Skip to content

Μίνι ασφαλιστικό: Σε δημόσια διαβούλευση το (τέταρτο) νομοσχέδιο

Τι απαντά ο Κ. Χατζηδάκης για την ‘Αστυνομία Ανέργων’

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά στον «εξορθολογισμό ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», που αναρτήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

του Χρήστου Γαβαλά

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου – που εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα – βασικά εξειδικεύονται ρυθμίσεις που βάζουν σε τροχιά υλοποίησης το «κοινωνικό πακέτο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από βήματος της ΔΕΘ τον περασμένο μήνα, αλλά και αντιμετωπίζονται ζητήματα ίσης μεταχείρισης (όπως διακρίσεις κατά οροθετικών στον HIV σε εργασιακούς χώρους), με παράλληλη συμπερίληψη σειράς ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις αυτού του νέου μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση αφορούν σε όρους και προϋποθέσεις για να χορηγηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους συνταξιούχους, σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, σε ανασφάλιστους υπερήλικες, σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σε σχέση με τους ευάλωτους συνταξιούχους, οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή που ήταν τον Απρίλιο του 2022 έγκεινται στο ότι το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι.

Μάλιστα το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού, ενώ σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο.

Για το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τους 174.000 δικαιούχους, οι παροχές για τον Δεκέμβριο προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες, τόσο η σύνταξη όσο και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προσαυξάνεται κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Το μήνα Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλάσια δόση στους 225.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Προβλέπεται επίσης η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Επίσης, ρυθμίζεται η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι) και τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Ενώ παράλληλα, θεσπίζεται η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του  Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε αναφορικά με την την τέταρτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με επίκεντρο το ασφαλιστικό ότι πλέον δίνονται «σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πακέτου της ΔΕΘ» αλλά και την ίδια στιγμή διορθώνονται «αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων».

«Η λογική που το διατρέχει είναι αυτή της κοινής λογικής, της απλοποίησης και της επιτάχυνσης διαδικασιών και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο για την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη», συμπλήρωσε.

Έντονη κριτική πάντως από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η διάταξη μέσω της οποίας θα διαγράφεται άνεργος από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές και τις απορρίψει και τις 3.

«Aς μου απαντήσει κάποιος. Θα θεωρούσατε ‘Αστυνομία Ανέργων’ ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι «σχολιαστές» στο Twitter;», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *