Skip to content

Μεγάλοι Ασφαλιστές προβλέπουν δύσκολη χρονιά με διατήρηση του πληθωρισμού

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re, Τζερόμ Χάεγκελι, χαρακτήρισε το τρέχον περιβάλλον «μεγάλο τεστ αντοχής» για την παγκόσμια οικονομία.

Σε τροχιά διατήρησης βρίσκονται οι αυξημένοι πληθωριστικοί ρυθμοί και το 2023 παρά την πρόσφατη συγκράτηση αυτής της αύξησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν κορυφαίοι οικονομολόγοι στο πλαίσιο διαδικτυακού πάνελ που διοργάνωσε η Γερμανική Ένωση Ασφαλίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reinsurance News.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Munich Re, Μάικλ Μένχαρτ, σημείωσε από τη μεριά του ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μεν το 2023, μέχρι το τέλος του έτους δε πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι γύρω στο 3%-4%.

Σύμφωνα με τον Μένχαρτ, ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρώπη. Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλότερος από όσο θα ήθελε να είναι».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Λούντοβιτς Σούμπραν, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει διψήφιος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το 2023, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 2,75% έως τον Μάιο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz δεν αναμένει ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα φτάσει στο ανώτερο σημείο του πριν από το 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ασφαλίσεων, Γιόργκ Άσμουνσεν, ο οποίος συντόνισε το πάνελ, συμφώνησε με αυτήν την αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα παρουσιάσουν μια «αργή και όχι πολύ μεγάλη χρονικά νομισματική σύσφιξη».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re, Τζερόμ Χάεγκελι, χαρακτήρισε το τρέχον περιβάλλον «μεγάλο τεστ αντοχής» για την παγκόσμια οικονομία.

Σημείωσε ότι η ήπια ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα είναι το χειρότερο πράγμα, αλλά μάλλον «το μικρότερο από τα δύο κακά».

Το άλλο είναι ο διαρθρωτικός στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος είναι υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με στάσιμη ανάπτυξη.

Η Γερμανική Ένωση Ασφαλίσεων εκτιμάει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χαεγκέλι καλεί την ΕΚΤ να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική άμεσα, προσθέτοντας ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία χρόνια ήταν μια «τραγωδία».

Προς το παρόν, δεν αναμένει από την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το 2023, και οι τρεις επικεφαλής οικονομολόγοι βλέπουν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι ο βασικότερος, μαζί με την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *