Skip to content

Μελέτη: Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον ασφαλιστικό κλάδο σημειώνουν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 10 χρόνια

Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο σημείωσαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 10 χρόνια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την ενδιάμεση ενημέρωση της Έκθεσης Ασφαλίσεων της Clyde & Co.

του Χρήστου Γαβαλά

Συνολικά καταγράφηκαν 242 ολοκληρωμένες συμφωνίες παγκοσμίως, από 221 το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και από 197 την ίδια περίοδο πέρυσι (πρώτο εξάμηνο 2021).

Ενδιαφέρον δε, παρουσιάζει και η γεωγραφική διαστρωμάτωση καθώς μετά από μια πτώση που παρατηρήθηκε το 2021, η δραστηριότητα των συναλλαγών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αυξήθηκε ξανά, οδηγώντας σε 16 συμφωνίες σε σύγκριση με τις 12 του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους.

Οι περισσότεροι αγοραστές ασφαλιστικών εταιρειών αυτό το εξάμηνο του έτους προέρχονταν από την Αφρική – τέσσερις από την Ακτή Ελεφαντοστού, τρεις από τη Νότια Αφρική και δύο από την Κένυα. Ο αριθμός των συμφωνιών στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού παρέμεινε σχετικά σταθερός με 27 σε σύγκριση με τις 24 συμφωνίες του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Από την Ιαπωνία προέρχονταν και πάλι οι περισσότεροι αγοραστές, μπροστά από την Αυστραλία.

Η Έβα Μαρία Μπαρμπάσα, συνεργάτης της Clyde & Co στο Μόναχο, σχολίασε: «Μπροστά στις έντονες οικονομικές πιέσεις και τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τη διαφαινόμενη ύφεση, οι ασφαλιστές παραμένουν εστιασμένοι στις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται για να αναπτυχθούν.

«Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις συμφωνίες. Η αύξηση των επιτοκίων υπόσχεται καλύτερες επενδυτικές αποδόσεις για τις επιχειρήσεις μακράς διάρκειας, ενώ βοηθά τις επιχειρήσεις να εξισορροπήσουν εκ νέου τα χαρτοφυλάκια τους».

«Οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούν να επιθυμούν να διερευνήσουν είτε την είσοδο στην ασφαλιστική αγορά είτε την επέκταση των υφιστάμενων δραστηριοτήτων τους. Και η ριψοκίνδυνη επένδυση στις insurtech σημαίνει ότι οι εξαγορές είναι όλο και πιο ελκυστικές τόσο για τους private equity επενδυτές όσο και για τους παραδοσιακούς ασφαλιστές που επιδιώκουν να αυξήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες».

Ο αριθμός των συμφωνιών αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων παρέμεινε σχετικά σταθερός με 13 το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με 14 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ η μεγαλύτερη συμφωνία του έτους μέχρι στιγμής ήταν η πώληση της Athene Holding Ltd. με έδρα τις ΗΠΑ στην Apollo Global Management Inc έναντι 7,7 δισ. δολαρίων.

Ένας άλλος τομέας στον οποίο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν η εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο να επικεντρωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ο Ιβόρ Έντουαρντς, συνεργάτης Clyde & Co στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η Ευρώπη έχει δει έναν μεγάλο αριθμό τελικών συμφωνιών που χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανεπιθύμητη παλιά δραστηριότητα της επιχείρησης στον ισολογισμό που θα μπορούσε να εμποδίσει μια πιθανή συναλλαγή για συγχώνευση ή εξαγορά».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *