γραφείου Λάρισας της AXA, κ. Μωυσής Μανουάχ, εκτιμούν ότι τόσο οι ίδιες οι συντεχνίες, όσο και  η Κυβέρνηση, λόγω της νέας μεγάλης επικείμενης φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών, αλλά και γενικότερα όλων των επαγγελματιών, θα υιοθετήσουν τη λογική της ομαδικής ασφάλισης.

pegasus_LARGE_t_242261_54506970
Πάρκο Αλκαζάρ

Πνοή για τον κλάδο Υγείας τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Τα δεδομένα στον Κλάδο Ζωής και ειδικότερα στον κλάδο Υγείας έχει αλλάξει για τη Λάρισα η λειτουργία του μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου «Ιασώ», που σε συνδυασμό με μία μικρότερη ιδιωτική κλινική και τα ιδιωτικά μαιευτήρια της πόλης έχουν δώσει νέα πνοή στην τοπική ασφαλιστική αγορά, όχι μόνο για όσους κάνουν προγράμματα Υγείας αλλά και με έμμεσες παροχές (δώρα) σε άλλα προγράμματα όπως λ.χ. του αυτοκινήτου.

Για την Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τον κ.Τζαβέλλα, ο κλάδος Ζωής στο γραφείο της Λάρισας έχει στο πρώτο  εξάμηνο του 2016 άνοδο πάνω από 30%. Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι  μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εφόσον δεν αλλάξουν πράγματα ουσιαστικά, σε σχέση με τα πολιτικά και οικονομικά, δεδομένου ότι  από τον Σεπτέμβρη «ανοίγει» το εργασιακό μέτωπο,  με τις τωρινές συνθήκες το γραφείο θα κλείσει με αύξηση εργασιών σε σχέση με το 2015, πάντοτε από τον κλάδο Υγείας. Σαφέστατα ανοδική πορεία του κλάδου Ζωής αναφέρουν για το 2016 και οι κ.κ.Μανουάχ και Μιχαηλίδης,  ενώ ο κ.Παραφέστας συμφωνεί ότι ο κόσμος αρχίζει να εκδηλώνει ζήτηση για τον κλάδο Υγείας, ακόμη και τότε όμως, όπως σημειώνει, η κίνηση στα ασφαλιστικά γραφεία λόγω της κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων καταγράφεται κυρίως στις 15 του μηνός και στα τέλη του μήνα, όταν ο κόσμος πληρώνεται.

Λάρισα, η πόλη με τα 1670..καφέ
Λάρισα, η πόλη με τις 1670 καφετέριες…

Δεν είναι λίγοι,  πάντως, οι ασφαλιστές που εκτιμούν ότι συνολικά ο τζίρος της ιδιωτικής ασφάλισης στη Λάρισα θα κινηθεί φέτος στα ίδια – στην καλύτερη περίπτωση, αν όχι αρνητικά – επίπεδα σε σύγκριση με το 2015, λόγω των χαμηλών ασφαλίστρων,  που αντιμάχονται την όποια αύξηση της ζήτησης.  Όλοι, όμως, συμφωνούν ότι περιθώρια ανάπτυξης της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς υπάρχουν κατ’εξοχήν από τον κλάδο Υγείας. Ενδιαφέρον, όπως  μας αναφέρουν, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται δειλά – κυρίως πρωτες διερευνητικές ερωτήσεις – και για προγράμματα Σύνταξης, χωρίς όμως – τουλάχιστον προς το παρόν – αυτό να περνά και σε πράξεις συμβολαίων. Όπως σημειώνει, εξάλλου, σχετικά ο κ.Μανουάχ, ακόμη και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες τηρούν στον κλάδο Σύνταξης στάση αναμονής, λόγω της έλλειψης του θεσμικού πλαισίου από πλευράς κράτους.

Το Γεφύρι της Παπαρίζαινας στο Κόκκινο Νερό
Το Γεφύρι της Παπαρίζαινας στο Κόκκινο Νερό

Ενδέχεται να αυξηθούν οι “μαύροι κωδικοί”

Επίσης, κοινή ομολογία και πεποίθηση είναι ότι στον κλάδο του αυτοκινήτου  πλέον ο ανταγωνισμός είναι ασφυκτικός. «Μπορεί να δεις κάποιον λ.χ. να κάνει ένα συμβόλαιο στον κλάδο Υγείας της τάξης των 3.000 ευρώ τον χρόνο και στο αυτοκίνητο να σκέφτεται  τα 15 ή τα 20 ευρώ διαφοράς από μια άλλη εταιρεία», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, όπως επίσης – μεταξύ σοβαρού και αστείου – και ότι «σε λίγο θα  ασφαλίζουμε ένα αυτοκίνητο και θα δίνουμε και μια εβδομάδα δώρο διακοπές».

Σημαντική παράμετρος για την τοπική ασφαλιστική αγορά της Λάρισας, εξάλλου, ήταν και παραμένει το μέγεθός της, ήτοι  η διατήρηση της σημασίας των προσωπικών επαφών και γνωριμιών, γεγονός που φαίνεται να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας έναντι των εταιρειών ΕΠΥ. Οι ΕΠΥ, όπως τονίζεται από τους φορείς της τοπικής αγοράς, έχουν κάνει μεν την εμφάνισή τους, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν «καπελώσει» την αγορά και δεν αποτελούν – τουλάχιστον μέχρις στιγμής  – ιδιαίτερη απειλή για όσα γραφεία και διαμεσολαβούνες κάνουν σωστό service στο πελατολόγιό τους, δεδομένου επίσης και του ότι τα ασφάλιστρα είναι χαμηλά γενικότερα. Μας επισημάνθηκε, επίσης, ωστόσo ότι έχει αρχίσει ήδη να εμφανίζεται στην περιοχή η λεγόμ

Παραδοσιακός οικισμός Μεταξοχώρι
Παραδοσιακός οικισμός Μεταξοχώρι

ενη μαύρη εργασία και «μαύροι κωδικοί», με προοπτική αύξησής τους, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης, που φέρνουν για τους ασφαλιστές τα πρόσφατα νομοθετήματα για φορολογικό και ασφαλιστικό.

Δε λείπουν επίσης οι εκτιμήσεις, όπως λ.χ. από το ασφαλιστικό γραφείο Βασιλείου, ότι εντός του 2017 θα υπάρξει συρρίκνωση του αριθμού των επαγελματιών διαμεσολαβούντων και των ασφαλιστικών γραφείων για τον ίδιο λόγο (φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις) σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιέσεις και μειώσεις κερδών από τον κλάδο του αυτοκινήτου. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ.Γιάννης Σταμάτης (από τις Ασφάλειες Σταμάτη) εκτιμά ότι θα υπάρξει ξεσκαρτάρισμα και στους διαμεσολαβούντες, καθώς  και ότι η πολιτεία γενικότερα πρέπει να εφαρμόζει αυτά που λέει και αυτά που νομοθετεί και όχι να υποθάλπτει λογικές και πρακτικές του τύπου «δεν πληρώνω».

Η προσωπική επαφή,   που συνεχίζει να ζητά ο τοπικός πληθυσμός και αγορά, συνεχίζει επίσης να «προστατεύει» τους διαμεσολαβούντες και από τις πωλήσεις μέσω ίντερνετ.  Όπως μας επιμάνθηκε σχετικά λ.χ. από τον κ.Παραφέστα της Ergo, το πρόβλημα δεν είναι οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ καθεαυτές, αλλά το ότι  κάποιες εταιρείες – σε αντίθεση με την Ergo, που σέβεται τους συνεργάτες της  – πωλούν στο ίντερνετ πιο φτηνά από ότι οι συνεργάτες τους.

Ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνo τους και την καλή τους διάθεση να μοιραστούν μαζί μας τις απόψεις και τις προτάσεις τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ:

-τον κ.Νεκτάριο Τζαβέλλα από το γραφείο Λάρισας, του επιθεωρητή Δημήτρη Αναστασίου της Εθνικής Ασφαλιστικής

– τον κ.Μωυσή Μανουάχ, από το γραφείο Λάρισας της AXA

– τον κ.Αιμίλιο Μιχαηλίδη, από το γραφείο Λάρισας της NN Hellas  

– τον κ.Δημήτρη Παραφέστα, από το γραφείο Λάρισας της ERGO

– την κα.Πολυξένη Μπαντούλη από το Ασφαλιστικό Γραφείο Βασιλείου

-τον κ.Γιάννη Σταμάτη, από τις  Ασφάλειες Σταμάτη

*Η Βάσω Βεγίρη είναι φιλόλογος δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της εφημερίδας Ναυτεμπορική από το 2007. Επί σειρά ετών αρθογραφούσε στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος και στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της HELEXPO

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *